Home Blog Apple Watch of Fitbit, welke is beter voor afvallen?

Apple Watch of Fitbit, welke is beter voor afvallen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ben je net als ik een chronische diëter? Altijd op zoek naar een nieuwe manier om af te vallen? Alle diëten geprobeerd, sommige wat succesvoller dan andere, maar altijd weer in het oude patroon vervallen? Dan is dit artikel echt iets voor jou!

Want ook ik ben altijd op zoek naar de makkelijkste manier om op gewicht te blijven, en om wat kilo’s te verliezen. Daarom probeerde ik ditmaal twee smartwatches, slimme horloges klinkt toch minder hip. Beiden beloven je te kunnen ondersteunen bij het afvallen. Dus in dit artikel de Apple Watch vs de Fitbit, welke kan je het beste kiezen om af te vallen?

Hoe helpt een smartwatch je met gewicht verliezen?

Kijk, in een ideale wereld doe je zo’n horloge om en verlies je gewicht. Dan had ik er meteen 6 gekocht denk ik. Maar nee, helaas, je zult er nog steeds zelf voor moeten werken.

Bij zowel de Fitbit als Apple Watch gaat afvallen niet vanzelf. Maar ze kunnen je er wel bij helpen. Wat ze allebei doen is je bewust maken van het aantal calorieën dat je verbrandt op een dag. Zou je dan de calorieën die je eet bijhouden, dan kan je heel makkelijk zien hoeveel je teveel of te weinig eet. (in mijn geval teveel…)

Dat is best een handige optie vind ik zelf. Het maakt je bewust van hoeveel je eigenlijk eet op een dag, en hoe weinig je verband.

In een ideale wereld zet dit je dan ook aan tot meer bewegen. Wat je dan weer keurig terugziet op je horloge. Het vervelende is wel dat je zelf moet bewegen.

Daarbij zie je meteen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het sporten. Het zijn beiden sporthorloges die je activiteit bijhouden, al is het maar het aantal stappen die je zet.

Apple Watch series 6 en afvallen

Het eerste horloge dat ik mocht testen was de Apple Watch series 6. Dit is de meest recente versie van dit slimme horloge van Apple.

Zelf heb ik ooit, in een ver verleden, de eerste Apple Watch gehad. Deze vond ik met name lomp en zwaar. De series 6 voel ik eigenlijk niet zitten op mijn pols. Het bandje is elastisch maar zit toch stevig. Fijn horloge met heel veel mogelijkheden.

(wat ik zelf ook heel geinig vind is dat ik op mijn horloge kan zien wie er bij mij voor de deur staat via de Ring app)

Maar kan je er ook mee afvallen?!

Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan je eet. Of je dat nou doet door koolhydraten weg te laten, alleen nog maar biologisch te eten, of een ander dieet volgt maakt niet uit. Zolang je maar zorgt dat je minder eet dan dat je verbrandt, val je af.

Op de Apple Watch stel je een aantal doelen in. Bijvoorbeeld hoeveel extra calorieën je wilt verbranden op een dag of om je eraan te herinneren dat je elk uur even moet opstaan (niet ’s nachts gelukkig). Op je wijzerplaat kan je dan je voortgang bekijken, als de dat tenminste instelt.

Wat ik goed vind aan de Apple Watch 6 als hulp bij het afvallen is dat je bewust wordt van hoeveel, of hoe weinig, je beweegt op een dag. Je ziet precies hoeveel je extra hebt verbrandt en je wordt uitgedaagd meer te bewegen.

Verder is het een praktische smartwatch waar je e-mail, app-jes en andere melding op verschijnen. Mooi meegenomen natuurlijk, maar helpt je niet zoveel met afvallen. Wel kan je de Apple Watch uitbreiden met nog meer apps, waaronder voor het tellen van calorieën of een app met fitnessoefeningen.

Fitbit Charge 4

De Fitbit Charge 4 is mijn eigen horloge die ik voor deze test er even bij heb gepakt. Qua smartwatch opties niet te vergelijken met de Apple Watch, qua fitness- en afvalopties wel.

Net als de Apple Watch daagt de Fitbit je uit om meer te bewegen. Er zit een stappenteller op en het horloge bepaald hoeveel calorieën je per dag hebt verbrand. Meer informatie zie je in de app terug, waaronder je slaapscore (als je ook ’s nachts je horloge draagt, tenminste).

Verder kan je de verbrande calorieën terugkijken van activiteiten, net als de Apple Watch. Qua functionaliteiten, in ieder geval op het gebied van gewichtsverlies, wijkt deze niet veel af van het andere horloge.

Maar welk van de twee is nou het beste om mee af te vallen?

Apple Watch of Fitbit om af te vallen?

Dan nu natuurlijk de vraag, welke van de twee – Fitbit of Apple Watch – moet je kiezen als je wilt afvallen.

Als je het puur en alleen doet om af te vallen zou ik zeggen kies de Fitbit. De Charge 4 die ik heb heeft een ingebouwde hartslagsensor waardoor deze heel accuraat je verbrande calorieën kan meten. Wanneer ik dit horloge draag kijk ik gedurende de dag toch even hoeveel ik al verbrand heb, is dat onder de 2000 dan kom ik toch nog even in beweging.

Het nadeel van de Fitbit vind ik dat het horloge niet echt lekker zit, althans bij mij. Aan de onderkant loopt het bol waardoor er constant iets in je huid drukt. Dit ging na verloop van tijd toch zeer doen, waardoor ik vaker mijn horloge af deed. Loop je toch weer calorieën mis.

Wat ik ook veel gebruikte bij de Fitbit was de slaapmeter. Zo kreeg ik een beter beeld bij waarom ik mij soms moe voelde terwijl ik voor mijn gevoel toch lang genoeg had geslapen.

Kan de Apple Watch je dan niet helpen om af te vallen?

Oh zeker wel! Ook hier worden je calorieën netjes bijgehouden. Alleen kan je het totaal aantal verbrande calorieën alleen terugzien in de app. De Apple Watch houdt ook meer gezondheidsgegevens van je bij en kan zelfs een hartfilmpje maken. Daarbij vind ik zelf de koppeling met mijn telefoon en de meldingen op mijn horloge heel prettig. Dat is bij de Fitbit echt een stuk minder. Maar de Apple Watch series 6 is wel 4x zo duur als mijn Fitbit Charge 4. Daar zou ik dan minder snel mee gaan zwemmen, ben toch bang dat er iets mee gebeurt.

Een goedkopere Apple Watch SE of een oudere serie heeft overigens dezelfde opties voor het afvallen. Dus daar zou ik niet perse een Series 6 voor nemen. Het scherm van de 6 is wat mooier en helderder, plus er zitten wat meer gezondheidsopties op zoals het meten van het zuurstofgehalte in je bloed.

Dus conclusie.

Zoek je een horloge die je kan helpen bij het afvallen? Dan zou ik voor de Fitbit gaan (wel eentje die je hartslag kan meten). Wil je behalve de opties die helpen bij gewichtsverlies ook een slim horloge die je gezondheid in de gaten houdt, plus daarbij een groot deel van je apps op je horloge kan tonen? Dan zou ik voor de Apple Watch gaan.

Heb je een Android of andere telefoon (geen IOS)? Dan zou ik sowieso voor de Fitbit gaan, dan heeft een Apple Watch weinig toegevoegde waarde.