Achtbanen in Walibi Holland

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Van alle pretparken in Nederland staat Walibi toch wel bekend om de achtbanen. Ze hebben er niet alleen veel, ze zijn stuk voor stuk ook niet voor watjes. Kreeg je eerder al nachtmerries van de Goliath? Dan zal je zeker ook even moeten slikken bij Untamed en Lost Gravity. En dit zijn slechts drie van de achtbanen in Walibi Holland!

Overzicht achtbanen in Walibi Holland

Er zijn totaal 7 achtbanen in Walibi. De meeste zijn wel echt thrillrides. Dat geldt trouwens ook voor de andere attracties in het attractiepark. Daarom is het niet erg geschikt voor kleine kinderen. Met hen kan je beter naar bijvoorbeeld de Efteling of Phantasialand gaan.

Ben je een liefhebber van achtbanen? En dan met name de extremere thrillrides? Dan zit je hier goed! Houd je wel van achtbanen maar heb je niks met over de kop gaan? Kies dan voor de eerste twee van onderstaand lijstje.

Drako

De Drako in Walibi is vergelijkbaar met een achtbaan die je bijvoorbeeld ook op een kermis tegen zou kunnen komen. Het is een korte rit met een paar bochten en 1 lift. Echt een achtbaan voor kinderen en volwassenen die best in een achtbaan durven, maar daar zonder hartkloppingen uit willen komen.

Al vanaf 90cm mogen kinderen onder begeleiding in deze achtbaan. Vanaf 120cm mogen zij zelfstandig een rit maken.

Na deze tamme rit is het tijd voor de échte achtbanen in Walibi Holland. Laten we beginnen met de Goliath.

Goliath

De Goliath is een achtbaan voor mensen die van snelheid houden, maar zonder loopings. Je gaat niet over de kop maar krijgt in één van de bochten toch dat gevoel.

Het meest bijzondere aan deze achtbaan is dat het de hoogste en langste achtbaan van de Benelux is. En hij gaat ook behoorlijk hard, 106 kilometer per uur om precies te zijn. Het hoogste punt ligt op 46 meter. Dat lijkt niet zo hoog, maar ter vergelijking, de Python in de Efteling gaat maar tot 29 meter en de Baron slechts 1 meter verder. Bij Goliath komt daar nog eens bijna 20 meter bij.

Daarbij komt dat je bovenop het karretje zit en niet erin. Daardoor ben je je nog meer bewust van hoe hoog je zit en heb je soms echt het gevoel dat je los komt/zweeft.

Wat mij betreft nog steeds één van de favorieten van dit attractiepark.

Condor

Dit vind ik zelf misschien wel de engste achtbaan in Walibi Holland. Niet zozeer vanwege de rit, maar doordat ik hoogtevrees heb. Bij deze achtbaan hang je namelijk onder de rails met je voeten los. En dat vind ik heel griezelig.

Heb je geen hoogtevrees dan is het best een suffe achtbaan. Oké, je gaat 5 keer over de kop en dat met snelheden tot 80km/h. Toch merk je dat de achtbaan vergeleken met de anderen in Walibi best een oud beestje is. Het gaat allemaal niet zo soepel meer. Probeer het eens uit en laat me hieronder bij de reacties weten of je het met mij eens bent.

Speed of Sound

Als je de specs leest lijkt het best een pittige achtbaan: 75,6 km/h en 6 keer over de kop. Toch ga ik deze achtbaan, heel oneerbiedig, de anti-climax noemen i.p.v. de Speed of Sound.

De reden daarvoor is dat de rit echt enorm kort is en je er vaak lang voor staat te wachten. Het is zeker geen slechte achtbaan, maar vergeleken met de rest van de achtbanen op het park kom je er toch vaak een beetje teleurgesteld uit.

Is het rustig? Sluit dan zeker in de rij aan. De muziek geeft echt wel een extra dimensie aan de rit. Staat er een lange rij? Dan zou ik heel eerlijk lekker richting de Untamed, Xpress of Goliath gaan.

Trouwens, voor ik het vergeet, de Speed of Sound is een boomerangachtbaan. Dat betekent dat je naar achteren wordt getakeld. Dan op volle snelheid door het station schiet, over de kop gaat en halverwege een heuvel blijft hangen. Hierna wordt het karretje losgelaten en doe je hetzelfde ritje achterstevoren om uiteindelijk in het station te eindigen.

Xpress: Platform 13

Deze achtbaan blijf ik Superman: the ride noemen. En als ik op de website van Walibi kijk ben ik niet de enige :)! Dit is de eerste achtbaan die je tegenkomt als je Walibi binnenkomt. En daardoor ook de perfecte manier om wakker te worden.

Meest bijzondere aan deze achtbaan is dat je gelanceerd wordt vanuit het station. Dus niet eerst rustig naar boven getakeld worden, maar met 90km/h het station uitvliegen. En die snelheid behaalt het karretje binnen 2,8 seconde. En bizar gevoel maar wel heel lekker!

Nadat je gelanceerd wordt ga je gelijk over de kop. Op dat moment ben ik altijd even de weg kwijt. Hierna rolt het karretje nog een aantal maal op hoge snelheid over de kop.

Zoals je al leest is dit één van mijn favorieten en wat mij betreft een achtbaan in Walibi die je niet mag missen!

Lost Gravity

De op 1 na nieuwste achtbaan van Walibi Holland. In deze achtbaan draait alles om het gevoel van gewichtloosheid. Je krijgt tijdens de rit zeker het gevoel dat je zweeft.

Dat komt met name door het kleine, wendbare karretje met slechts 8 zitplaatsen dat soepel door de bochten en inversies zoeft. En dat met snelheden tot 87km/h. Net als bij de Goliath zit je bij Lost Gravity niet in de karretjes maar erop. Je hebt niks om je heen waardoor je nog meer het gevoel hebt los te komen en te zweven.

Deze achtbaan is zeker een aanrader als je van thrillrides houdt. En over thrillrides gesproken, natuurlijk heb ik de beste achtbaan voor het laatst bewaard….

Untamed

Met deze achtbaan heb ik een haat-liefdeverhouding. Aan de ene kant was ik best verdrietig dat de achtbaan Robin Hood verbouwd werd. Zelf ben ik namelijk dol op houten achtbanen. De nek- en hoofdpijn neem ik meestal voor lief. Maar er is wel een waardige opvolger voor teruggebouwd.

Untamed is een hybride achtbaan, een combinatie tussen hout en staal. Hierdoor heb je het gevoel van een houten achtbaan, maar met de inversies die je bij een stalen variant verwacht.

Je gaat in totaal 5 keer over de kop en haalt snelheden tot 92km/h. Van de drop alleen (foto bovenaan deze pagina) krijg ik nachtmerries. Die is in een stalen achtbaan al griezelig, maar in een houten krijg je nog meer het snelheidsgevoel.

Dit waren ze dan, de achtbanen in Walibi. Voor mij altijd de reden om naar dit attractiepark te gaan. Mijn top 3 bestaat uit Untamed, Goliath en Superm… Xpress. Wat zijn jouw favorieten? Deel het hieronder in de reacties!

Foto: Walibi Holland