Home Kastelen

Kastelen

door Bianca

Een van de leukste manieren om sprookjes tot leven te laten komen is met het bezoeken van een kasteel. Je vindt deze imposante bouwwerken namelijk niet alleen in sprookjes of Disney pretparken, maar over heel Europa. En zelfs in Nederland staan veel kastelen die je kunt bezoeken en waar je zelfs kunt blijven slapen. 

De mooiste kastelen in Nederland

Voor een bezoek aan een kasteel hoef je niet ver te reizen. Je vindt ze namelijk ook gewoon in Nederland. Er staan er zelfs zo veel in ons land dat je in Zuid-Limburg een heuse kastelentocht kunt doen. Veel van de kastelen zijn in goede staat en worden tegenwoordig gebruikt voor rondleidingen, trouwerijen of zelfs als hotel. Dit zijn de kastelen in Nederland die je zeker gezien wilt hebben.

Kasteel de Haar – Utrecht

Kasteel de Haar is een indrukwekkend kasteel in Utrecht. Het werd gebouwd in de 19e eeuw, op de ruïnes van een ander kasteel. Het is dus relatief nieuw. Rond het kasteel vind je prachtig aangelegde tuinen waar je kunt wandelen en binnen zijn de ruimtes alles wat je bij een kasteel verwacht. Je kunt het kasteel en tuinen tegen betaling bezoeken.

Kasteel Hoensbroek – Limburg

Kasteel Hoensbroek is een middeleeuws kasteel in Limburg. Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en is een van de best bewaarde kastelen van Europa. Behalve een rondleiding volgen, kun je hier ook geregeld deelnamen aan speciale evenementen. Ook is dit een populaire trouwlocatie. 

Kasteel Amerongen – Utrecht

Het volgende kasteel is Kasteel Amerongen in Utrecht. Aan de buitenkant niet zo sprookjesachtig, maar van binnen vol met historie. Je kunt hier onder meer de tuinen en diverse vertrekken in het kasteel bezoeken. Verder is ook dit een populaire trouw- en feestlocatie en worden er hier geregeld evenementen gehouden. 

Kasteel Muiderslot – Noord-Holland

Kasteel Muiderslot

Het Muiderslot is misschien wel het bekendste kasteel van Nederland. Vanaf de buitenkant ziet het er namelijk precies zo uit als wat je bij een kasteel zou verwachten. Met torens, ophaalbrug en slotgracht. Tegenwoordig het kasteel een Rijksmuseum dat je kunt bezoeken. Ook de tuinen zijn open voor publiek. Verder worden ook hier regelmatig evenementen gehouden die te maken hebben met de historie, kunst of cultuur. 

Kasteel Duivenvoorde – Zuid-Holland

Tussen Den Haag en Leiden ligt nog een waar sprookjeskasteel. Kasteel Duivenvoorde bestaat al sinds de 13e eeuw en is sinds de jaren 60 van de vorige eeuw opengesteld voor publiek. Tegenwoordig kun je hier wandelen, het kasteel bezoeken en wat lekkers voor thuis meenemen uit de landgoedwinkel.

Mooiste kastelen buiten Nederland

Buiten Nederland zijn er nog veel meer mooie kastelen te vinden. Zeker in de Loire Vallei in het noorden van Frankrijk dat bekend staat om deze sprookjesachtige bouwwerken. Maar er zijn nog veel meer kastelen die een bezoekje waard zijn. 

Het Harry Potter Kasteel (Alnwick Castle) – Engeland

Alnwick Castle ligt in het noorden van Engeland en is voornamelijk populair onder fans van Harry Potter. Dit kasteel werd namelijk gebruikt als Zweinstein, de toverschool waar Harry en zijn vrienden een hoop avonturen beleven. Je kunt het kasteel bezoeken, al ligt het wel wat afgelegen. Ook zijn niet alle delen gebruikt voor de film, maar bijvoorbeeld de binnenplaats zal iedereen meteen bekend voorkomen. 

Neuschwanstein – Duitsland

Neuschwanstein kasteel in Duitsland

Neuschwanstein is misschien wel het ultieme kasteel. Dit in Beieren gelegen bouwwerk was de inspiratie voor de Disney kastelen die je ziet in de films en in de pretparken. Het is dan ook de ultieme sprookjesplek waar je een keer geweest moet zijn. 

Château de Chambord – Frankrijk

Kasteel Chambord is een van de kastelen in de Loire vallei en een van de grootste kastelen in Frankrijk. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft een indrukwekkende architectuur. Tegenwoordig kun je dit kasteel en de tuinen er omheen bezoeken. Binnen voelt het echt alsof je terug in de tijd gaat omdat veel van de meubels van de oorspronkelijke bewoners zijn bewaard. 

Edinburgh Castle – Schotland

Edinburgh Castle is een groot kasteel op een heuvel in Schotland. Het bestaat uit meerdere gebouwen, omringd met een hoge muur. Binnen de kasteelmuren zijn er diverse tentoonstellingen, winkels en zelfs restaurants. Er zijn meerdere activiteiten waar je aan deel kunt nemen en vergeet ook zeker niet om een fles lokale Schotse Whisky mee te nemen naar huis. 

Kasteel van Versailles – Frankrijk

Versailles

Het Kasteel van Versailles is een majestueus bouwwerk vlak bij Parijs. Dit kasteel heeft meer dan 2300 kamers en is gevuld met kunst, sieraden, goud en spiegels. Om het kasteel liggen prachtig aangelegde tuinen waar je lang doorheen kunt dwalen. 

Kasteel van Windsor – Engeland

In de buurt van Londen vind je het laatste kasteel op de lijst. Windsor Castle is een van de officiële residenties van de Britse koninklijke familie. En het is open voor publiek. Dus heb je altijd al eens een kijkje willen nemen hoe de Britse Royals wonen en misschien een glimp van een van hen opvangen? Breng dan een bezoek aan Windsor Castle.