NDSM Werf: wat is er te doen en voor wie is het?

De NDSM Werf is een oude scheepswerf, die niet langer in gebruik is, in het noorden van de stad Amsterdam. Het is een enom terrein dat zich normaal gesproken leent voor diverse festivals en evenementen.

In coronatijd hebben ze het omgedoopt tot de Zomerwerf, een plek waar Amsterdammer zonder tuin op een veilige manier buiten kunnen zijn. Er zijn tuinen aangelegd om hen ook op een betonnen werf het buiten gevoel te geven. Natuurlijk op een veilige afstand.

Voor iemand buiten de stad is dit een plek waar je niet zo snel zal komen. Zeker als er geen festivals of evenementen zijn. Maar is dat een gemiste kans? Ik zocht het voor je uit.

Waar ligt de NDSM Werf en hoe kom je er?

De NDSM Werf ligt in het noorden van Amsterdam, direct aan het IJ. Net als veel plaatsen in de stad kan je er het beste komen met het openbaar vervoer.

Vanaf Amsterdam Centraal Station gaat er een gratis veerpontje naar de werf. Deze pont gaat ieder half uur en tijdens de spits ieder kwartier. Het is zo’n 15 minuten varen naar de NDSM Werf. Er gaat nog een tweede veerpont vanaf de Pontsteiger. Deze doet er zo’n 7 minuten over.

Een ander manier om er te komen is met de auto. De werf heeft een eigen parkeerterrein aan de NDSM Straat. Parkeren kost €1,40 per uur en er zijn plaatsen beschikbaar om je elektrische auto op te laden.

Wat is er te doen?

Het terrein bestaat uit een hoop verschillende gebouwen. Er zijn woonhuizen, winkels en bedrijfsgebouwen. Als bezoeker zijn dit niet echt de gebouwen waarvoor je naar de NDSM Werf komt.

Wat wel leuk is om te bezoeken is de NDSM Loods. Hier vinden gedurende het jaar wisselende exposities plaats van (lokale) kunstenaars in het gedeelte NDSM Fuse. In deze loods is er ook een shop – in het welcome center – waar je de kunstwerken kunt kopen.

Vanuit de Loods kan je ook een rondleiding krijgen over het terrein en zo meer leren over de geschiedenis achter de gebouwen. En plekken ontdekken waar je normaal nooit bij stil had gestaan.

Tenslotte is de NDSM Werf een plek om te lunchen, dineren of film te kijken met uitzicht op het IJ.

Voor wie is het en moet je er naartoe?

Als bezoeker van de stad is dit buiten festivals en evenementen om een plek waar ik niet zo snel naartoe zou gaan. Dan zijn er in de stad leukere dingen te doen.

Voor een local kan ik mij zo voorstellen dat dit – zeker met de Zomerwerf – een prima plek is om even tot rust te komen. Zeker als je geen tuintje hebt. Daar is deze enorme werf wel geschikt voor.

Verder is het een plek voor kunstliefhebbers om het werk van lokale kunstenaars te bekijken en te kopen. En om de wisselende tentoonstellingen te bekijken.

Wat ik helemaal vergeet te vermelden is dat dit wel een goede plek is voor het nemen van foto’s. Of dat nou voor de hobby is of voor Instagram. Zeker op zonnige dagen kan je hier echt prachtige foto’s maken. En met het gratis pontje ben je er zo vanuit het centrum. Dus als dat iets is waar je blij van wordt dan zou ik dat zeker doen. Verder is hier – buiten de evenementen en festivals om – momenteel niet zo veel te beleven.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven