Wij hebben een angorakonijn! En dat is een hoop werk!

Wat zijn ze schattig hè, die angorakonijnen. Heerlijk zacht en pluizig. Een wandelend pluchebeest die je maar al te graag mee naar huis wilt nemen.

Maar voordat je een angorakonijn adopteert of aanschaft wil ik je eerst wat vertellen over dit ras. Zelf heb ik namelijk al ruim 14 jaar angorakonijnen en ik zou niet meer zonder kunnen. Toch zou ik het niet iedereen aanraden. Sterker nog, meestal raad ik het mensen af.

Nou niet meteen in de verdediging schieten, ik snap dat je graag zo’n pluizenbol in huis wilt halen. Alleen lees verder wat je kunt verwachten. Er zitten heel veel positieve punten aan dit ras, maar ook een hoop nadelen.

Alles over het angorakonijn uit mijn eigen ervaring!

In 2004 was ik in de Verenigde Staten en zag ik op tv een konijnenras waar ik meteen verliefd op werd. Ze hadden zoveel haar en waren zo ontzettend zachtaardig. Het leken wel minihondjes, alleen dan in konijnvorm. Zo eentje wilde ik!

Toen mijn (tuincentrum)konijntje in 2008 overleed besloot ik te kijken naar een angorakonijn. Uiteindelijk kwam ik in Alkmaar terecht bij een fokker en haalde ik niet veel later mijn Noedels op.

Vanaf het eerste moment was ik verliefd op hem. Zachtaardig, speels, sociaal, een totaal andere ervaring dan ik had met konijntjes van de dierenwinkel of het tuincentrum.

Die waren ook lief, maar een angora heeft echt een prachtig karakter.

Het karakter

Een angorakonijn is misschien wel de meest sociale konijnensoort. Doordat je ze zo vaak moet aanraken voor knippen of borstelen zijn ze aan mensen gewend. En ook heel erg op mensen gericht.

Op schoot zitten, knuffelen, kusjes, een angora doet het allemaal. Toch ga ik je nog steeds afraden er eentje te nemen – kijk hiervoor iets verderop in dit artikel!

Toen Noedeltje ouder werd besloot ik dat ik na hem geen angora meer zou nemen. Het is namelijk zoveel werk. Er zou weer een konijn komen alleen dan nu eentje die niet dagelijks geborsteld en regelmatig geknipt moest worden.

Noedels overleed in juni van 2020 na 11,5 jaar bij mij geweest te zijn, dat is behoorlijk oud voor zo’n groot konijn. Een paar dagen later haalde ik, nog kapot van verdriet, Hercules op bij de fokker. Een…angorakonijn!

Waarom? Omdat ik hou van het karakter en van het ras. Herc is net als Noedels een sociaaltje. Vanaf dag 1 zit hij bij me op schoot en elke avond voor het slapen gaan krijg ik een kus van hem. (ja ik ben zo’n gek konijnenvrouwtje :P)

Hier staat wel tegenover dat ik veel tijd aan hem moet besteden. Want een angora moet je regelmatig knippen!

Verzorgen van een angora is ruk!

Nu ga ik heel eerlijk met je zijn. Het ras is top, maar de verzorging is ruk. En ik weet, als je er nog nooit eentje hebt gehad denk je “dat doe ik wel even”, alleen daar ga je je echt op verkijken.

Nogmaals, ik heb het ras al bijna 15 jaar en ik ben echt de grootste fan van het angorakonijn, al zou ik het niemand willen aanraden.

Je moet de konijnen namelijk borstelen. Heel regelmatig. Anders krijgen ze klitten en kunnen ze ziek worden. De vacht groeit snel, wat betekent dat je ze zeker elke 3 maanden helemaal moet knippen.

Dat is niet iets wat je kinderen kunt laten doen, het is geen pluchebeest. Als je verkeerd knipt kan je het beestje lelijk verwonden met alle nare gevolgen van dien.

Dus ouders, als je zo’n pluizig angorakonijn wilt aanschaffen voor de kinderen, weet dat jij deze elke avond zult moeten borstelen en elke 3 maanden moet knippen. Wil je dat?

Als je ze niet zelf wilt of kunt knippen kan je het konijntje ook wegbrengen naar een trimsalon. Dit kost je zo’n 20-30 euro per knipbeurt. Dat 4 keer per jaar….

Oh en die vacht hè, die lekkere, zachte, knuffelbare vacht…daar blijft alles aan plakken. Dus dan heb je het beestje net geborsteld en moet je er weer een plukje hooi uit peuteren.

En nog iets wat echt een uitdaging zal zijn… het knippen van de buik. Dan moet je een angora op z’n rug leggen en dat vinden ze vaak niet zo geslaagd. Als je ze niet van jongs af aan traint om op de rug te liggen dan zal elke knipbeurt een gevecht zijn. Je kunt de buik ook knippen door het konijn met de voorpootjes op jouw arm te laten leunen, maar dan heb je een grotere kans om mis te knippen.

Daarom dat ik schrijf, de verzorging is ruk. Je zult tijdens het knippen helemaal onder de haren zitten. Ze zitten in je neus, in je ogen, aan je vingers geplakt. Wanneer je voor de volle 100% voor dit ras bent gegaan dan doe je dat met liefde, maar heb je alleen een angorakonijn genomen voor de kinderen dan staat het arme beestje heel snel op Marktplaats ben ik bang…

Waar koop je een angorakonijn?

Denk je na het lezen van al mijn waarschuwingen over het knippen: doe mij zo’n angora? Dan zijn er een paar manieren om er eentje in huis te halen.

De eerste is via de knaagdierenopvang. Hier zitten vaak de afgedankte angora’s waarvan mensen zich hebben verkeken op de verzorging. Ook zitten deze er vaak het langst, want er zijn maar weinig gezinnen die een konijn die je zo intensief moet verzorgen in huis willen nemen.

Dus wil je een angorakonijn? Kijk dan eerst in de opvang, je zult er een beestje heel gelukkig mee maken.

Een andere manier om een angora te adopteren is via de fokkers. Deze vind je op angorakonijn.nl. Hier lees je ook meer over de verzorging en het ras. Lees je goed in voordat je er eentje in huis neemt.

Tenslotte is er nog Marktplaats. Hier heb ik mijn Hercules vandaan. Toen Noedels overleed keek ik op Marktplaats en toen zag ik een nestje angora’s. Pa en ma waren aanwezig en zagen er gezond en goed verzorgd uit. In het nestje zat een kleine, grijze vent die als één van de weinigen nog een huisje zocht.

Twee dagen later zat ik in de auto om hem op te halen. Kijk altijd hoe de kleintjes erbij zitten, want er zijn helaas nog een hoop broodfokkers. Hercules kwam meteen naar mij toe en gaf mijn hand een likje. Toen al zo’n vrijkous! Nou dan kan je het beestje ook niet meer laten zitten. Dus hup mee naar huis en ik heb – ondanks dat ik zei nooit meer een angora – er geen seconde spijt van gehad.

Wat je moet weten voordat je een angorakonijn in huis haalt

  • Ze hebben verzorging nodig, veel verzorging nodig. Dit kan je niet aan (jonge) kinderen overlaten, omdat je het beestje heel lelijk kan verwonden. Ouders moeten zich hier echt van bewust zijn dat de zorg voor het konijn hun taak wordt.
  • Ze worden behoorlijk oud, mijn Noedels werd 11,5 jaar, dus het is echt een vriendje voor een lange tijd. Geen speelgoed voor kinderen!
  • Een angora wordt groot en heeft daarom ruimte nodig. Zorg dat je in huis genoeg ruimte hebt om het konijn rond te laten lopen en ook de tuin vinden ze een heerlijke plek om te rennen.
  • Ondanks de vacht zou ik een angora binnen houden. Het zijn zulke sociale konijnen. Mijn konijn luistert naar zijn naam en komt als ik hem roep. Als ik op de bank zit springt hij bij mij op schoot of komt hij tegen mij aanliggen. Dan is het toch sneu als je zo’n beestje buiten in een hok zou zetten?
  • Adopteer een angora uit het asiel of haal deze bij een verantwoorde fokker die let op bloedlijnen. Helaas heb ik wat doorgefokte konijnen gehad die niet oud werden en vol tumoren zaten…
  • Had ik al geschreven dat ze veel verzorging nodig hebben? Echt die vacht blijft alleen mooi als je het beestje goed verzorgt, doe je dit niet dan kan het konijntje ziek worden of zelfs overlijden.

Angora’s zijn voor mij het mooiste konijnenras en ik zou niet meer zonder kunnen. Maar als je niet de enorme verzorging op je wilt nemen dan zou ik een ander, even sociaal, ras nemen.

Heb je vragen over dit ras of kan ik je op een andere manier helpen? Stuur mij dan een berichtje!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven