Home Blog De leukste steden in Duitsland: om te winkelen, te bezichtigen of te logeren

De leukste steden in Duitsland: om te winkelen, te bezichtigen of te logeren

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Verre reizen zit er dit jaar helaas niet in. Maar dat weerhoudt ons natuurlijk niet om er in de buurt op uit te trekken. In Nederland is er genoeg te doen én dat geldt ook voor de landen om ons heen.

Duitsland bijvoorbeeld heeft genoeg leuke steden om te winkelen en om wat cultureels te doen. Sommigen zijn ook uitermate geschikt voor een weekendje weg of voor een korte vakantie.

Daarom neem ik je in dit artikel mee naar de leukste steden in Duitsland.

Leukste steden om te winkelen!

Wist je dat je in Duitsland best leuk kon winkelen? Het assortiment is net iets anders dan hier en soms stukken goedkoper. Dan heb je niet alleen een leuke dag uit, maar ook een voordelige.

Eén van de plaatsen waar veel Nederlanders naartoe gaan om te winkelen is Kleef of Kleve op z’n Duits. Dit is een plaats vlakbij de grens net voorbij Oberhausen.

Hier vind je diverse supermarkten – waaronder ook de Aldi en de Lidl – en een winkelstraat. Deze stad heeft ook een aantal bezienswaardigheden waaronder een kasteel. Desondanks is dit meer een stad voor een halve dag.

Wil je meer winkels dan vind je deze in Oberhausen of Essen. Beiden steden hebben een groot overdekt winkelcentrum. En ze liggen relatief dicht bij de Nederlandse grens.

Bezienswaardigheden

Wil je naast winkelen ook bezienswaardigheden bezoeken? Dan kan ik Dortmund, Keulen of Trier aanraden. Alleen stuk voor stuk historische steden.

De winkelstraat van Dortmund is lang en boordevol kerken en andere oude gebouwen. Daarbij hebben ze ook een groot winkelcentrum met bekende winkels, waaronder de Primark. Overal zie je gezellige kleine restaurants en terrasjes.

Verder staat de stad bekend om het voetbal – er is zelfs een heus voetbalmuseum – en om de brouwerijen die je ook kunt bezichtigen. En natuurlijk om de kerstmarkt, daar verderop meer over.

Keulen is zo’n stad die heel historisch aandoet. Maar die dat eigenlijk niet is. Een groot deel van deze stad werd namelijk verwoest tijdens de oorlog. Toch ademen de gebouwen sfeer. Bezienswaardigheden hier zijn de grote kathedraal midden in het centrum, de musea en de enorme winkelstraten. Meer over Keulen lees je hier.

Tenslotte Trier, nog zo’n heerlijke stad. Niet heel groot maar dankzij de Porta Nigra en de andere overblijfselen uit de Romeinse tijd een echt historische stad. Voor deze stad zou ik persoonlijk een weekendje uittrekken vanwege de afstand. Maar dat is hier zeker geen straf.

Leukste weekendjes weg in Duitsland

Het voordeel van een weekendje weg in Duitsland in deze tijd is dat je relatief snel weer thuis bent mocht er iets gebeuren.

Een leuke plek om tijdens de zomer naartoe te gaan is winterberg of het plaatsje Willingen dat daar ook in de buurt ligt. De perfecte plek voor een actief weekendje weg of om even uit te rusten in een spa.

Wij hebben dat ook gedaan een tijdje terug en het voelt toch als een minivakantie, terwijl het slechts op 4 uur rijden van ons vandaan ligt. Ons hotel had een grote spa eraan vast met allerlei sauna’s en baden. Heerlijk om even in tot rust te komen. Zeker als je het combineert met een wandeling door de bossen of de heuvels.

Een ander gebied dat zich goed leent voor een weekendje weg – of vanwege de afstand eerder een minivakantie – is het zuiden van Duitsland. Bijvoorbeeld het Zwarte Woud met de prachtige bossen en het pretpark EuropaPark of Beieren met de stad München en alle bergdorpjes.

Iets anders wat ik echt kan aanraden is het boeken van een familiehotel in Duitsland. Wel een beetje op de reviews letten maar wij hebben daar echt goede ervaringen mee. Je verblijft meestal op een rustige plek ergens in een dorp midden in de natuur. Vanuit hier kan je de omgeving bezichtigen. Maar de kamers zijn vaak enorm ruim en goed verzorgd, evenals het ontbijt. Ze weten je in zo’n hotel echt ouderwets te verwennen. En soms heb je dat gewoon even nodig, niet?

Kerstmarkten bezoeken

Of ze doorgaan dit jaar weet ik niet, maar Duitsland staat natuurlijk bekend om de kerstmarkten.

Mijn persoonlijke favoriet is die in Dortmund. Hier heb je ontzettend veel kraampjes met voornamelijk veel eten en drinken. Daarbij hebben ze hier ook veel winkeltjes en andere bezienswaardigheden dus je hebt meer dan genoeg te doen voor een dagje uit.

Een andere stad met een leuke kerstmarkt is Keulen. Zeker die vlakbij de Dom heeft een feestelijke uitstraling. Net als in Dortmund zie je hier ook veel kraampjes met etenswaar en je kunt het goed combineren met shoppen en culturele activiteiten.

Als ik je één tip mag geven: boek een overnachting. ’s Avonds zijn de kerstmarkten veel gezelliger en hebben ze zelfs iets magisch. De sfeer is er compleet anders dan overdag. En dan kan je ook genieten van een glaasje glühwein zonder daarna terug te hoeven rijden.

Waarom bovenstaande plaatsen?

Misschien denk je nu, ja hartstikke leuk maar er zijn toch nog meer plaatsen in Duitsland die leuk zijn om te bezoeken?

Zeker! Berlijn, Frankfurt, Hamburg en Stuttgart, plus de kustplaatsen in het noorden zijn allemaal zeker een bezoekje waard.

Bovenstaande lijst heb ik gebaseerd op de afstand tot Nederland, omdat veel mensen in deze tijd liever niet zo ver weg gaan. Dit zijn plaatsen waar je over het algemeen prima een dagje naartoe kunt gaan én die je goed kunt combineren met bijvoorbeeld een bezoekje aan een dierentuin of pretpark.

Heb je zelf een stad in Duitsland bezocht waar we zeker eens naartoe moeten? Deel het dan hieronder bij de reacties!