Vakantie naar Thessaloniki? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Griekenland is voor veel mensen een favoriete vakantiebestemming. Dat is ook heel begrijpelijk gezien de veelzijdigheid van het land, het prettige klimaat, de vriendelijke mensen en het lekkere eten.

Kreta, Kos en Corfu zijn veel bezochte bestemmingen, evenals de hoofdstad Athene. Griekenland heeft meer te bieden dan deze bekende trekpleisters.

Thessaloniki is een plek waar minder toeristen komen, maar ook een plek die heel veel te bieden heeft. Aan prachtige natuur, lekker eten en een heerlijk zonnetje is ook hier geen gebrek. Het is een stad, die zeker een bezoekje waard is.

De reis naar deze boeiende Griekse stad

Thessaloniki is een Griekse stad, die zich in het noorden van het land bevindt. De stad ligt op het vaste land, niet op 1 van de vele Griekse eilanden. Je kunt vanaf Thessaloniki wel per boot doorreizen naar verschillende eilanden in de omgeving. Thessaloniki is een enorm grote stad, de hoofdstad van de regio Centraal-Macedonia. Er zijn ruim 300.000 inwoners. Je kunt het met recht een metropool noemen.

Vanuit Nederland is deze bestemming het makkelijkst te bereiken per vliegtuig. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtmatig naar de stad. Je kunt ook vanaf verschillende luchthavens afreizen. Het is ongeveer 4 uur vliegen vanaf Nederland. De exacte reistijd is afhankelijk van de luchthaven van vertrek en de windrichting.

Hoe is het weer in Thessaloniki?

Het weer is een redelijk bepalende factor tijdens je vakantie. Deze stad heeft een mediterraan klimaat. Over het algemeen is het hier iets koeler dan in de meer zuidelijk gelegen Griekse steden. Dat is iets om rekening mee te houden!

De wintermaanden nodigen over het algemeen niet uit tot een bezoekje aan de stad. Er valt in die periode gemiddeld veel regen en de temperatuur is niet zo aangenaam. Koele dagen met een temperatuur rond de 10 graden zijn geen uitzondering.

De zomermaanden zijn een compleet ander verhaal. In de maanden juli tot en met september valt er aanzienlijk minder neerslag en ligt de temperatuur rond de 30 graden. Een zeebriesje zorgt in die periode voor de broodnodige verkoeling. Ook in het najaar en de lente is bezoekje aan deze stad de moeite waard. Hou in die periode alleen wel rekening met de nodige regen.

Thessaloniki heeft veel om te ontdekken

Boog van Galerius

Er zijn veel verschillende manieren om deze interessante stad te verkennen. Natuurlijk kun je een mooie stadswandeling maken of kun je gebruik maken van openbaar vervoer zoals de bus, maar mijn voorkeur heeft zeker een mooie fietstocht. In een korte tijd kun je veel zien en het is minder vermoeiend dan alles wandelend bezoeken.

In Thessaloniki wordt op verschillende plaatsen verhuur van fietsen aangeboden. De kosten voor het huren van een fietsen vallen mee. Je kunt er eventueel via internet alvast een bestellen, waardoor je zeker bent van de aanwezigheid van het gewenste model.

Heb je geen zin in een actieve verkenning van de stad? Dan is de bekende hopp on hopp off bus een goed alternatief. Deze bus rijdt langs de meest bekende bezienswaardigheden. Je kunt zoveel in en uitstappen als jou past. Alle vrijheid om in jouw tempo de stad te bekijken zonder dat er veel fysieke inspanning voor nodig is.

Welke plekken zijn echt het bezoeken waard?

Thessaloniki heeft verschillende bezienswaardigheden, die zeker een bezoek waard zijn. Natuurlijk is het heel persoonlijk of je voorkeur ligt bij interessante historische plekken, architectuur of de voorkeur geeft aan plekken waar ontspanning centraal staat. Voor ieder heeft de stad voldoende te bieden!

Witte toren

Een zeer bekende plek in Thessaloniki is de Witte Toren. Dit gebouw valt op en wordt in alle reisgidsen als karakteristieke plaats getoond. De toren ligt aan de waterzijde van de stad, aan de boulevard. Een mooie plek om te bezoeken. Iedereen die in deze stad is geweest, kent de Witte Toren. Naast het mooie gebouw en de prachtige plek biedt de toren je een interessant museum. Je maakt hier kennis met de historie van deze bijzondere stad. Een bezoek aan de Witte Toren is zeker een aanrader voor iedere bezoeker van de stad!

Naast dit historische museum heeft Thessaloníki nog een aantal andere musea, die interessant zijn. Het Joods Museum is interessant voor een ieder met interesse in geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad fors geraakt door trieste gebeurtenissen. Thessaloniki heeft namelijk een groot aandeel Joodse bevolking. Voor het uitbreken van de oorlog was maar liefst 70% van de inwoners van Joodse afkomst. Gedurende de oorlog zijn er grote aantallen Joden afgevoerd naar Duitse kampen. Er zijn nauwelijks mensen vanuit deze afschuwelijke plekken teruggekeerd. Het museum in deze moderne stad geeft je een goed beeld van deze gebeurtenissen.

Paleis van Keizer Gelarius

Een andere beroemde plek in Thessaloniki is het paleis van Keizer Gelarius. Dit oude gebouw bevindt zich in het historische centrum van de stad. Er zijn veel opgravingen verricht op deze plek, waardoor er veel mooie restanten te zien zijn. Je kunt bijvoorbeeld stukken van de bijzondere mozaïeken en marmeren vloeren bekijken om een beeld te krijgen hoe de keizer vroeger op deze plaats leefde.

Het paleis heeft ook een mausoleum. Dit is gebouwd in opdracht van de keizer zelf, hoewel hij hier na zijn overlijden niet heeft gelegen. Hij overleed uiteindelijk op een andere locatie. In een later stadium is de plek gebruikt als moskee voor Ottamanen. Kortom ook dit is een boeiende plek, die je goed een kijken je geeft in het leven in Thessaloniki in eerdere tijden.

Graftombe van Galerius

Wie moet echt naar Thessaloniki op vakantie?

Deze grote stad is zowel interessant voor een lang als voor een kort verblijf. Om een goede indruk te krijgen, is het aan te raden om er een aantal dagen voor uit te trekken. Een stedentrip met je partner of een aantal vrienden, hier is de stad zeker geschikt voor. Voor gezinnen met oudere kinderen heeft deze stad ook veel te bieden. Het warme weer en de historische bezienswaardigheden maken Thessaloniki voor gezinnen met jonge kinderen minder geschikt.

Thessaloniki Kathedraal

Thessaloniki is een geweldige mix van historie en cultuur. De reistijd vanuit Nederland is erg te overzien. Binnen vier uurtjes ben je op de plaats van bestemming. In de wintermaanden is een bezoekje niet direct een aanrader vanwege het weer, maar de rest van het jaar is het aangenaam vertoeven in deze prachtige stad. Je kunt je hier met gemak een aantal dagen goed vermaken, waarbij je aan lekker eten niets te kort zult komen. Kortom, Thessaloniki is een prachtige Griekse parel. Ga jij ook een keer op verkenning in deze mooie stad?