Draaimolen in Disneyland Paris – Carrousel de Lancelot

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Elk pretpark heeft er wel één, een draaimolen. Ze lijken eigenlijk allemaal op elkaar. Veel pracht en praal, paarden en koetsen. Als de molen ronddraait hoor je orgels of soortgelijke muziek. Ze spelen vaak een bekend deuntje – van kinderliedjes tot hedendaags. In Disneyland Paris heb je Carrousel de Lancelot – de Disney variant op deze klassieke attractie. Dat is niet zo vreemd, want draaimolens hebben een belangrijke rol gespeeld in de historie van de Disney pretparken. Dit is waarom.

Belangrijke rol draaimolen in Disney Parken geschiedenis

In Griffith Park in Los Angeles staat een belangrijke draaimolen. Eentje die een grote rol heeft gespeeld in de Disney Parken die we nu kennen. Het was namelijk op een bankje bij deze draaimolen dat Walt Disney bedacht dat er eigenlijk een plek zou moeten zijn waar ouders en kinderen plezier kunnen hebben. Hij besloot deze gedachtes om te zetten naar daden en in 1955 werd Disneyland in Californië geopend. Vanzelfsprekend met een draaimolen in het park.

Waar vindt je de draaimolen in Disneyland Paris?

Alle Disney Parken wereldwijd hebben een draaimolen. De originele is de Koning Arthur Carrousel in Disneyland Anaheim, in Disneyland Paris is dat de Carrousel van Lancelot.

Deze draaimolen staat in het Disneyland Park achter het kasteel. Als je onder het kasteel doorloopt en rechtdoor blijft gaan kom je vanzelf bij de carrousel. Eigenlijk kan je het niet missen, want het is een enorm bouwwerk. En de muziek hoor je ook al van ver.

De paarden en koetsen

Carrousel de Lancelot is een enorme draaimolen. De binnenste 4 rijen bestaan uit in totaal 70 paarden, de buitenste rij heeft er 16. Op de buitenste rij zijn er ook 2 koetsen waar je met 4 tot 6 mensen in kunt zitten. Deze zijn met name geschikt voor iedereen die niet op een paard wil of kan klimmen.

De paarden – die 110kg per stuk wegen – zijn met de hand gemaakt en opnieuw beschilderd door Disney medewerkers in Florida totdat ze stuk voor stuk naar Disneyland Paris werden verscheept. De buitenkant van de paarden en de koetsen zijn versierd met bladgoud, zilver en aluminium. Moeilijk voor te stellen voor een attractie zo vaak gebruikt wordt.

Vind je een paard te hoog? Dan heb je bij deze draaimolen de keus uit verschillende maten. Zelf kies ik altijd voor de grote, die maakt de attractie net wat spannender.

Nog een leuk feitje over deze draaimolen is dat deze versierd is met 2200 LED lampjes.

Muziek

De muziek van de draaimolen hoor je al van ver. Het zijn allemaal Disney liedjes – hoe kan het ook anders. Liedjes die je onder andere hoort zijn: Bella Notte, When you wish upon a star, Gaston, Be our guest en Chim Chim Cher-ee. Bekende liedjes als Let it go heb ik nog nooit gehoord, maar wie weet komt daar ook ooit een draaimolen-variant van.

Voor wie is Carrousel de Lancelot?

Eigenlijk kan iedereen in Carrousel de Lancelot. Er is geen minimumlengte dus zelfs de allerkleinsten kunnen in deze draaimolen. De verplichte gordels zorgen dat iedereen een veilige rit heeft en op de paarden blijft zitten. Mijn grootste uitdaging is altijd om soepel van een paard af te stappen, daar heb ik nogal wat moeite mee. Maar dat ligt ook zeker aan mij!

Hoewel de draaimolen voor iedereen geschikt is, is het er nooit echt heel druk. Dat komt deels door de grote capaciteit – 86 mensen + extra bezoekers in de karretjes per rit – en ook doordat het niet echt een populaire attractie is. Alleen op erg drukke dagen loopt de wachttijd op, meestal kan je zo doorlopen, zeker als je aan het begin van de ochtend gaat.

Foto: Disneyland Paris