Merk je het verschil tussen een iPad en iPad air?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Toen ik op zoek was naar een nieuwe tablet was dit een van mijn vragen: merk je het verschil tussen een gewone iPad en een iPad Air? Na wat onderzoek en testen heb ik gemerkt dat er wel degelijk verschil is maar dat je dit alleen merkt bij specifiek gebruik.

De iPad is de instaptablet van Apple. Nou zeg ik instap en daarmee bedoel ik niet dat deze slecht is, zeker niet. Er is dit jaar zelfs een nieuwe variant uitgebracht. Maar wat ik ermee bedoel, is dat het de goedkoopste iPad is.

En dacht ik altijd dat de iPad Mini de goedkoopste was, Mini dus klein dus goedkoop, maar nee hoor. De nieuwe iPad Mini is vrijwel net zo duur als de iPad Pro. En dat voor een kleiner scherm…

Tussen de iPad en de iPad Pro ligt de iPad Air. Deze is geavanceerder dan de iPad en daarom ook wat duurder. Maar merk je dat ook als leek? Of is het een hoop extra geld voor opties die je toch niet gebruikt?

Wie merkt het verschil tussen een iPad en een iPad Air?

Van de twee is de iPad Air het meest krachtig. Daar zul je als leek niet zoveel van merken. Dat betekent dat als je de tablet vooral gebruikt voor Youtube, e-mailen, social media en school of werk. Eigenlijk alle dagelijkse taken kun je ook op je iPad uitvoeren. Daar is deze echt snel genoeg voor en je kunt dan prima uit de voeten met de goedkopere variant.

De iPad Air wordt interessant als je de tablet gebruikt voor intensieve werkzaamheden. Dat betekent foto- of videobewerking en gamen. Dan merk je dat de iPad niet krachtig genoeg is en dat je toch wel minimaal de iPad Air nodig hebt. Je zult dit vooral merken aan de snelheid. Hoe ingewikkelder de taak, hoe zwaarder de tablet het krijgt.

Dus wie merkt het verschil tussen de iPad en iPad Air? Gamers en mensen die de tablet gebruiken voor intensieve zaken dat geheugen vreet. Gebruik je de tablet voor huis-tuin-en-keukenactiviteiten dan zul je weinig hebben aan de extra snelheid van de iPad Air.

iPad of iPad Air kopen?

Op dit moment is de iPad te koop vanaf een kleine €400, voor de iPad Air beginnen de prijzen bij zo’n €600. Er zit dus 200 euro verschil tussen de twee tablets.

Is dat de moeite waard als je de tablet alleen voor internetten, social media en video’s kijken gebruikt? Heel eerlijk, nee. Dan zou ik je echt de standaard iPad aanraden. Die is prima en gaat echt weer wat jaartjes mee. Zeker, omdat je nu het allernieuwste model kunt kopen.

Enige leuke aan de iPad Air vind ik de kleurtjes. Maar zodra je een hoes om de tablet doet zie je van de kleurtjes ook niet zoveel.

Je zou ook nog voor de iPad Mini kunnen kiezen. De goedkoopste variant hiervan begint bij €559. Ook dit is het allernieuwste, en zeer snelle, model. Alleen het scherm is wel wat kleiner. Sommige mensen zweren bij zo’n klein scherm terwijl ik het vooral een grote smartphone vindt.

Waarom ik een iPad Pro heb gekozen?

Ja, ik vertel net dat je prima voor een standaard iPad kunt kiezen voor dagelijks gebruik. En dan kom ik met mijn iPad Pro.

In eerste instantie wilde ik een iPad Air kopen, omdat ik met de tablet ook aan mijn site wilde kunnen werken. Maar als je die kiest met een grotere opslag, 64gb is echt te weinig voor mij, dan kom je qua prijs wel heel dicht in de buurt van de iPad Pro. Zeker als je deze koopt als Coolblue Tweedekeus.

Mijn Tweedekeus iPad Pro was goedkoper dan een nieuwe iPad Air. En er zat geen krasje of iets op.

Dat maakte mijn keus een stuk makkelijker.

Is 32gb voor een iPad genoeg?

De goedkoopste iPad heeft een opslagcapaciteit van 32gb. Dat klinkt als veel maar in de praktijk zal dat toch wel snel vol zitten. Zeker als je een hoop apps op je tablet zet en veel foto’s en video’s opslaat.

Doe je dat niet? Dan is een 32gb iPad prima. Wil je toch meer apps en andere zaken opslaan dan zou ik op z’n minst gaan voor een 64gb.

Als ik kijk naar mijn iPhone heb ik daar nu al meer dan 64gb in gebruik en dan sla ik foto’s op in de Cloud. Het gaat dus heel hard.

iPad of toch een Android tablet?

Mijn vorige tablet was een Samsung. Voor mijn nieuwe heb ik toch weer voor een Apple gekozen. Waarom? Omdat ik gewend ben om met IOS te werken. Het is soepel, intuïtief en je hebt vrijwel geen gedoe met virussen. Die zijn er voor een Apple toch een stuk minder.

Daarbij heeft het nog een voordeel, althans voor mij. Mijn andere apparaten zijn namelijk allemaal van Apple en die kan ik heel eenvoudig synchroniseren met mijn iPad. Het enige dat ik hoefde te doen was mijn iPhone bij de iPad te houden en alle apps werden gesynchroniseerd. Heel handig.

Daar hou ik van. De opties zijn misschien wat beperkt maar voor mij is dat meer dan genoeg. Het werkt goed, een iPad is snel en er staat niks teveel op. Ik kan het je van harte aanraden!