Op vakantie naar Faro: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Portugal: een prachtig land met een enorm divers landschap. Hier kan je echt even opladen en tot rust komen, zodat je er daarna weer met volle kracht tegenaan kan. Het is namelijk essentieel om eens in de zoveel tijd je batterij op te laden door eens met volle teugen van het leven te genieten in het buitenland.

Echter vinden veel mensen het lastig om de ultieme vakantiebestemming te vinden. Het moet natuurlijk niet saai zijn, maar het is ook prettig om een aantal dagen wat rustiger aan te kunnen doen. Faro is daarom een topbestemming: hier is voor ieder wat wils! Maar, wat kan je allemaal doen in Faro? Dat wordt hieronder uitgelicht.

Duik de natuur in van Ria Formosa

Parque Natural da Ria Formosa is een bescherm natuurgebied dat zeer nabij Faro ligt. Hier is alles zo groen als gras en staat alles in bloei. Een prachtig vergezicht waar je de mooiste kiekjes kan schieten voor in het plakboek. Het is een charmante stad, maar dit natuurgebied is nog veel esthetischer.

Je zult de Nederlandse wadden misschien herkennen in dit gebied, dus wellicht speelt er een gevoel van heimwee op als je in dit natuurgebied wandelt, maar daar is helemaal geen reden toe. Als je een dag in Faro bent, dan wil je echt nooit meer naar huis.

In natuurgebied Ria Formosa zul je vooral veel verschillende vogels vinden, omdat het een belangrijk gebied is voor trekvogels. Als je geluk hebt, spot je hier een aantal zeldzame vogels.

Dat je dat nog eens mee mag maken! Het gebied is zo’n 170 vierkante meter en begint vanaf het strand Praia da Faro en loopt helemaal tot het dropje Cacela Velha. Je kan je hier eindeloos vermaken. Een tochtje met een kayak of het gebied per fiets verkennen: alles is mogelijk!

Ontdek de historische achtergrond van Stadspoort Arco da Vila

Stadspoort Arco da Vila is de parel van Faro. Het is de mooiste stadspoort van Faro en waarschijnlijk ook de oudste. Een echte authentieke schoonheid, dat symbool staat voor het klassieke Faro.

Er zijn nog maar drie stadspoorten over in Faro. De Arco da Vila stamt uit de 19e eeuw. Een of andere bisschop had de opdracht gegeven deze poort te bouwen, om de stad tegen het kwaad van de buitenwereld te schermen. De poort is een populaire attractie in Faro en trekt jaarlijks veel toeristen.

De poort is ontworpen door een beroemde architect en is daarom buitengewoon mooi. De boog is versierd met veel decoratie en veel reliëf. Het Italiaanse neoclassicisme is van de poort af te lezen, terwijl je ook goed de Noorse achtergrond van de poort kan zien. De poort heeft ook Arabische invloeden, aangezien de poort een set vormde met andere Islamitische kunstwerken in Faro.

Op deze manier moesten personen die over zee, de stad wilden betreden, eerst toegelaten worden. De stadspoort wordt nog steeds gezien als een ode aan de Arabische cultuur op het Iberisch schiereiland. Een combinatie van verschillende werelden: zo krijg je pas echt een kunstwerk!

Kom heerlijk tot rust op de superstranden van Faro

Als je genoeg hebt van al die drukke straten en imposante gebouwen, dan kan je ook heerlijk vertoeven op een van de vele stranden en baaitjes van Faro. Het mag dan wel een stad zijn, maar de enorme veelzijdigheid van deze stad zorgt ervoor dat je ook met een frisse cocktail in je hand op een zacht strandbedje kan liggen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het strand Farol? Daar kan je de mooiste zonsondergang van het hele gebied bekijken, terwijl je heerlijk kan pootjebaden in het warme zeewater met een ijsje in je hand. Zo krijg je echt een vakantiegevoel! Ook het strand Culatra is erg populair onder de locals. Er staan onwijs veel schattige vakantiehuisjes in alle kleuren van de regenboog!

Je bezoekt deze standen met de ferry, omdat Faro rondom een bescherm natuurgebied ligt waardoor je geen directe toegang hebt tot het strand. Gelukkig is een tochtje met de ferry alleen maar leuk: zo zie je nog eens wat van de omgeving van Faro.

De prestigieuze Igreja Matriz de Sao Pedro

Een kathedraal of kerk mag niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden. Deze kerk werd gebouwd om Petrus (een beschermheilige) te eren, omdat deze over de vele vissers waakt van Faro. Helaas, is het vrijwel volledig vernietigd door een aardbeving.

Gelukkig zijn er toch nog wat overblijfselen en zijn deze tot vandaag de dag nog steeds intact. Het is een prachtig versierde kerk waar je je ogen uit zal kijken. De kerk is volledig opnieuw opgebouwd en er is geprobeerd om de kerk zo goed mogelijk na te bootsen met alle overgebleven stukken. En dat is zeker goed gelukt, dat zul je zelf zien!

Je kan als je de kerk Sao Pedro bezoekt, tegelijkertijd ook de kapel Santissimo Sacramento bezoeken. Hier vind je een eeuwenoud altaar waar de mensen uit Faro beretrots op zijn. Veel plezier met kijken!

De haven van Faro: het hoogtepunt van je reis

Als je genoeg hebt van alle cultuur en alle historische gebeurtenissen, kan je even stoom afblazen in de gezellige jachthaven van Faro. Deze is in de buurt van het centrum van Faro, dus je bent er binnen mum van tijd. Je hoeft dus niet met het openbaar vervoer, je kan gewoon lekker met de benenwagen.

Vooral in de avond is het er een drukke boel, met allemaal gezellige lichtjes en fantastische kraampjes. Je ziet er bovendien de liefste vissersbootjes en andere schepen: die doen het pas echt goed op foto’s. Het lijkt bijna wel een schilderij!

Er hangt een fijne sfeer in de vissershaven van Faro, je zal je hier gelijk thuis voelen. Er zijn bandjes die live muziek spelen en er zijn oneindig veel cafeetjes waar je hemelse hapjes en drankjes kan eten en drinken. Drink een royaal glas rode wijn met uitzicht op de schitterende haven en geef je ogen en oren de kost!

Een kleurrijk plaatje: Palacio de Estoi

Een superluxe hotel in de vorm van een kleurrijk gebouw, dat is Palacio de Estoi! Het is onlangs volledig opgeknapt, dus het ziet er piekfijn in orde uit. Het gebouw is gebouwd in rococostijl, wat er prachtig uitziet in de Portugese zon. Het is tegenwoordig een roze paleisje en heeft nu de functie als Pousada, wat betekent dat het een erfgoedhotel is.

Het hotel heeft zo’n 63 kamers en is behoorlijk prijzig. Dat mag ook wel gezien de prachtige staat van het hotel en de omgeving waarin het zich bevindt. De omgeving van het paleis is zeker de moeite waard, aangezien er prachtige planten en bloemen groeien. De lekkerste geuren komen hier voorbij. Een adembenemende botanische tuin met een fijn terras waar je de lekkerste koffie uit omstreken kan drinken.

Je kan er ook voor kiezen om een luxe diner te houden in de pittoreske paleistuin. Heb je ooit gedineerd op zo’n idyllische plek? Waarschijnlijk niet. Het is een unieke ervaring om in Palacio de Estoi te eten en drinken, dus dat moet zeker op je bucketlist als je in Faro bent. Ook kun je kiezen om een nachtje in het hotel te verblijven, als je een wat groter budget hebt. Neem een verfrissende duik in een van de luxe zwembaden, of geniet van een heerlijke massage, zodat je echt tot rust kan komen, waar vakantie natuurlijk voor bedoeld is.

En, wanneer ga jij een bezoekje brengen aan het fantastische Faro? Twijfel niet langer, en ga genieten met een grote g in het fabuleuze Faro! Je zult er geen spijt van krijgen.

Wordt Faro jouw volgende vakantiebestemming?