Kasteel Neuschwanstein: locatie, geschiedenis en bezoeken

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Neuschwanstein is misschien wel het bekendst als de inspiratie voor de kastelen in de Disney pretparken. Walt Disney bracht voor de opening van Disneyland een bezoekje aan dit kasteel en baseerde zijn eigen bouwwerk daarop.

Daarbij is het een slot dat tot de verbeelding spreekt. Zou je een kind vragen een kasteel te tekenen dan is de kans groot dat deze iets tekent wat lijkt op Neuschwanstein.

Er het heeft een rijke historie. Maar eerst, waar ligt het eigenlijk?

Waar ligt het?

Het slot ligt helemaal in het zuiden van Duitsland. Bijna tegen de Oostenrijkse grens aan. Midden in een bergachtig gebied en zelfs dichtbij een skilift. Kan je je voorstellen hoe magisch dit kasteel moet zijn in de winter met de besneeuwde bergtoppen en de fonkelende sneeuw?

Vanuit Nederland doe je er 7 tot 9 uur over met de auto. Ga je met de trein dan ben 14 tot 20 uur onderweg. Door de locatie is het minder geschikt om via het spoor te bereiken.

Wat wel nog een alternatief kan zijn is met het vliegtuig. Je vliegt dan naar München en huurt dan een auto voor de laatste kilometers. Het is dan nog wel een kleine 2 uur rijden maar beter dan de 7 tot 9 uur die je normaal kwijt zou zijn.

Door de ligging kan je een bezoek aan Neuschwanstein ook goed combineren met een vakantie in Oostenrijk. Het ligt namelijk iets minder dan 2 uur van Innsbruck vandaan.

Maar ook in de buurt van het slot zijn er diverse campings en hotels te vinden. Vlakbij ligt een groot meer: de Forggensee. Dit is een stuwmeer wat betekent dat het meer droog kan staan als deze niet gevuld wordt. Water of niet, het is hoe dank ook een perfecte stopplaats tijdens een fietstocht.

De historie van Kasteel Neuschwanstein

Ludwig de tweede, die vanaf 1964 koning van Beieren was, had altijd een liefde voor paleizen uit de riddertijd. Hij droomde er van om het slot Hohenschwangau – waar hij zijn jeugd doorbracht – om te toveren tot een waar droompaleis. Dit deed hij op de plek van twee ruïnes met een perfecte ligging en een prachtig uitzicht. Het moest grootser worden dan het naastgelegen Hohenschwangau. Daarbij moest het nog “gotischer” zijn en vol zitten met de nieuwste ontwikkelingen van die tijd.

De naam Neuschwanstein kreeg het slot pas na de dood van de koning. Hij noemde het zelf Kasteel Nieuw Hohenschwangau.

Meer over de historie van het slot kan je hier lezen.

Bezoeken en bezichtigen

Door de ligging op een heuvel kan je het kasteel vanuit de weide omgeving zien. Aan de voet ligt het dorpje Hohenschwangau. Dit is een goede plek om dichtbij het slot te komen.

Je kunt het ook bezichtigen, maar alleen met een gids. Tickets koop je in het dorp en kosten €13 per volwassene. Onder de 18 jaar is bezoek gratis.

Wil je zeker weten dat je het kasteel kunt bezoeken dan kan je ook vooraf kaartjes kopen op deze site.