PVC vloer zelf leggen: dit vonden wij het enige nadeel!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een paar weken geleden hebben wij zelf twee keer een PVC vloer gelegd. Tegenwoordig een makkie, omdat je de meeste vloeren van dit type niet meer hoeft te verlijmen. Op de vloer die wij hadden gekozen zat een handig klikmechanisme waardoor je de planken handig in elkaar kon schuiven.

Dan denk je, ik ben zo klaar met een PVC vloer leggen. Dat klopt voor de lange delen, of wanneer je een kamer hebt zonder al te veel in- of uitlopende muren. Bij het maken van lengtes is het echt heel makkelijk en razendsnel. Net als laminaat is het planken pakken en in elkaar klikken.

Maar dan komen de hoekjes.

Waar je goed op moet letten bij het zelf leggen van een PVC vloer

Misschien heb je weleens een laminaatvloer gelegd en denk je nu: dat is hartstikke logisch! Maar ik ga het toch uitleggen.

Iets waar je goed op moet letten is hoe je de vloer in elkaar klikt en dat je dit ook goed doet. Als je dat niet goed doet kan het gebeuren dat de klikrand afbreekt. Hoewel wij een dure merkvloer hadden van een vloerenwinkel, braken bij ons geregeld de klikranden af. Je vloer is dan meteen niet meer waterdicht. Voorzichtig aandrukken dus en als het niet past even de plank terugschuiven en nogmaals proberen. Als de plank goed zit voel je namelijk nauwelijks weerstand.

Waar je ook goed op moet letten is hoe de vloer in het andere paneel geklikt moet worden. Dat is belangrijk wanneer je planken gaat verzagen. In het begin hadden wij een plank prachtig op maat gezaagd, om er vervolgens achter te komen dat deze helemaal niet ging passen. De maat was perfect, we hadden alleen aan de verkeerde kant gezaagd en konden de plank daardoor niet meer klikken.

Oplossing daarvoor is om de ongezaagde plank op het gat te leggen en te bekijken hoe je deze erin moet klikken. Vervolgens gebruikten wij schilderstape om de juiste kant te markeren. Hierna hebben we gelukkig niet meer verkeerd gezaagd.

Dit euvel krijg je ook als je gezaagde planken wilt gebruiken voor een ander deel. Ook dan krijg je te maken met het kliksysteem. Als je hier goed mee omgaat heb je weinig zaagverlies.

Het allerirritantste aan het leggen van de vloer…

… is het zagen ervan. Dat doe je gewoon met een decoupeerzaag, appeltje-eitje, aldus de verkoper. Nou weet ik niet hoe handig jij bent met zo’n zaag, maar bij ons ging het scheef. Echt superlelijk wanneer je geen plinten gebruikt. Dus die zijn echt een must.

Mijn vloer beneden is gelegd door een professioneel bedrijf. Ook hun zaagsneden zijn niet overal even recht, dus ook zij hebben dat probleem. Maar dan plak je er een plintje overheen en ziet niemand het meer. In ons geval gingen er geen plinten overheen en dan is het echt niet mooi. We hebben diverse zagen en zaagbladen geprobeerd, hulpmiddelen om recht te blijven, maar je ziet het toch. Echt zonde.

Daarom wil ik je ook als tip meegeven, koop die plakplintjes erbij, ookal vind je ze lelijk. Anders wordt je vloer nooit zo mooi als dat je zou willen.

Nog een laatste dingetje over het zagen van een PVC-vloer. Wanneer je gaat zagen krijg je een soort plastic krulletjes, sliertjes, en ander rest materiaal. De grote stukken veeg je zo bij elkaar. De kleinere stukken vind je maanden later nog. Dus probeer het zagen zoveel mogelijk buiten te doen of op een oud laken. Zelfs na tientallen keren stofzuigen vinden wij nog steeds stukjes PVC terug.

Is het te doen om zelf een PVC-vloer te leggen?

Het is zeker te doen. Je hoeft niet meer te lijmen maar klikt de delen net als laminaat zo in elkaar. Zelfs als je niet handig bent komt je een heel eind.

Wat ik hierboven al schreef, klik de planken met beleid in elkaar en zorg dat je een goed zaag hebt. Houd goed in de gaten aan welke kant van de plank je moet zagen, want de delen moeten in elkaar klikken. Verder kan je het vrij eenvoudig doen, zeker als je grote ruimtes hebt waarin je snel lange banen kunt maken.

Mijn vorige vloer heb ik laten leggen en deze heb ik zelf gedaan. Mijn volgende vloer zou ik ook weer zelf doen als ik heel eerlijk ben. De vloer is prachtig gelegd hoor door het bedrijf, plus zij zijn stukken sneller dan ik ooit zal zijn. Maar het is ook een hoop geld. Bijna net zo duur als de aanschaf van de vloer. Dat bedrag bespaar ik dan liever, want het is heel goed zelf te doen.