Zo heb ik mijn wifi sneller gekregen!

Nu we verplicht thuis moeten werken zijn er steeds meer dingen die gaan irriteren. Bij mij was dat de snelheid van mijn wifi en het bereik.

Er is niks irritanter dan ineens geen verbinding hebben of heel traag internet. Zeker nu we er steeds afhankelijker van worden. Daarom besloot ik er eindelijk eens iets aan te gaan doen.

Met mijn glasvezelverbinding van 350mbit/s haal ik nu ook met wifi deze snelheid. Hieronder vertel ik je hoe ik dat heb gedaan.

Kleine noot vooraf: ik ben een leek. Dus geen computerexpert. Verwacht geen technische termen, nee het is een versimpelde uitleg hoe ik dit voor elkaar heb gekregen en waarom ik daarvoor gekozen heb. Waarschijnlijk voor de meesten van jullie heel relevant.

Snelle wifi op elke verdieping

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

In het verleden had ik alleen op de benedenverdieping een sterk signaal. Op de eerste verdieping ging het dan nog, maar zolder was drama. En laat dat nou mijn werkkamer zijn… Niet handig dus.

De eerste stap was dus om snelle wifi te krijgen op elke verdieping. In eerste instantie had ik daarvoor “repeaters”. Van die boxjes die je wifi signaal in huis kopiëren naar andere verdiepingen.

Dat werkte nauwelijks.

Want als je een matig signaal doorstuurt blijft het een matig signaal.

Dus daarop besloten wij om kabels te gaan trekken en op elke verdieping een Access Point neer te leggen. Deze heb ik van Unifi. (hier te koop)

Doordat het de PoE versie is hebben ze geen extra stroompunt nodig en kan je ze dus overal neerleggen, zolang je er maar een ethernetaansluiting hebt.

Door de vliegende schotels, zoals ik ze noem, was het wifi signaal in huis geweldig. Alleen die snelheid.

Bijkomend probleem was dat ik in mijn router niet genoeg aansluitingen had voor de schotels, dus moest ik een switch aanschaffen. Deze heb ik aangesloten aan mijn router. In de switch heb ik de Access Points geplugd. Dat werkt prima.

Alleen de snelheid irriteerde mij nog, 150mbit/s max. terwijl ik toch voor een hoop meer betaal.

Hoe ik de maximale wifi-snelheid haal

Het enige wat mij nog in de weg stond van het behalen van de maximale wifi-snelheid was mijn router. Geen slechte, maar ook geen supersnelle.

Mijn Access Points zijn van Unifi. Dit is een professioneel merk die je ook terugvindt op kantoren. Om het hele netwerk af te maken koos ik dus ook voor de router van Unifi. (hier te koop)

Nou denk je, een professionele router en netwerk…dat moet heel ingewikkeld zijn?!

Daar was ik heel eerlijk ook bang voor. Maar dat was het dus niet. Als je de handleiding van de router volgt heb je binnen een paar seconde een wifi netwerk. Deze kan je beheren via de computer door in te loggen op unifi.ui.com/dashboard.

Hier stel je alles in zoals je dat ook met een standaard router zou doen. Alleen heb je wat meer professionele mogelijkheden als je dat zou willen. Er zit een firewall ingebouwd dus je hoeft je ook om de veiligheid niet druk te maken.

Unifi Cloudkey

Als je het netwerk ook via je mobiel wilt beheren of nog makkelijker wilt kunnen instellen dan kan je daarvoor het beste een Cloudkey aanschaffen.

Dit is een kastje die je aan je netwerk koppelt. Bij mij zit deze in mijn switch.

Met de Cloudkey kan ik overal mijn wifi beheren op mijn telefoon. Daarnaast maakt het het nog makkelijker om het netwerk in te stellen. Eigenlijk kan je met een Unifi netwerk niet zonder een Cloudkey. (hier te koop)

Dankzij mijn Unifi router, Access Points en Cloudkey haal ik nu ook met wifi de snelheid waarvoor ik betaal.

Wat merk je van snellere wifi?

Als je de producten hebt bekeken dan zul je zien dat deze bij elkaar niet goedkoop zijn.

Router: €100
Access Point: €100 per stuk
Cloudkey: €180

Ja, niet goedkoop. En nou snap ik dat je denkt waarom zou ik dit doen om de wifi snelheid te halen?

Goede vraag. Wij hebben het gedaan, omdat wij veel online zijn. Denk aan gamen en veel online videos kijken op Youtube, Amazon Prime, Netflix of Disney Plus. Zeker als je veel tegelijk doet dan merk je dat je met een trage verbinding tegen de max aanloopt en dat niks meer heel lekker werkt.

Je merkt dit bijvoorbeeld ook tijdens het videobellen.

Wanneer je dan ook nog veel digitale producten hebt als camera’s, deurbellen, verlichting, merk je het echt wanneer je geen goede verbinding hebt.

Daarom konden wij zeker niet meer zonder een snelle verbinding. En heel eerlijk, wat we nu hebben is meer dan zat. Alleen haalden we het er niet uit met ons oude netwerk.

Ons nieuwe netwerk werkt hartstikke goed en ik ben blij met de snelheid die we halen. Nou moet ik er tenslotte nog iets bij vermelden. De snelheid die je haalt is natuurlijk ook nog afhankelijk van je apparaat.

Nieuwste smartphone? Geen probleem. Oudere tablet of laptop? Die zullen een stuk lagere snelheid hebben maar nog steeds heel stabiel en ruim genoeg.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven