IJmuiden: strand, activiteiten en bezienswaardigheden

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

IJmuiden is een visserstad vlakbij Amsterdam. Het staat vooral bekend om het brede strand en de ferry terminal waar de boten naar Engeland vandaan vertrekken.

Op het strand zijn er tal van watersportmogelijkheden evenals activiteiten op het zand zoals blokarten. Hierin zit je in een buggy met een groot zeil waarmee je op hoge snelheid over het zand kan rijden. Wees gerust, dit doen ze niet tijdens het hoogseizoen wanneer er veel gasten op het strand zijn.

Behalve watersporten is IJmuiden ook een plek om verse vis te eten. Langs de Halkade, direct naast de Vissershaven, vind je diverse vishandels en restaurant. Veel verser zul je het niet kunnen krijgen. Al is het maar voor een portie kibbeling of een lekkerbekje.

IJmuiden is vooral een plek voor mensen uit de steden om hier te ontspannen, te zonnen en een duik te nemen in de zee. Je vindt hier een aantal strandtenten maar het is niet zo massaal als Bloemendaal of Zandvoort. Wil je het duingebied ontdekken? Dan is de 13km lange wandelroute vanuit Santpoort-Noord een aanrader. Deze brengt je over het Landgoed Duin en Kruidberg, door de duinen en het bosrijke gebied.