Stakingen in Disneyland Paris: hoeveel last heb je er van?

Het kan je niet ontgaan zijn dat er op dit moment wordt gestaakt in Disneyland Paris. Misschien heb je de beelden gezien online van de protesten in de parken die er soms heftig aan toe gaan.

Maar wat nou als je precies nu of in de komende periode een bezoek aan Disneyland Paris hebt geboekt? Hoeveel merk je dan van de stakingen? Wij zochten het voor je uit.

Waarom en wanneer wordt er gestaakt?

Het personeel van Disneyland Paris staakt. De eerste staking was op 25 mei, toen kwam Disneyland Paris met een voorstel waar de stakers niet mee akkoord gingen. Daarom wordt er vanaf 6 juni weer gestaakt.

De Cast Members, zoals het personeel van Disney heet, staken omdat ze nauwelijks rond kunnen komen van hun huidige salaris. Zeker in de dure regio rondom de parken waar zij vrijwel allemaal wonen. Daarom willen zij een loonsverhoging van €200, een eerlijke kilometervergoeding gebaseerd op het aantal km’s en niet het aantal uren dat ze die dag werken, een vast aantal uren per dag kunnen werken en een vergoeding voor werken op zondag.

Meer over de staking en de eisen kun je hier lezen.

Wat merk je als bezoeker van de stakingen?

Laat ik voorop stellen dat ik vind dat iedereen een salaris zou moeten krijgen waar je tenminste van kunt leven (basisbehoeftes). En dat het personeel voor zichzelf opkomt vind ik heel knap. Het lijkt dan misschien wat gek om het over een “verpest bezoek” te hebben, maar mensen geven nou eenmaal veel geld uit om naar Disneyland Paris te kunnen. Misschien kijk je er al maanden naar uit of heb je lang moeten sparen. Dan is het gewoon zuur dat jouw verblijf niet wordt zoals je had gehoopt.

Als je net een bezoek hebt gepland in de aankomende weken dan zullen de stakingen namelijk zeker impact hebben op je verblijf. Als we kijken naar de afgelopen dagen, dan zul je dit waarschijnlijk merken:

  • De acties vinden plaats in de pretparken en je zult er als bezoeker vrijwel niet aan ontkomen. De groepen met actievoerders bewegen zich door de parken, blokkeren soms de toegang van een attractie, en worden in toom gehouden door duidelijk aanwezige beveiligers.
  • Doordat er minder Cast Members aan het werk zijn, zijn er veel minder shows en ontmoetingen met Disney figuren, kan de parade en de vuurwerkshow worden afgelast en zullen er winkels gesloten zijn. Vooralsnog lijkt het nog geen impact te hebben op de restaurants.
  • Omdat er minder entertainment is, lopen de wachttijden bij de attracties ook snel op. Wees dus voorbereid om langer in de rij te moeten staan.

Wat nu?

Ook wij hebben een bezoek gepland in de komende periode en ik twijfel sterk of we moeten gaan. Je kunt je verblijf – als je deze via Disneyland Paris hebt geboekt – tot 7 dagen voor aankomst kosteloos wijzigen of annuleren. Vanwege de stakingen gaan ze hier flexibeler mee om, dus bel voor de zekerheid naar Disneyland Paris als je binnen nu en een paar weken daar naartoe reist. Het telefoonnummer vind je in jouw boekingsbevestiging.

De stakingen worden vooraf aangekondigd, dus houd @DLPHelp op Twitter goed in de gaten voor het laatste nieuws. Helaas maken ze dit pas op de dag zelf bekend. Van 8 t/m 12 juni staan vooralsnog geen stakingen gepland omdat er dan een Make-a-Wish evenement is. Vanaf 13 juni zullen de stakingen hoogstwaarschijnlijk weer hervat worden.

Op dit moment weet nog niemand hoe lang de stakingen gaan duren. De President van Disneyland Paris heeft aangegeven niet voor Augustus om de tafel te willen dus tot die tijd kun je stakingen verwachten. Zolang deze plaatsvinden zal je genoegen moeten nemen met een mindere ervaring (lange wachttijden, minder entertainment en Disney figuren) of kun jouw verblijf verplaatsen of annuleren.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven