Bezoek Bamberg, de verborgen parel in Beieren!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bamberg is prachtig stadje in Beieren dat op de werelderfgoedlijst van Unesco is te vinden. Dit komt vooral omdat het een heel mooi voorbeeld is van een vroegmiddeleeuwse stad in Europa. Je kunt er dan ook nog altijd vele kerkelijke en wereldlijke gebouwen vinden. Toch is deze stad onder Nederlanders helemaal niet zo bekend.

En dat is zonde, want er meer dan genoeg te doen en te beleven. Naast de prachtige oude stad is Bamberg ook nog eens de bierhoofdstad van Duitsland. Of je nou wel of niet van bier houdt, en van de vele brouwerijen bezoeken is een mooie optie. Tijd om deze stad te ontdekken!

Waar ligt de bestemming en hoe kom je er?

Bamberg is dus gelegen in de Duitse deelstaat Beieren. Dit is de grootste deelstaat van Duitsland, gelegen in het zuiden aan de grens met Oostenrijk. Het grenst ook aan Tsjechië. Bamberg is gelegen boven de bekende en grote stad Neurenberg.

Het is met de auto goed bereikbaar. Ook wanneer je op vakantie bent in Beieren of Oostenrijk, of op stedentrip in bijvoorbeeld München, behoort een uitstapje naar Bamberg tot de opties. Daarbij is het ook een leuke stop wanneer je op doorreis bent naar Oostenrijk of Tsjechië.

Het weer

Bamberg heeft een zeeklimaat. Dit kan ook wel worden omschreven als een warm maar gematigd klimaat. Qua temperatuur is het hier eigenlijk vrijwel altijd goed toeven. Het opvallendste is echter de regenval. In Bamberg is er geen droge periode, in elke maand valt er behoorlijk wat regen. In april valt de minste regen, in september zijn de minste regendagen. De periode hier tussenin wordt dan ook gezien als de beste periode om naar Bamberg af te reizen.

Wat is er te doen in Bamberg?

Bamberg is een levendige stad waar meer dan genoeg te doen is. Wat je in elk geval zou moeten doen, is het oude centrum even bezoeken. Hier kun je vele mooie gebouwen ontdekken. Wanneer je de belangrijkste bezienswaardigheden allemaal wil zien, heb je minimaal een volle dag nodig. Wanneer je wat rustiger aan wil doen en ook de omgeving wil bekijken, zouden we aanraden om er een aantal dagen voor uit te trekken.

Bezienswaardigheden

We hebben hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Het is overigens een goed idee om gewoon lekker rond te lopen in het centrum. Het is hier hartstikke mooi, en de bekendste bezienswaardigheden kom je dan vanzelf tegen.

Althes Rathaus

Dit is het bekendste gebouw van Bamberg. Het historische stadhuis stamt uit 1467. Het is gebouwd om een eiland in de rivier de Regnitz. Wat dit gebouw met name zo bijzonder maakt, zijn de vele muurschilderingen. Wanneer je door de poort naar binnen gaat kun je de twee verschillende gedeelten van de stad goed zien. Een must visit in dit mooie stadje. Ook voor kinderen is dit een mooi gebouw.

De kathedraal van Bamberg

Dit is een ander zeer opvallend gebouw in de stad. Deze is niet te missen, en wanneer je in de buurt bent is het leuk om even naar binnen te lopen. Het is een hele mooie oude kerk. Tegenover deze kathedraal is de nieuwe residentie te vinden. Dit is een paleis dat is gebouwd voor de bisschoppen uit Bamberg. De zalen zijn prachtig versierd, en maken ongetwijfeld indruk tijdens een bezoek. Jonge meiden voelen zich hier vaak als een prinses, dus ook voor hen is het een mooie bezienswaardigheid.

Klein Venetië

Bij Bamberg splitst de rivier de Regnitz zich in diverse vertakkingen, die verderop weer samenkomen. Dit maakt dat de stad is gebouwd op meerdere eilanden, wat Bamberg de bijnaam ”Klein Venetië” heeft opgeleverd.

Dit is een naam die natuurlijk toeristen trekt, hoewel er vele bestemmingen zijn die zichzelf deze bijnaam hebben gegeven. Toch is het een mooi gezicht, vooral vanaf het water. Je kunt dit bekijken vanaf een rondvaartboot, maar ook met een eigen gondel. Vooral ideaal voor stelletjes.

Altenburg kasteel

Het Altenburg kasteel is een mooi kasteel, gelegen op een kleine berg. Je moet dus een klim maken, wat echter een hele mooie wandeling is. Speciaal voor gezinnen kan je ook het Urban Ecological pad volgen, die start op de Michaelsberg. Hierbij loop je iets langer dan een half uur heen, en wat korter terug.

Wanneer je eenmaal bij het kasteel bent aangekomen, kun je nog wat verder klimmen naar de top van de toren. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht. Ook zit er een restaurant in dit kasteel. De overige ruimtes van het kasteel zijn niet te bezoeken, omdat deze worden gebruikt voor allerlei evenementen.

Verder kun je nog een van de vele brouwerijen bezoeken. Ook zijn er een aantal mooie zwembaden. Er is een natuurzwembad, maar ook een modern zwembad met glijbanen. Ideaal voor een rustig dagje met de kids.

Waarom zou je naar deze bestemming gaan?

De beste reden om naar Bamberg te gaan, is omdat het een verborgen parel is. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesoo. Het centrum is romantisch, ouderwets, mooi en gezellig. Er is meer dan genoeg te doen en te beleven en ook in de omgeving is er genoeg te ontdekken. Het is een ideale stad voor een verassende stedentrip, of een mooie stop op doorreis naar Oostenrijk of Tsjechië. De kans is groot dan mensen die je kent er nog niet zijn geweest. Dus wil je je laten verrassen, op een positieve manier? Dan is Bamberg een hele goede optie!

Bamberg is de ideale stad voor een verrassende stedentrip. Je kunt deze stad het hele jaar door bezoeken, maar het beste zijn de maanden tussen april en oktober. Je kan de bekendste hoogtepunten in één dag bekijken, maar wanneer je echt wil genieten van de stad raden we een verblijf van een aantal dagen aan.