Home Overzicht pretparkenEuropa-park 6 Europa-Park attracties die je niet mag missen!

6 Europa-Park attracties die je niet mag missen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Misschien zegt de naam je niet zo snel iets, maar Europa-Park is één van de grootste pretparken van Europa. Het ligt in het zuiden van Duitsland, ongeveer een uurtje verder rijden dan Disneyland Paris. Als ik je zeg dat het pretpark een showcase is van de bekende attractiebouwer Mack dan weet je dat je een hoop spektakel van de Europa-Park attracties kan verwachten. En, heel eerlijk, ze hebben ook een paar kneusjes. Want hun spookhuis voelt als een goedkope kopie van Phantom Manor. Desalniettemin, vind ik dit toch één van de leukste pretparken.

Hoewel ze attracties hebben voor het hele gezin steken voor mij de achtbanen met kop en schouders boven de rest uit. De eerste keer in de Silver Star achtbaan kan ik nog goed herinneren. Tot een tweede rit kwam het helaas nooit. De attractie had technische problemen en werd gesloten precies op het moment dat wij instapten. Na bijna een uur wachten toch wat zuur. Sinds mijn laatste bezoek zijn er nog meer attracties en achtbanen bijgebouwd waarvan ik hoop dat ik die snel een keertje kan testen.

Voor mij zijn er 6 attracties die bovenaan mijn verlanglijstje staan bij een volgend bezoek. Dit is waarom!

Euro-Mir

Europa-Park attracties

Ken je Crush’s Coaster in Disneyland Paris? De Euro-Mir heeft er een hoop van weg. Het is een achtbaan waarbij je met z’n 4-en met de ruggen tegen elkaar zit. Zodra het karretje naar beneden zoeft draaien de karretjes om hun as en krijg je dat zwevende gevoel in je buik. Dit was één van de attracties waar ik tijdens mijn laatste bezoek geen genoeg van kreeg.

Het begin is een beetje suf, maar als de karretjes eenmaal naar buiten gaan heb je een mooi uitzicht over het pretpark en de omgeving. Hierna gaat het pas echt los en zoef je binnen een minuut terug naar beneden. Als je op een recht stuk komt draait het karretje om en ga je ineens achter- of juist vooruit.

Matterhorn Blitz

Ook dit is weer een achtbaan die mij is bijgebleven. De rit begint namelijk in de lift. Je wordt met karretje en al in een lift naar boven getakeld. Vervolgens maak je een Wilde Muis rit door scherpe bochten en soms recht naar beneden. Zeker die “drop” is mij bijgebleven. Wat ik nog weet is dat ik het doodeng vond maar wel zo leuk dat ik er jaren later nog steeds aan terugdenk.

Dat is voor mij dan ook de definitie van een goede attractie die je niet mag missen. Als je er voor staat twijfelen of je het aandurft, tijdens de rit af en toe spijt hebben en dan later er nog een keer inwillen.

Trouwens in dit overzicht staan er niet alleen thrillrides. Er zijn ook Europa-Park attracties voor het hele gezin die je niet mag missen.

Piraten in Batavia

Een aantal jaar geleden werd deze attractie helaas verwoest door een brand. Maar Europa-Park is druk bezig met het herbouwen en zal in 2020 de geheel vernieuwde versie openen. Wat ik mij nog kan herinneren van het origineel was dat het in alles op Pirates of the Caribbean(PotC) in Disneyland Paris lijkt. Maar dan met een Hollands sausje. Een stukje Nederlandse geschiedenis in een pretpark zie je niet zo vaak. Hooguit in de Efteling, daarom vond ik dit best een leuke attractie om te bezoeken. Toen nog een beetje een kneuterige PotC maar als ik de conceptart zo bekijk belooft het nu een op zichzelf staande attractie te worden.

Voletarium

Ok, uhm, misschien moet ik stoppen met de vergelijking maken met Disney attracties. Maar Voletarium kennen wij Disney liefhebbers natuurlijk als…. Soarin’.

Voor wie nog nooit van Soarin’ of in dit geval Voletarium heeft gehoord. Je zit met z’n 10-en op een bank. De deuren van het theater sluiten en de banken worden de lucht ingetild. Voor je opent een groot doek met daarop een film waarin je over allerlei bezienswaardigheden vliegt. Door de positionering van het doek en de banken lijkt en voelt het echt alsof je door de lucht zweeft.

Een prachtige attractie en écht een belevenis. Enige nadeel voor mij is dat ik hoogtevrees heb. Om je een idee te geven van de ernst daarvan, ik krijg het spaansbenauwd als ik op de gallerij van een flat loopt. Ondanks dat heb ik er in deze attractie vrijwel geen last van. Heel af en toe als je echt “zweeft” dan vind ik het wat onplezierig, zeker doordat je benen loshangen. Maar ook met hoogtevrees is deze attractie prima te doen.

Waterachtbaan Poseidon

Sorry, we zijn weer terug bij de achtbanen. Waarom vraag je je misschien af. Als je regelmatig naar pretparken gaat zullen veel van de attracties in Europa-Park je bekend voorkomen. Omdat Europa-Park een showcase is van een attractiebouwer kan je een groot deel van het assortiment in het pretpark bewonderen. Je hebt dus veel attracties die je kunt bezoeken, maar op de thematisering na zijn het geen unieke attracties. Ze hebben zelfs het Sprookjesbos nagebouwd.

Met de achtbanen heb ik dat gevoel minder. Ze zullen wellicht lijken op andere achtbanen ergens op de wereld, maar ze voelen voor mij niet aan als een kopie.

Waterachtbaan Poseidon is een leuke wilde rit die mij doet denken aan Journey to Atlantis in SeaWorld Orlando (toevallig ook van Mack ;)). En het heeft ook wel iets weg van de Vliegende Hollander. Maar het is een meer op zichzelf staande rit. De thematisering is iets minder spectaculair als de andere twee attracties, toch vond ik deze attractie zeker de moeite waard.

Silver Star en Blue Fire

We sluiten af met mijn favoriete achtbaan in Europa-Park. Het is de hoogste en de grootste achtbaan van het Park. Het haalt snelheden van 130km/h en je krijgt behoorlijk wat g-krachten op je lijf. De eerste keer dat je hierin gaat is echt onwerkelijk. Voor achtbaanliefhebbers als ik een ware belevenis.

Nou had ik 6 Europa-Park attracties beloofd die je niet mag missen. Toch ga ik er nog eentje toevoegen. Want naast de Silver Star heeft Europa-Park nog een achtbaan die je niet mag missen: de Blue Fire. Meest bijzondere aan deze attractie is toch wel dat je van 0-100km/h in 2,5 seconde gaat. Plus dat je tijdens de rit bijna 4G – niet te verwarren met het internet op je telefoon – op je lijf krijgt.

Nu ik dit artikel zo typ lijkt het mij goed om volgende keer een overzicht te geven van de Europa-Park attracties die wat rustiger zijn. Voor mensen die niet perse een adrenaline kick willen maar gewoon van de attractie willen genieten. To be continued…

Foto’s’: Europa-Park