Zaanse Schans: is het een leuk dagje uit?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Zaanse Schans is een populaire toeristische attractie in noord holland. Om precies te zijn vind je de bezienswaardigheden in een deel van de stad Zaandam.

Het bestaat uit wandel- en fietsroutes, maar je gaat er naartoe voor de musea en de molens. Er zijn in totaal 7 musea en 8 molens. Genoeg te zien en doen dus.

Laten we bij het begin beginnen!

Waar ligt de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans ligt vlakbij Amsterdam, op 40 minuten met de bus vanaf Centraal Station. Het heeft ook een eigen treinstation op loopafstand. Om hier te komen neem je de stoptrein vanaf Amsterdam Centraal en dan ben je in 17 minuten op het station.

Je kunt natuurlijk ook met de auto. Parkeren is niet goedkoop – €12 per auto per dag – maar kan wel vlakbij de bezienswaardigheden. Zet in je navigatie het volgende adres: Schansend 7 in Zaandam. Dan kom je direct bij de parkeerplaats uit.

De laatste manier om bij de Zaanse Schans te komen is per veerboot. Deze tocht start ook bij Amsterdam Centraal en duurt 110 minuten. Het is niet de meest snelle manier om er te komen, maar wel de meest bijzondere ervaring.

Wat is het eigenlijk?

De Zaanse Schans is een woon-werkgebied uit 1850. Eigenlijk is het een groot openluchtmuseum waarin je meer te weten komt over het leven in die tijd.

Het bestaat uit een aantal musea en ambachten die je laten zien hoe het er aan toeging bij de bakker, de klompen- of kaasmakerij. Je kunt binnenkijken in een authentiek vissershuisje of juist bij de familie van een koopman.

De meeste bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken. Alleen voor het Zaanse Museum, Museum Zaanse Tijd en Honig Breethuis betaal je voor de entree. Wil je meerdere musea bezoeken dan is de Zaanse Schans Card een goedkopere optie. Daarmee bespaar je ook gelijk weer op parkeerkosten.

Tenslotte staan er rondom het woon- en werkgebied diverse werkende molens. Zo kan je hier onder andere een specerijen-, olie- en verfmaalmolen bezichtigen. Zowel van buiten als van binnen.

Zaanse Schans in coronatijd

De Zaanse Schans is weer geopend voor bezoekers al gaat het er tijdelijk iets anders aan toe dan je misschien gewend bent.

Normaal gesproken mag je er rustig en op je eigen tempo rondlopen. Dat is ook in coronatijd nog steeds zo. Alleen op drukke dagen zijn er vaste routes en wordt aangeraden om te reserveren bij de musea als je deze graag wilt bezoeken.

Hoe leuk is het?

De Zaanse Schans is zo’n plek waar je een keer geweest moet zijn. Het is leuk gebouwd en leerzaam. Daarnaast is het een perfecte plek om mooie foto’s te maken.

Houd er wel rekening mee dat het een hele toeristische bestemming is. Voor de corona werden ze hier met busladingen tegelijk afgeleverd. En ook in deze tijd gebeurt dit nog steeds, al minder massaal dan daarvoor.

Verder is het een prima dagje uit voor het hele gezin en leuk om een keer te bekijken. Ook leuk om te combineren met een bezoek aan Amsterdam.