Home Blog Varen in Giethoorn: dit valt er te zien!

Varen in Giethoorn: dit valt er te zien!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Denk je aan Giethoorn dan denk je aan varen. Het is zo’n uitje dat iedereen kent maar wat meestal wordt gedaan door toeristen of mensen die bezoekers hebben uit het buitenland. Het is een leuke manier om kennis te maken met het Nederlandse landschap, vanuit een boot.

Nou heb ik wel een idee bij Giethoorn. Maar ik heb geen idee wat er eigenlijk te zien is en of er behalve varen nog andere dingen te doen zijn. Tijd om dat eens uit te zoeken!

Waar ligt Giethoorn en hoe kom je er?

Giethoorn ligt in het het noorden van Nederland tussen Hoogeveen en Emmeloord, recht boven Zwolle. Vanaf de randstad ben je zeker zo’n 2 uur onderweg met de auto om hier te komen.

Ga je met de auto dan kan je deze parkeren op de P-route parkeerterreinen. De meeste parkeerplaatsen in de stad zijn gratis. Je kunt de auto ook parkeren bij een restaurant of bij de bootverhuur. Natuurlijk alleen als je daar ook gebruik van maakt.

Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar Giethoorn te gaan. Daarvoor ga je met de trein naar Station Steenwijk en dan neem je vanaf hier de bus of de fiets als je die bij je hebt. De route is zo’n 8 km dus prima te doen.

In de centrum zijn auto’s niet toegestaan, deze parkeer je aan de rand van het dorp en vanaf hier kan je verder lopen of varen.

Bezienswaardigheden

Dat je door Giethoorn kunt varen weten de mensen wel – daar verderop ook nog wat meer over – maar valt er eigenlijk te zien?

Er zijn grofweg 3 dingen die je in dit dorp kunt beleven en bezichtigen. Het eerst zijn de 3 musea van het dorp waarin je meer leert over de geschiedenis. Deze zijn dagelijks geopend – ook op zondag – en geven je een korte impressie van hoe het er vroeger aan toe ging in Giethoorn.

Dan is er natuurlijk het dorp zelf dat bestaat uit veel water en pittoreske huisjes. Je kunt deze vanaf het water bezichtigen of al wandelend, of op de fiets. Vanwege het vele water in het dorp is varen de beste manier om alles te zien en te ontdekken.

Tenslotte is er de natuur rondom het dorp. Dat maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit bestaat onder andere uit een veenlandschap, een moerasgebied en open water. Met de daarbij behorende planten en dieren. Ze hebben zelfs een heuze berg, of althans heuvel, die ontstaan is in de laatste ijstijd.

Bootje huren of rondvaart door Giethoorn

Ga je naar Giethoorn dan moet je het dorp echt vanaf het water ontdekken. Dat kan door zelf een sloepje of andere boot te huren. Maar je kunt ook mee op een rondvaart.

De makkelijkste manier om een bootje te reserveren is door dit online te doen. Dan weet je zeker dat je er eentje beschikbaar is. Een fluisterboot huur je vanaf €75 per dag, een sloep vanaf €125.

Wanneer je een boot huurt krijg je vooraf uitleg hoe deze werkt en je krijgt een kaart mee. Ook staan de routes onderweg goed aangegeven. Je moet bij het besturen van een bootje even wat handigheid krijgen maar uiteindelijk valt het reuze mee.

Wil je liever geen gemotoriseerd voertuig? Dan kan je ook een kano huren en daarmee de omgeving verkennen. Er zijn zelfs aanlegsteigers waarop je mag blijven kamperen. Wat is er nou mooier dan slapen onder de sterren met de rust van de natuur om je heen. Het enige nadeel is dat er geen faciliteiten zijn verder.

Als je zelf liever geen bootje bestuurt dan kan je ook mee met een georganiseerde rondvaart. Ze laten je de beste plekken zien en vertellen je meer over de geschiedenis en de gebouwen. Ook een rondvaart kan je het beste vooraf reserveren om teleurstelling te voorkomen.