Home Blog Wat je moet weten over een zomervakantie in België!

Wat je moet weten over een zomervakantie in België!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

België is een hele leuke en veelzijdige vakantiebestemming die voor velen vlakbij huis ligt. Van de stranden aan de westkust tot de Ardennen in het oosten en de vele plaatsen daar tussenin. Er is altijd wel een plek te vinden om je vakantie door te brengen.

Toch zullen de meesten Belgie vooral kennen van een dagje winkelen in Antwerpen, de luchthaven bij Brussel of als doorrit richting het zuiden.

En dat is zonde!

Want een vakantie in België is absoluut de moeite waard. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over deze vakantiebestemming. En je zult zien, daarna ben je net zo enthousiast als wij!

Weer in België

Wanneer wij beginnen over een vakantie in België krijgen we al vaak de vraag hoe het weer is. Want bij een vakantie denk je toch aan zon, zee en strand.

De keren dat wij in de zomermaanden naar België zijn geweest was het weer beter dan bij ons in Den Haag. Het zonnetje scheen en de temperatuur was aangenaam, zo tussen de 20 en 25 graden.

Tijdens ons bezoek aan de Belgische Ardennen was het zelfs heet te noemen. Toen lagen de temperaturen boven de 30 graden en waren we blij met de verkoeling die we konden vinden in het water.

In de wintermaanden kan het sneeuwen in de Ardennen en is het zelfs geschikt voor wintersporten. Hoewel er een paar afdalingen zijn kun je hier vooral lekker langlaufen of een wandeling maken met sneeuwschoenen.

Kortom, het weer in België is vergelijkbaar met ons, soms grauwe dagen met een spatje regen, maar ook veel dagen met zon. Wij hebben altijd het geluk gehad dat we goed weer hadden tijdens onze vakantie in België.

Talen

België is een tweetalig land. Het noordelijke deel spreekt Nederlands, dit is Vlaanderen. Het Zuidelijke deel spreekt Frans, dat is Wallonië. De scheidingslijn ligt net onder Brussel, al kwamen we daar ook een hoop Franstaligen tegen.

Onze beginnersfout was om te denken dat iedereen er Nederlands spreekt. Dat is zeker niet het geval. Bijvoorbeeld tijdens ons bezoek aan de Ardennen, waar Frans wordt gesproken, keek men ons gek aan als we iets in het Nederlands bestelden.

Vaak wordt er wat gebrekkig Engels of Nederlands gesproken, maar over het algemeen in de voertaal Frans. Spreek je geen Frans dan is dat geen probleem. Vaak kom je er met wat wijzen en handgebaren toch uit.

Attracties en bezienswaardigheden

België heeft veel attracties en bezienswaardigheden, waaronder de pretparken. Bekende pretparken in België zijn Plopsaland, Plopsa Coo, Bobbejaanland en Walibi België. Dierentuinen zijn er ook waaronder de ZOO Antwerpen, Bellewaerde (wat tevens ook een attractiepark is) en ZOO Planckendael.

Je vindt de attracties verspreid over het land waardoor er altijd eentje in de buurt is van jouw verblijfplaats.

Ook een aanrader is het om een van de grote steden in België te bezoeken. Antwerpen is erg leuk om in te winkelen bijvoorbeeld en Brussel zit boordevol historische gebouwen. Maar neem ook eens een kijkje in Brugge met de vele kanalen en historische gebouwen.

Een andere stad die populair is bij toeristen is Dinant. Deze stad is aan het water gebouwd en daardoor het leukst om te bezoeken per boot. Je kunt een boottocht starten in Dinant of in Namen.

Nog een bijzondere bezienswaardigheid zijn de grotten van Han. Hier ga je als bezoeker onder de grond en maak je een wandeling door het ondergrondse stelsel.

Verder heeft België ook een hoop kastelen waarvan je een aantal kunt bezichtigen. En we sluiten af met iets dat wij heel leuk vinden namelijk Battle Kart. Dit is een soort Mariokart in echte karts. Je verzamelt punten en schakelt je tegenstanders uit.

En er is natuurlijk de kustlijn met badplaatsen als de Haan en Knokke.

We zeiden toch dat je je er niet hoeft te vervelen!

Leukste steden in België

We hebben het er hierboven al kort over gehad maar een vakantie in België kan ook een stedentrip zijn. Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge lenen zich allemaal voor een weekendje weg met je partner of vrienden/vriendinnen.

Ze hebben allemaal een mix van historische gebouwen, gezellige terrassen, winkels, hotels en appartementen. Ze zijn alle 4 leuk om doorheen te struinen en om gewoon rond te kijken.

Zelfs al ga je maar een dagje naar een van de steden hierboven dan is het absoluut de moeite waard. Wij gaan regelmatig even shoppen in Antwerpen of een dagje naar Brussel. Brugge bewaren we vaak voor een romantisch uitje en Gent is gewoon leuk om een keer geweest te zijn.

Belgische Ardennen

Bij een vakantie in België denk je toch aan de Ardennen. En dat is niet zo gek! Dit is namelijk een prachtig heuvelachtig gebied waar je kunt wandelen, fietsen en diverse watersporten kunt beoefenen. Vooral kajakken is hier populair over de soms wilde rivieren en beken.

In de Belgische Ardennen vind je ook het Formule 1 circuit van Spa Francorchamps. Wanneer er geen grote races zijn kun je via een zij-ingang gratis naar binnen om te kijken. Wij hadden het geluk dat ze aan het trainen waren voor het raceweekend. Zo konden we gratis de meest snelle auto’s voorbij zien scheuren.

Bij Spa denk je natuurlijk ook aan water. De fabriek vind je dan ook in de Ardennen. Deze kan je bezoeken en je kunt er een rondleiding krijgen. Maar wij denken bij Spa toch vooral aan Wellness. In de spa’s in de regio kun je jezelf even lekker in de watten laten leggen.

En wil je een dagje even helemaal niks? Zet dan je stoeltje naast een kabbelende beek of rivier en geniet van de rust en de watersporters die voorbij komen. Een zak echte Belgische friet mag hierbij natuurlijk niet ontbreken!

Stranden in België

Wist je dat België ook een goede bestemming is voor een strandvakantie? Langs de gehele kustlijn vind je stranden en badplaatsen. Zoals Oostende bijvoorbeeld of Knokke-Heist. Maar ook Blankenberge, Zeebrugge, de Panne en De Haan hebben brede stranden met diverse faciliteiten en eetgelegenheden.

Ben je van plan om vaak naar het strand te gaan tijdens je bezoek dan kun je het beste een hotel in een van de plaatsen hierboven boeken of een camping of vakantiepark net er buiten. Let ook op het vervoer naar de stranden, want het kan er op warme dagen behoorlijk druk worden.

Beste tijd voor een vakantie in België

De beste tijd voor een vakantie in België hangt af van je bestemming.

Voor een zon, zee en strandvakantie dan zijn dat de zomermaanden. Dan valt er de minste regen en is het het warmst.

Ga je activiteiten doen in de Ardennen dan zijn hete dagen vaak niet ideaal. Dan wil je liever een wat gematigdere temperatuur. De beste tijd om dan te gaan is de lente. Het zonnetje schijnt regelmatig en de temperaturen zijn aangenaam voor buitenactiviteiten.

Voor een bezoek aan de steden is het altijd een goede tijd. Zeker rond de kerst zijn de steden magisch versierd met duizenden lampjes. Er zijn dan soms ook kerstmarkten of andere kerstactiviteiten die het nog sfeervoller maken.

Voor de attractieparken en dierentuinen zijn de lente, zomer en herfst het beste. De lente is vaak wat minder druk, zomers is het weer beter en in de herfst vieren veel attractieparken Halloween. Dan kun je ’s avonds griezelen in horrorhuizen.

De beste tijd om naar België te gaan is dus heel afhankelijk van wat jullie gaan doen. We hopen je met dit artikel wel enthousiast te hebben gekregen over een vakantie in België! Laat je ons weten waar de reis naartoe gaat?

Tijdens de vakantie naar België? Goede keus!