Home Blog Naar de Dominicaanse Republiek: Punta Cana vs. Puerto Plata

Naar de Dominicaanse Republiek: Punta Cana vs. Puerto Plata

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wanneer je kiest voor een verblijf op de Dominicaanse Replubliek zijn de twee populairste plaatsen Puerto Plata en Punta Cana.

Toen wij jaren geleden er naartoe gingen kozen wij voor Puerto Plata. En daar hadden wij achteraf behoorlijk spijt van.

Want misschien wel het grootste verschil tussen de twee is het tropische gevoel.

Waar ligt de Dominicaanse Republiek?

De Dominicaanse Republiek is een deel van een eiland in het Caribisch gebied. Ze delen het eiland met het land Haïti.

Santa Domingo is de hoofdstad van het eiland. Punta Cana ligt op het meest oostelijke puntje, Puerto Plata in het noorden.

De meeste vakanties die je in Nederland boekt gaan naar Punta Cana. Hier heb je het bounty eiland gevoel. De witte stranden en azuurblauwe zee.

Puerto Plata heeft juist gouden stranden en een donkerblauwe zee. Veel minder tropisch dus.

Het verschil tussen Puerto Plata en Punta Cana

Puerto Plata is minder toeristisch. Je bent hier meer gebonden aan je resort. Het is niet dat het er onveilig is, maar er valt gewoon weinig te doen.

Wij zijn een keer vanaf ons hotel – Iberostar Costa Dorada – gaan lopen naar het nabijgelegen winkelcentrum. De lokale bevolking keek ons raar aan toen wij langs de weg liepen onderweg naar de winkels. Hoewel er niks gebeurt is voelden we ons toch niet helemaal op ons gemak.

In de winkels verkochten ze met name toeristische prullaria. Terug hebben we ervoor gekozen om de taxi terug te nemen.

Nu zie ik dat er inmiddels wat meer langs de weg gebouwd is, maar toen was het er angstvallig stil.

Punta Cana is meer een surfer’s dorp met een relaxtere sfeer. Ook toeristisch maar wel een plek waar je ook buiten je resort wat meer uit de voeten kunt. Hier vind je ook echt het prachtige, heldere water wat je verwacht bij de Cariben.

Daarom zie je ook dat er nauwelijks reizen naar Puerto Plata nog worden aangeboden. Iedereen gaat toch liever naar het bounty gedeelte Punta Cana.

Hoe is het om daar te verblijven?

Dit is wel echt een zon, zee, strand bestemming. Lekker zwemmen in de zee of het zwembad. En verschrikkelijk veel eten in je all inclusive resort.

Qua excursies kan je vanuit Punta Cana diverse boottochten doen. Sommigen waarbij je walvissen kunt spotten. En de standaard toeristenuitstapjes met buggies of trucks.

Wil je iets cultureels dan kan je een georganiseerd uitstapje doen naar de hoofdstad Santa Domingo. Dit is vaak inclusief gids en vervoer.

Voor de rest is het met name een bestemming om je lekker te vermaken, te snorkelen en uit te rusten.

De vlucht er naartoe

Wij vlogen met TUIfly – toen nog Arkefly – en hadden stoelen in de comfort klasse. Je hebt dan net iets meer luxe dan in de economy.

In totaal waren we zo’n 10 uur onderweg. Op de terugweg hadden we een tussenstop op Punta Cana. We moesten toen het vliegtuig verlaten en wachten totdat deze was schoongemaakt. Dat was overigens geen straf, want er zat een Wendy’s op het vliegveld. Hebben we toch tijdens de tussenstop nog snel wat hamburgers kunnen scoren. Die waren in ieder geval een stuk beter dan het vliegtuig eten!

Mijn ervaring

Puerto Plata? Niet doen, zonde, ga naar Punta Cana. Dat geschreven hebbende, ons hotel was prachtig. Behalve het soms best chagrijnige personeel – en de uiterst onsympathieke badmeester – was er niks op aan te merken.

Al hebben we daar een aantal dagen verplicht op de kamer doorgebracht. Wij waren er namelijk precies tijdens het orkaanseizoen. En er trok er eentje vlak langs de kust… Toen we de beelden zagen van de verwoeste hutjes voelden we ons best schuldig in dat luxe resorts waar ons grootste probleem was dat we moesten wachten op roomservice.

Je bent wel echt gebonden aan je resort. Of, althans, daar zal je het grootste deel van je tijd doorbrengen. Een wandeling langs het strand of naar de winkeltjes is zeker mogelijk. Maar verwacht geen enorme steden of boulevards zoals je dat in Europese landen wel hebt.

Ook het aanbod culturele uitstapjes is wat beperkt. Maar de enorme hoeveelheid zon en de tropische sfeer maken dat meer dan goed.

Wil je iets minder ver reizen en toch dat tropische gevoel? Dan zou ik naar Kaapverdië gaan. Ook hier prachtige stranden en enorme resorts met daarbuiten weinig afleiding.