Home Blog Zauchensee wintersport ervaring en hoe leuk is het zomers?

Zauchensee wintersport ervaring en hoe leuk is het zomers?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zauchensee is een plaats in het noorden van Oostenrijk vlakbij Salzburg. Het ligt vrij centraal en op een uurtje rijden van de Duitse grens. Zowel zomers als in de winter is dit een populaire plek voor vakantiegangers. Door de locatie kun je er alle kanten op. Dat is, maar goed, want in het dorp zelf is niet heel veel te beleven.

De plaats Zauchensee bestaat voornamelijk uit accommodaties direct aan de berg/piste. Dat is ideaal tijdens de wintersportvakantie omdat je dan kunt lopen naar de piste. Zomers betekent dit dat je accommodatie een goed startpunt is voor wandelingen in de bergen.

En hoewel het misschien niet heel spectaculair lijkt is Zauchensee toch een goede bestemming voor zowel de zomer als de wintersport.

Laten we eerst eens kijken naar Zauchensee in de winter.

Wintersport Zauchensee: de pistes

Tijdens de wintersport is Zauchensee een ideaal startpunt voor tochten door Salzburger Sportwelt. Dit is een gebied dat strekt van Zauchensee tot aan St Johann in Pongau (niet te verwarren met St Johann in Tirol).

De pistes in dit skigebied zijn verbonden met liften en bussen waardoor je op een dag een hoop kilometers kunt maken. Ideaal als je houdt van het maken van tochten.

Afhankelijk van hoe snel je gaat ben je toch al snel een paar uur onderweg. Zeker als je nog even stopt voor iets te eten of drinken.

Maar zelfs als je in de buurt van Zauchensee blijft is er genoeg uitdaging te vinden. Zo is er een officiële wedstrijdpiste die je een keer geprobeerd moet hebben. Hoewel het een rode piste is vond ik deze toch vrij pittig. Dat kan ook komen omdat ik deze een paar dagen na een wedstrijd skiede en de hele baan uit ijsplaten bestond.

Ben je iets minder gevorderd dan is het goed om te weten dat er altijd een blauwe piste is die je weer terugbrengt naar het dorp. Deze staan goed aangegeven en de route is duidelijk te volgen.

Absolut Fun Park vlakbij Zauchensee

Mag het voor jou nog wat extremer? Dan kom je vanuit Zauchensee vrij snel bij het Absolut Fun Park. Dit is een aangelegd park met allerlei uitdagende hindernissen. Het is zelfs het grootste snowpark van heel Oostenrijk.

Niet zo gek dus dat er hier regelmatig wedstrijden worden gehouden.

Om bij het Funpark te komen volg je vanaf Zauchensee de route naar Flachauwinkl. Aan het eind van de piste kun je dan niet meer verder, dat klopt. Je neemt de roltrap naar beneden en loopt naar buiten. Hier stopt een pendelbus die je naar de pistes van Flachauwinkl brengt.

De stoeltjesliften zorgen er vervolgens voor dat je bij het Absolut Fun Park terechtkomt.

Restaurants, bars en après-ski in Zauchensee

Hoewel het dorp Zauchensee niet heel groot is kun je er toch terecht voor een hapje, drankje en après-ski. Misschien niet erg geschikt voor de feestvierende wintersporter, maar als je van een drankje na het skiën houdt kun je in het dorp prima uit de voeten.

Veel bars en restaurants horen bij een hotel of andere accommodatie. Het maakt niet uit als je daar niet logeert, je kunt daar gewoon binnenlopen en bestellen.

Zelf vind ik het leuker om een drankje te doen op de piste bij een van de berghutten. Je vindt er meerdere langs de route. Plus het is dan ook wel fijn dat er blauwe pistes terug zijn naar het dorp.

Veel van deze berghutten zijn tijdens de zomermaanden ook te bezoeken tijdens een wandeling.

Zauchensee in de zomervakantie

Wat veel mensen niet weten is dat Oostenrijk ook een leuke bestemming is tijdens de zomermaanden. Hoewel het er erg zonnig kan zijn ga je er niet voor de zon naartoe. Een zomervakantie in Zauchensee, en in de rest van Oostenrijk, is vooral lekker actief bezig zijn.

Vanuit het dorp kun je heerlijk wandelen. Lekker door de bergen met een mooi uitzicht over de omgeving. Een aantal van de skiliften is gewoon geopend en deze brengen je snel naar nieuwe gebieden met nog meer wandelroutes.

Fysiek afdalen kan maar je kunt ook gewoon de lift naar beneden nemen. Is best gek de eerste keer naar beneden in een stoeltjeslift. Gelukkig is het hartstikke veilig en kun je er niet uitvallen.

Bij veel van de hotels in de omgeving kun je daarbij ook een mountainbike huren. Deze kan soms zelfs mee in de lift, dan kun je daarna de afdaling maken over een uitdagend parcours.

Verder kun je in de omgeving van Zauchensee ook goed watersporten. Er liggen in de buurt namelijk diverse meren waar je kunt varen, zeilen of surfen. Wij hebben zomers weleens gevaren in Oostenrijk en dat was heel rustgevend. En dat prachtige uitzicht krijg je vrijwel nergens.

Mijn ervaring met Zauchensee

Zauchensee is een toeristische plaats met vrijwel alleen maar hotels en andere accommodaties. Dat betekent dat het er vrij rustig is, maar ook dat er in het dorp zelf niet zoveel te doen is.

Het heeft wel een perfecte ligging t.o.v. de pistes en de verbinding met andere skigebieden is heel goed.

De pistes zijn uitdagend en voor elk niveau. De leukste afdaling vind ik de zwarte piste die uitkomt in het dorp, let wel op dat het einde echt heel steil is. Het eerste deel van deze afdaling is blauw/rood, je verwacht dan ook niet dat het einde zo onwijs steil is.

Hartstikke leuk maar wel uitkijken!

Ben je niet zo’n waaghals weet dan dat de blauwe pistes ook prachtig zijn! Vaak lange afdalingen met genoeg punten om uit te rusten.

De pistes rond Zauchensee zijn heel veelzijdig, je hoeft je hier dan ook niet te vervelen.

Dat geldt trouwens ook voor Zauchensee in de zomer. Zeker als je van wandelen houdt zit je hier goed. Vanaf het dorp starten en meerdere wandelroutes en met de liften heb je toegang tot nog meer bergen.

Zomers kun je daarnaast ook watersporten op een van de meren in de buurt en zelfs winkelen (en bezienswaardigheden bekijken) in Salzburg.

Kortom, Zauchensee is absoluut de moeite waard, zowel in de winter als de zomer!