Home Blog De beste plekken voor een vakantie in Zuid Duitsland

De beste plekken voor een vakantie in Zuid Duitsland

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zuid Duitsland is een van de mooiste delen van het land van onze Oosterburen. Pittoreske dorpjes en steden, gezelligheid, bergen, kastelen en prachtige meren. Hier hoef je je tijdens een vakantie zeker niet te vervelen.

Er zijn zoveel mooie plekken in Zuid Duitsland dat het soms moeilijk kiezen is. Daarom hebben we hieronder een aantal van deze plekken voor je verzameld. Dat maakt de keuze voor jullie bestemming tijdens een vakantie in Zuid Duitsland hopelijk een stukje makkelijker.

München

München ken je misschien van de bekende voetbalclub of het jaarlijkse Oktoberfest, maar wist je dat deze stad nog veel meer te bieden heeft? Deze stad heeft namelijk een rijke – en koninklijke – historie en dat voel je overal in de stad. Van het imposante Altes Rathaus tot de Chinese toren. München is een stad om doorheen te struinen, je te vergapen aan de prachtige gebouwen en natuurlijk ook om te winkelen en af en toe een terrasje te pakken.

Heidelberg

Heidelberg is alles wat je van een stad in Zuid Duitsland kun verwachten. Historische bouwwerken als de oude brug en het Heidelberg kasteel. Maar vooral ook een hoop winkels, restaurants en gezelligheid. Niet zo gek dat dit een populaire bestemming is voor veel toeristen. Zeker het oude centrum is populair, maar absoluut de moeite waard.

Ulm

Ulm is een iets minder bekende plek voor een vakantie in Zuid Duitsland, maar wist je dat je hier een van de hoogste kerken ter wereld kunt bekijken? Het Munster van Ulm is een gemiddeld grote kerk maar met een enorme klokkentoren. Best een bijzonder bouwwerk om eens in het echt te bekijken. Andere bijzondere bouwwerken vind je in de Fischerviertel waar het voelt alsof je terug in de tijd gaat.

Bodensee

De Bodensee is het grootste meer in Duitsland en misschien ook wel de mooiste. Je kunt hier kilometers ver kijken en langs de oever is er genoeg te beleven. Een populaire plek voor watersporters, maar ook om te wandelen, mountainbiken of hiken. En met de Oostenrijk en Zwitserland vlakbij heb je aan uitstapjes geen gebrek. Kortom, een mooie en veelzijdige plek voor een vakantie in Zuid Duitsland.

Duitse Alpen

De Duitse Alpen strekken van München tot Oostenrijk en van de Bodensee tot Salzburg. Een mooi gebied om te bezoeken in de zomer en de winter. Zomers kun je hier wandelen, klimmen en de gondel nemen naar de Zugspitz waar er op 2950 meter hoogte een restaurant is met een weids uitzicht over de Duitse Alpen.

Door de hoogte is dit gebied ook geliefd onder wintersporters. Het is een sneeuwzekere bestemming met alle faciliteiten, en après-ski, die je kunt verwachten bij een wintersportgebied.

Beieren

Hoewel we in dit artikel een aantal delen van Zuid Duitsland uitlichten is Beieren een bestemming waar je je echt niet hoeft te vervelen. Van pittoreske dorpjes tot grote steden, wintersportgebieden en kastelen. Er valt hier zoveel te bezichtigen en te doen dat je er jouw vakantie in Zuid Duitsland prima mee kunt vullen. Behalve de bezienswaardigheden is er ook de prachtige natuur. De meren, bossen en bergen. Ideaal voor wandelaars, fietsers of om even tot rust te komen. Welke bestemming in Beieren je ook kiest, je zit er altijd goed!

Würzburg

Hoewel je bij Zuid Duitsland meteen aan bier zult denken is Würzburg juist een plek voor wijnliefhebbers. Hier worden tijdens de zomermaanden wijnfestivals gehouden waar je lokale wijnen kunt kopen en natuurlijk proeven. Het centrum van de stad is na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog herbouwd. Toch voelt het ook hier alsof je in een historische, Middeleeuwse stad bent. Net als veel van de andere plaatsen in Zuid Duitsland overigens. Voor het beste uitzicht over de stad ga je naar het Marienberg fort net buiten het centrum.

Bamberg

Bamberg is nog een historische plaats in Zuid Duitsland. Hier ga je naartoe voor het oude centrum en de Obere Brucke vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het water en de oude vissershuisjes. Maar misschien wel het meest opvallende bouwwerk in Bamberg is het oude stadhuis die dateert uit 1700.

Regensburg

Regensburg is een historische stad aan de Donau. Hier vind je de oudste brug in Duitsland die nog in authentieke staat is. En dat is niet het enige historische bouwwerk in de stad. Het hele oude centrum staat op de lijst van Unesco. Net als veel van de andere plekken op deze lijst is Regensburg vooral een stad om doorheen te wandelen. En verdwalen doe je er zeker niet, want de torens van de kathedraal zie je overal in de stad.

Hoe leuk is een vakantie in Zuid Duitsland?

Zoals je kunt zien is Zuid Duitsland een ideale mix van historische steden vol bezienswaardigheden en natuur. Je kunt hier zelf bepalen of je de drukte opzoekt of juist even helemaal tot rust komt tijdens een wandeling langs de meren, door de heuvels of het bos.

Dit maakt een vakantie in Zuid Duitsland heel veelzijdig. Het weer is tijdens de zomermaanden zeer aangenaam met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Hoewel er altijd een kans op regen is, laat de zon zich ook veel zien tijdens de zomermaanden.

In de winter ligt een groot deel van Zuid Duitsland bedekt onder een laag(je) sneeuw. Zeker wanneer je de Duitse Alpen in trekt waan je jezelf in een echt wintersportgebied. En dat is het ook. Want hoewel de meeste wintersporters naar Oostenrijk of Frankrijk reizen is skiën in Zuid Duitsland absoluut geen straf.

Vakantiepark, camping of hotel in Zuid Duitsland kiezen?

Dan nu de vraag waar je het beste kunt overnachten in Zuid Duitsland. In de steden die we hierboven hebben genoemd zijn er genoeg hotels en appartementen te vinden. Van kleine boetiekhotels tot luxe hotels van de bekende ketens.

Ga je met een gezin dan is het leuk om te kiezen voor een camping of vakantiepark bij de Bodensee. Je zult hiervoor wel even moeten zoeken, want de bekende grote namen als Landal en CenterParcs vind je hier niet. De beste plek om te zoeken naar een camping of vakantiepark in Zuid Duitsland is ANWB Camping. Hier vind je er meer dan 100, genoeg om uit te kiezen dus!