Home Blog Hoe werkt een Sodastream en wil je er eentje?

Hoe werkt een Sodastream en wil je er eentje?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Jaren geleden hadden wij vrienden met een SodaStream apparaat. De stakkers, zelf limonade maken die nergens naar smaakte, terwijl de supermarkt er vol mee staat. Toen had ik nooit kunnen bedenken dat er inmiddels ook een SodaStream apparaat bij ons op het aanrecht zou staan. En dat ik dus ook alle dranken hier maak met het apparaat.

Hoe werkt het?

Een SodaStream apparaat stelt eigenlijk niet zoveel voor. Het is een behuizing met daarin een gascilinder. De fles schuif je in de behuizing, klik je vast, je drukt een paar keer op de knop en het water begint te bruisen. Er komt geen stroom aan te pas.

De bubbeltjes zijn te vergelijken met Spa Rood, prikken best heftig, maar je kunt deze minder scherp maken door maar een of twee keer op de knop te drukken.

De prik blijft niet heel lang in het drankje, hooguit een dag. Prik toevoegen wanneer je al een drankje zoals Cola of Sinas hebt gemaakt kan niet, want dan gaat het enorm schuimen en krijg je een spuitfontein. Leuk om te zien, minder leuk om schoon te maken.

Om de drankjes te maken heb je siropen nodig. Deze zijn er van het merk SodaStream en koop je gewoon bij de supermarkt.

Hoe lekker zijn de Sodastream drankjes?

Als je ze maakt volgens de aanwijzingen op de siroopflessen, niet zo lekker. Veel te zoet en ze smaken echt niet naar cola, sinas of 7-UP.

Je moet dus echt experimenteren met de siropen. Niet alleen met de mengverhouding, maar ook met het merk. Blokker heeft bijvoorbeeld een eigen merk siropen en ook de MediaMarkt verkoopt siropen van een ander merk dan SodaStream. Smaak is zo persoonlijk dus het is voor mij lastig te zeggen of je het lekker zult vinden. Je zult het echt moeten proberen.

Er zijn ook merksiropen te koop bijvoorbeeld van Pepsi, Sisi of 7-Up. Deze smaken qua siroop wel naar de dranken die je in de supermarkt kant en klaar koopt, alleen de prik is anders. Dit is iets wat mijn vriend enorm tegenstaat, maar ik zelf niet zo’n probleem vind. Het is echt heel persoonlijk.

Welke siropen vind ik het lekkerst?

Na een paar maanden proberen heb ik een aantal favorieten. Een deel daarvan koop ik meestal bij Amazon, omdat de siropen de laatste tijd moeilijk verkrijgbaar zijn.

Mijn favorieten zijn:

  • SodaStream contentraten, dit zijn wat dikkere siropen en heb je onder meer in de smaken sinaasappel, cola zero en citroen. Mijn favoriet is de smaak Saveur Agrumes (een zoete citroenlimonade) te koop in Frankrijk of via Amazon
  • Eigen merk cola- en sinassiroop van Edeka of Kaufland (Duitse supermarkten)
  • Booster Energy, ook van de Edeka
  • Teisseire Very Cherry Cola siroop, te koop bij Lidl of Aldi
  • Pepsi Max siroop via Amazon of AH

Ook hierbij is het echt proberen en proeven tot je de smaak te pakken hebt. Wat ik zelf doe is de siroop na het toevoegen van de bubbels in de fles schenken totdat het water gekleurd is. Wanneer je de siroop erin schenkt trekt er een soort gekleurde wolk door het water. Wanneer deze boven is stop ik met de siroop en vind ik de drankjes meestal heel lekker. Probeer het eens, misschien werkt het ook voor jou.

Is een SodaStream handig om te hebben?

Ja en nee. Het apparaat zelf neemt niet veel ruimte in en is niet heel duur. De gaspatronen kun je omruilen bij verkooppunten als de AH en je betaalt dan €12,50 voor een volle.

Al met al is het niet echt veel goedkoper dan huismerk frisdrank halen bij de supermarkt. Al zijn ook die niet altijd even lekker. Het scheelt wel slepen met flessen en als je net als ik best veel drinkt op een dag dan kun je er ook echt geld mee besparen.

Het nadeel vind ik de siropen. Die zijn nauwelijks verkrijgbaar en de siropen die wel te koop zijn, zijn peperduur. In de supermarkten in Duitsland en België kun je siropen krijgen voor de helft van de prijs, waarom hebben we dat hier niet? Als we naar onze buurlanden gaan neem ik dan ook meteen een voorraad mee.

Verder bestel ik de siropen zoveel mogelijk online en kijk ik of je korting krijgt als je er meer tegelijk besteld. Meestal kom ik dan op tussen de €3 en €4 per fles inclusief verzenden.

Voor mijn vriend is het grootste nadeel de smaak. Hij koopt alleen maar merkfrisdranken en gruwelt van huismerk, wat hij nergens naar vindt smaken. Die mening heeft hij dus ook over de drankjes die ik maak met de SodaStream. Voor hem is zo’n apparaat dus helemaal niks. Ook vindt hij de prik niet lekker omdat deze vrij sterk is en afwijkt van de prik in flessen die je bij de supermarkt koopt.

Dus vind je het leuk om te experimenteren met drankjes en siropen, gaan er bij jou thuis veel flessen frisdrank doorheen en wil je besparen, of drink je nu al huismerk frisdrank? Dan kan de SodaStream een goede keus zijn. Wil je het liefst Coca-Cola of andere merken en drink je niks anders? Dan zeker niet kopen!