Dyson Hot + Cool winter review, blijf je echt lekker warm?

Vorig jaar kocht ik een Dyson Hot + Cool ventilator om mijn huis op te warmen en mijn gasverbruik terug te dringen. Elektrisch verwarmen klonk toch een stuk voordeliger dan de hoge stookkosten. Zeker tijdens de hele koude dagen. Maar lukte het echt om mijn huis te verwarmen met deze ventilator?

Dit is mijn Dyson Hot + Cool review!

Wat is de Dyson Hot + Cool?

De Hot + Cool van Dyson is een ventilator zonder bladen. Deze kan zowel warme als koele lucht blazen. De koele lucht is het verplaatsen van de lucht in de ruimte. Bij de warme lucht warmt de Dyson Hot + Cool de lucht eerst op voordat deze wordt rondgeblazen.

Dit apparaat bedien je via de Dyson app of de bijgeleverde afstandsbediening. In de app kun je de Dyson Hot + Cool ook voorprogrammeren zodat de kamer al lekker warm is als je thuiskomt.

Doordat de Dyson geen bladen heeft is het een veilig apparaat om te gebruiken in de buurt van kinderen. Dat is ook wel nodig, want het heeft niet zo’n praktisch formaat.

Zelf vind ik de Dyson Hot + Cool namelijk net te groot om op een tafel te zetten, maar ook weer te laag voor op de vloer. Plus door de hoogte is het dus net zo groot als een klein kind. Dan is veiligheid wel heel belangrijk.

Want hoewel de Dyson Hot + Cool warme lucht blaast, blijft het apparaat verrassend koel.

Hoe warm wordt de Dyson Hot + Cool?

Wij hebben de Dyson Hot + Cool gekocht toen vorig jaar de verwarming weer aanging. Zo rond het begin van november. Doordat ik thuiswerkte, had ik overdag ook de verwarming aan en onze stookkosten liepen snel op.

Daarom gingen wij op zoek naar een goedkoper alternatief. Alleen de Stoov Big Hug XL en de Dyson Hot + Cool zijn blijvertjes.

De Dyson Hot + Cool staat bij ons in de woonkamer en verwarmt naar 21 graden. Je ziet op de thermostaat ook al snel de temperatuur oplopen als de Dyson aanstaat. De ruimte warmt op en als je in de buurt zit van de Dyson krijg je het zelf ook snel warm.

Wanneer je de temperatuur hebt ingesteld blijft de Dyson verwarmen totdat die temperatuur is bereikt. Dat kan best irritant zijn, daar vertel ik je later wat meer over.

Kan je met de Dyson Hot + Cool het huis verwarmen?

Het hele huis verwarmen zoals bij een cv-ketel doet de Dyson Hot + Cool niet. Deze ventilator verwarmt alleen de ruimte waarin deze staat.

Zo zit ik momenteel in de woonkamer waar het dankzij de Dyson een comfortabele 21 graden is. Zodra ik naar de gang loop, waar het nu 17 graden is, voel ik dat meteen. Dan kan ik niet wachten om weer terug in de woonkamer te zijn.

De Dyson Hot + Cool is heel praktisch om een ruimte te verwarmen, maar voor de rest van het huis doet deze niks.

Koop hier jouw Dyson Hot + Cool!

Hoe goed koelt de Dyson Hot + Cool?

Als je goed kijkt naar de reclames van Dyson dan lijkt het net alsof het apparaat ook kan koelen. Dat is niet zo. Het is – plat gezegd – een hele dure ventilator.

Net als elk andere ventilator verplaatst deze de lucht door de ruimte waardoor je het gevoel hebt af te koelen. Maar de temperatuur gaat niet daadwerkelijk omlaag.

De enige apparaten die dat kunnen zijn airconditioners. Dat is de Dyson Hot + Cool (en ook de andere ventilatoren van Dyson) niet.

Het enige voordeel ten opzichte van andere ventilatoren is dat de Dyson geen bladen heeft. Hierdoor is de ventilator stiller dan andere modellen en veiliger voor kleine kinderen en huisdieren.

Plus de Dyson Hot + Cool zuivert gelijktijdig de lucht. Er zit een groot filter in die alle schadelijke luchtdeeltjes opvangt, aldus de folder. Zelf heb ik huisdieren en ben ik vrij allergisch aangelegd. Voor mij is het een fijne bonus, maar mijn kuchjes en snotneus verdwenen er helaas niet door.

Dyson Hot + Cool review na een jaar

Dan nu het moment waar je op gewacht hebt, mijn Dyson Hot + Cool review.

Allereerst wat ik er goed aan vind. Het grootste voordeel is dat wij nog nauwelijks gas verbruiken. De woonkamer, waar we de meeste tijd doorbrengen, wordt nu elektrisch verwarmd door de Dyson. Dat scheelde aanzienlijk in de stookkosten, zeker in combinatie met de Stoov producten.

Verstookten wij eerst voor 12 euro per dag aan gas, dat is nu slechts 1 euro. Stroomverbruik is wel omhoog gegaan, maar dat is stukken goedkoper dan gas. Wij betalen nu per dag zo’n 4 euro voor een warm huis op koude dagen. Dat is dan voor een eengezinswoning zonder zonnepanelen.

Het apparaat heeft ook twee nadelen. De eerste is het lawaai. Als ik met iemand aan het praten of bellen ben kan ik diegene lastig verstaan wanneer de Dyson warme lucht blaast. Ook de tv moet vaak een standje harder dan de Dyson de ruimte verwarmt.

Gelukkig is dit niet continu en slaat de Dyson uit wanneer de ruimte warm is. Maar tijdens het verwarmen vind ik mijn Hot + Cold soms bloedirritant.

Het andere nadeel is dat je er droge ogen van krijgt. De ventilator blaast droge, warme lucht en dat is met name irritant als je lenzen draagt. Zeker aan het eind van de dag plakken je lenzen aardig aan je ogen. Oplossing is dan om je bril op te zetten, maar voor mijn vriend is het vaak ook een reden om de Dyson een tandje lager te zetten.

Na een jaar ben ik nog steeds blij met mijn Dyson Hot + Cool, zeker nu de gasprijzen de pan uit rijzen. De kamer waarin de Dyson staat is lekker warm, de andere kamers verwarm ik bij met de cv als dat nodig is. Kortom, ik vind het een aanrader!

Koop hier jouw Dyson Hot + Cool!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven