Home Blog Marken bezoeken: dit zijn de bezienswaardigheden!

Marken bezoeken: dit zijn de bezienswaardigheden!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Marken is een voormalig eiland dat in de jaren ’50 aan het vaste land werd verbonden. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger geworden het eiland te bezoeken.

Vroeger was het een zelfstandige gemeente maar tegenwoordig maakt het onderdeel uit van de gemeente Waterland.

Doordat het heel lang een zelfstandig eiland is geweest hangt er een eigen sfeer. De huizen die er staan zijn schattig en deden mij een beetje denken aan Volendam. Hoewel deze huizen al een bezienswaardigheid op zich zijn, is er nog veel meer te doen op het schiereiland Marken.

Maar laten we bij het begin beginnen, waar ligt het eigenlijk?

Waar ligt Marken er hoe kom je er?

Marken is een schiereiland dat schuin boven Amsterdam ligt ten hoogte van Monnickendam. De verbinding met het vaste land is ook direct de toegangsweg.

Met de auto is Marken dus goed te bereiken. Vanaf mijn woonplaats Den Haag iets meer dan een uur. Vanaf Amsterdam ben je er met de auto in nog geen 30 minuten.

Heb je geen auto of rijbewijs? Niet getreurd, je kunt er namelijk ook met het openbaar vervoer komen. Vanaf Amsterdam kan je de bus nemen richting Volendam en dan uitstappen in Broek in Waterland. Hier stap je dan over op de bus naar Monnickendam en Marken. Vanaf Amsterdam ben je dan een ruim uur onderweg.

Voor de snelste route vanaf jouw beginpunt kan je het beste 9292ov raadplegen.

Wanneer je met de auto op Marken komt moet je deze aan het begin van het eiland laten staan. Hier is een groot parkeerterrein waar je de auto betaald neerzet. De kosten hiervoor zijn op het moment van schrijven €9 per dag.

Bezienswaardigheden

Dan nu de reden waarom je eens een bezoekje aan Marken moet brengen: de bezienswaardigheden!

Allereerst, de huisjes. Van die prachtig authentieke gebouwen met groen hout aan de buitenkant. Je ziet het eigenlijk altijd op tv wanneer ze Volendam laten zien. Dit soort huisjes staan volop op het schiereiland.

Over Volendam gesproken. Je kunt per boot ook de oversteek maken naar het eiland en weer terug. Hartstikke leuk om een keer te doen en zo kan je allebei de plaatsen bezichtigen.

Verder is Marken vooral een plek om lekker te struinen. Door de Kerkbuurt met de groene huisjes en de Grote Kerk. De verschillende andere buurten, de één nog schattiger dan de andere. En natuurlijk de haven.

Ook de vuurtoren is zeker een bezoekje waard. Een prachtig wit gebouw met daarbij een weids uitzicht over het water van het Markermeer. Het Paard van Marken, zoals de vuurtoren heet, wordt bewoond en is daardoor niet van binnen te bezoeken. Maar de buitenkant en het uitzicht is al zeker de moeite waard!

Winkelen en restaurants

Ben jij ook iemand die niet ergens naartoe kan gaan zonder wat winkels te bezoeken en wat te eten? Net als ik :)?

Nou dan zit je hier goed. De winkels zijn met name gericht op de toeristen. Veel ambachts- en kunstwinkeltjes. Ook de klompen en de lokale klederdracht komen voorbij. Er zit ook een snoepwinkel Oudhollandse snoepjes, daar kom je hoe dan ook met wat lekkers weer naar buiten.

Qua restaurants zijn er 4 waaruit je kunt kiezen. Op de kaart vanzelfsprekend vis, maar ook pannenkoeken, pizza’s en de bekende bistrogerechten. Er is voor iedereen wel iets te vinden op de menukaart.

De restaurants liggen allemaal aan het water. Restaurant de Verkeerde Wereld ligt iets verder van haven, in het stadje, met uitzicht over de Julianabrug.

Marken in het kort

Marken is een schiereiland schuin boven Amsterdam. Het is aan het vaste land verbonden door middel van een weg.

Zelf vond ik het meer een toeristische bestemming dan echt een stedentrip waar je gebouwen bezichtigd. Er is wel genoeg te zien en doen voor een dagje, maar ik krijg zelf altijd de kriebels van de kaas- en klompenwinkels. Doet me dan toch een beetje denken aan de Zaanse Schans, wat ook zo’n toeristische plek is.

Ondanks dat is het zeker een bezoekje waard. Laat je me weten wat jij er van vond?