Daarom kies je voor een Puglia vakantie!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Puglia is een regio gelegen in de hak van de Italiaanse laars. Hier worden vele bezoekers die de regio voor het eerst zien, verrast door al het moois. Bezienswaardigheden Puglia zijn er genoeg. In deze magische streek steken de kliffen ver uit in de felblauwe zee, vind je vele olijfboomgaarden en zijn er vele prachtige kleine dorpjes te vinden. Daar komt nog eens bij de Italianen zelf de stranden in deze regio beschouwen als een van de mooiste van het land. Ontdek deze verrassende regio zelf tijdens een vakantie in Puglia!

Puglia

Puglia is nog niet super bekend bij het grote publiek. Dat wil niet zeggen dat het er niet prachtig is. Je vindt hier de beroemde trulli dorpjes, prachtige witte stranden, romantische restaurantjes in de grotten en de grote kliffen met blauwe baaien. Dit alles levert je prachtige herinneringen én vakantiefoto’s op.

Als je verblijft in een mooi hotel, kun je heerlijk ontspannen aan het zwembad met een lekkere Italiaanse wijn. Of je drinkt je wijntje bij een romantisch diner in de grotten, aan zee. Wat je natuurlijk ook gezien moet hebben, zijn de mooie baaien van Polignano a Mare. Zeker overdag, met de zon op je gezicht, is het hier goed toeven.

De prachtige stranden

Dit is een van de dingen waar Puglia om bekend staat. De regio is gelegen in de hak van de Italiaanse laars. Aan de westkust van Puglia, is de Ionische Zee te vinden. Aan de oostkust vind je de Adriatische Zee. Het voordeel van het feit dat Puglia nog niet zo bekend is, is dat het massatoerisme hier nog niet heeft toegeslagen.

Daardoor kun je hier vaak nog rustig genieten van al het moois, en is de regio nog heel weinig aangetast. Omdat je er echter wel veel moois kunt vinden, is het een regio die het bezoeken meer dan waard is. De hoge kliffen, de prachtige stranden aan de helderblauwe zee, de mooie omgeving en de prachtige witte dorpjes zorgen ervoor dat je je hier prima voor meerdere weken kunt vermaken. Het aangename klimaat doet de rest.

Volgens Italianen zelf is de Puglia de regio met de mooiste zee, in combinatie met de beste stranden. De regio beschikt ook over een uitgestrekte kustlijn, die heel afwisselend is.

Je hebt sowieso de oostelijke kant, die aan de Adriatische kust ligt. Hier zijn vooral mooie baaitjes te vinden. De zandstranden zij klein, en liggen vaak tussen mooie rotspartijen. De westkant is gelegen aan de Ionische zee, en hier vind je met name langgerekte zandstranden.

In het zuiden van Puglia, bij Salento en in de omgeving van Lecce, zijn de mooiste stranden te vinden. Je bent hoe dan ook altijd dichtbij het strand, want in Puglia is overal op korte afstand een strand te vinden. De zee is altijd in de buurt, en de mooiste uitzichten daarmee ook.

Overnacht in een Trulli

Puglia staat natuurlijk ook heel erg bekend om trulli. Ook voor Italianen staat Puglia hier synoniem aan. Trulli zijn unieke witte huisjes, die een rond dak hebben en zijn gemaakt van natuursteen. Deze huisjes zijn ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het zijn eigenlijk, maar hele aparte huisjes, maar mede daarom wel het bezoeken meer dan waard. De meeste trulli’s zijn te vinden in Alberobello, dat ligt in de provincie Bari. Men noemt dit ook wel de hoofdstad van de trulli’s. Dat is niet gek, want er zijn hier maar liefst 1500 trulli’s te vinden. Je vindt deze met name in de wijken Rione Monti en Aia Piccola.

Er is ook nog een heuse trullikerk in Alberobello. Daarnaast is het mogelijk om in een authentieke trulli te slapen. Deze liggen op een rustige plek en zijn helemaal ingericht volgens de lokale stijl. Dit is natuurlijk de beste manier om de trulli te ervaren, en verzekert je van een absoluut unieke ervaring.

Bezoek Gallipoli, de mooiste stad aan zee

Bari is natuurlijk een bekende stad in de strek, net als Lecce. En hoewel Bari ook aan zee ligt, is Gallipoli eigenlijk net iets mooier. Dit is dan ook een populaire stad waar veel mensen die Puglia bezoeken komen. De stad ligt op een eiland in de Ionische zee. De bijnaam van de stad die de Grieken hebben bedacht zegt genoeg. Zij noemen het namelijk Kalé Pólis, wat mooie stad betekend.

Daar is niets aan gelogen. In de stad rijzen de kasteelmuren op uit de zee. Wanneer je omhoog kijkt, zie je een mooie burcht met hoge torens. Ook het oude centrum is het bezoeken meer dan waard. Dit centrum is gebouwd op een eiland van kalkstenen, en alleen met een brug te bereiken.

De straatjes zijn hier smal, de huizen wit gepleisterd en het lijkt alsof je terug in de tijd gaat. Er zijn meerdere schitterende kerken te zien, waarvan de Cattedrale di S. Agata zeker de moeite van het bezoeken waard is. Verder moet je in Gallipoli ook de vismarkt zeker een keer bezocht hebben. Hier wordt tussen 6 en 9, elke dag, vers gevangen vis verkocht. Je moet hier dus wel een beetje vroeg voor uit de veren. Als je dan toch vroeg op bent gestaan, raden we aan om ook de haven direct te gaan bezoeken. Hier is het altijd bedrijving en zie je vele vissersbootjes. Mooi om te ervaren.

Ervaar deze streek zelf

We kunnen nog veel meer mooie dingen opnoemen, maar het beste is natuurlijk gewoon om de streek zelf te bezoeken. Het is een verrassende streek waar nog niet zoveel over te doen is. En dat maakt het alleen maar leuker. Bovendien is het hier nog niet zo toeristisch, en ervaar je het echte Italië. Wij kunnen iedereen een vakantie Puglia aanraden!

Beste reistijd Puglia

Puglia is het best te bezoeken vanaf mei, tot en met oktober. In deze maanden valt er amper regen en zijn de temperaturen zeer aangenaam. In augustus is het op zijn warmst, met temperaturen rond de dertig graden. Overigens is het ook in januari, de koudste maand, helemaal niet zo koud. De gemiddelde temperatuur is dan 12 graden. Puglia heeft dan ook een mediterraan klimaat.

Dit maakt van Puglia een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. Wanneer je graag actief bent, zijn de maanden juli en augustus waarschijnlijk wel wat te warm. In deze maanden is een Puglia reis voor liefhebbers van hoge temperaturen wel top.

Wordt Puglia jouw volgende vakantiebestemming?