Zelf je tuin ontwerpen en aanleggen…Wij durfden het aan!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Nu het project klaar is ben ik er ontzettend blij mee. Maar wat hebben we gemopperd, gezwoegd en hoop gezweten. Zelf je tuin aanleggen is niet zo makkelijk als het lijkt. Al mag het eindresultaat er best wezen.

We zijn niet heel erg handig. Een vloertje leggen, behangen, verven etc. doen we zelf. Grote verbouwingen besteden we het liefst uit.

Daarom zochten we in eerste instantie een tuinman die voor ons de tuin kon aanleggen. Nou voel je hem misschien al aankomen, tot volgend jaar zomer helemaal volgeboekt. Als ze überhaupt al reageerden op mijn aanvragen. Zelfs de bijklussende zzp-ers durfden het project niet aan.

En niet dat ik zo’n grote tuin heb, zeker niet. Maar ik wilde een overkapping, nieuwe tegels en een stukje kunstgras. Dat vonden ze toch iets teveel van het goede om in een weekendje te doen. Dus er zat niks anders op dan het zelf te doen!

Waar begin je?

Onze “oude” tuin was best troosteloos. Van die beton- en grindtegels en een paar borders die door de lokale katten als kattenbak werden gebruikt. Tijd voor wat anders dus.

Maar hoe ga je dan van troosteloos naar nieuw? Of beter gezegd hoe ontwerp je zelf een tuin?

Mijn eerste stap was online zoeken naar inspiratie. Zelf zocht ik op “kleine tuin”-ideeën en tuinen met een overkapping. Ook liep ik rondjes in de buurt en gluurde ik in tuinen – waar dat kon natuurlijk. Zo had ik een idee van wat ik mooi vond en graag wilde hebben.

Dit zorgde voor mijn lijstje:

  • Grijze tegels
  • Kunstgras
  • Houten overkapping
  • Beton/houtschutting

Maar dan de volgende vraag hoe bepaal je waar alles komt?

Zelf een tekening maken

Laat ik beginnen met zeggen dat ik er niet voor heb geleerd en dat een tuinman waarschijnlijk stukken beter kan ontwerpen. Maar ook ik begon het project met een tekening.

Met een rolmaat gingen we aan de slag om alle maten op te schrijven zodat we precies wisten waar we alles kwijt konden. We tekenden het op schaal – zo goed mogelijk – en hadden zo een idee hoe de tuin zou gaan worden.

Dan ben ik ook wel zo eerlijk om toe te geven dat ik 1 klein foutje had gemaakt in de tekening. Die we gelukkig op tijd konden herstellen. Want in eerste instantie wilde ik de overkapping aan de linkerkant. Dichterbij het huis, op de plek waar de zon staat. Maar toen de palen binnen kwamen en ik zag wat een gevaarte het werd hebben we hem toch aan de rechtkant gebouwd. En daar hebben we geen minuut spijt van gehad.

Dat is ook iets waar je rekening mee moet houden als je een overkapping bestelt, ze lijken op de foto stukken kleiner!

Alles in één keer of delen?

Wij begonnen met de overkapping. Niet het meest praktische, maar in eerste instantie waren we niet van plan de gehele tuin in één keer aan te pakken.

Zelf een overkapping bouwen

De overkapping heb ik besteld en daarna zijn we begonnen de hoek van de tuin waar deze zou komen leeg te maken. Later hebben we datzelfde moeten doen voor de andere hoek. Mijn vriend was heel blij met me, dat snap je.

Het opbouwen van de overkapping heeft uiteindelijk 3 dagen gekost. Op de eerste dag ben je bezig met het uitgraven en ingraven van de betonpoeren. Deze moeten natuurlijk precies gelijk staan anders staat je huisje scheef. Aan het eind van dag 1 stond het frame.

Op dag 2 hebben we het dak gebouwd. Het was toen een ontzettend warme dag dus vriend en zwager hebben enorm zitten zwoegen daar op dat dak in de volle zon.

De derde dag was voor de achterwanden. Die wilde ik graag hebben, omdat je dan lekker uit de wind kunt zitten.

De houten vlonder

De houten overkapping was klaar, maar de vloer bestond uit aarde. We hebben er toen voor gekozen om een houten vlonder aan te leggen.

Hiervoor hebben we een frame gemaakt en vervolgens de vlonderplanken erop geschroefd. Uiteindelijk heeft dit één dag gekost om alles goed waterpas en netjes afgewerkt te krijgen.

Dit was uiteindelijk het eindresultaat:

De tegels en het gras moet je nog even wegdenken. Dat was het volgende deel van het project.

De hout/beton-schutting

De volgende stap was de schutting. Nou hebben wij een tuin die grotendeels ommuurd is dus we hadden maar twee panelen nodig. Toch heeft dat ons een hele dag gekost.

Ook hierbij nam het recht plaatsen van de palen het grootste deel van de dag in beslag. Je wilt natuurlijk wel dat alles recht staat. Dus graven, meten, graven, zand erbij, zand eruit…uiteindelijk stond het frame en konden we aan de slag met het hout.

Het op maat zagen van de planken was vergeleken met het plaatsen van de betonpalen een eitje. We hebben heel veel gehad aan de filmpjes van Gadero TV. Zoals deze nr. 68 waarin hij de schutting plaatst.

Na een dag zwoegen was dit het eindresultaat:

Denk het kunstgras nog even weg, dat kwam later.

Tuintegels kiezen

Er zijn echt ontzettend veel soorten tuintegels. We zijn zelf bij diverse winkels in de buurt wezen kijken.

In eerste instantie hadden wij een betontegel op het oog. Een iets duurdere met een coating zodat je weinig onderhoud hebt. Maar er viel ons iets op bij alle voorbeelden. Er zat een soort witte aanslag op. Dat heet kalkuitbloei. Hierbij krijg je een witte waas over je tegels die je er niet uitkrijgt. Je gaat het niet tegen en je kunt vooraf niet zien of het in je tegel zit.

Dat vonden wij een enge gedachte. Dan investeer je in een vloer en dan zit je met een witte waas. Daarom kozen wij voor een keramische tegel. Met daaronder beton voor de stevigheid en zodat je de vloer niet hoeft te lijmen.

Deze tegels zijn niet goedkoop €50 per m/2, maar wij zijn heel blij met het eindresultaat.

Zelf de achtertuin bestraten

We hadden de tegels besteld, plus wat ophoogzand, deze werden netjes en snel geleverd. Maar dan het lastigste deel. Het leggen er van.

Hiervoor hadden wij een trilplaat gehuurd. Dat kan bij de lokale bouwmarkt of verhuurbedrijven als Boels. Om de tegels op maat te maken gebruikten we een haakse slijper met diamantzaag. Dat werkte heel goed.

Om de bestrating mooi recht te krijgen heb je toch wat techniek nodig. De ondergrond moet goed strak zijn anders wiebelt je terras. Dit was een hoop passen, meten, zand eronder of juist weghalen en tikken met de rubberen hamer. Niet te hard, want keramische tegels sla je zo in tweeën. (Wat ook gebeurde…)

Uiteindelijk zijn we met een oppervlakte van 26m2 zo’n 2 dagen bezig geweest. Dat is inclusief egaliseren, aantrillen en op maat maken. Op die eerste dag was het 25 graden dus het ging ook niet zo snel vanwege de warmte. En de tegels waren loodzwaar.

Tussen de tegels en het kunstgras hebben wij tenslotte bandjes geplaatst zodat het terras niet zou verzakken.

Voegen

Toen de vloer een paar dagen lag was het tijd om te vloegen. Wij hebben hiervoor de AquaXP gekozen. Een voeg die je nat aan moet brengen.

Dat gaan heel handig en snel. Uiteindelijk zijn we hier een uurtje mee beziggeweest.

Kunstgras leggen

Bijna klaar, alleen het kunstgras nog. Deze had ik redelijk op maat besteld dus het was een kwestie van het zand egaliseren en de rol uitrollen. De mat hebben wij vastgezet met haken, een beetje vergelijkbaar met tentharingen.

Je kunt de mat vervolgens op maat knippen of snijden. Mijn vriend was handiger met een mes, ik met de schaar.

Het erinleggen ging vrij snel, denk hooguit 2 uurtjes inclusief vastzetten, zand eroverheen strooien en op maat knippen.

Wat het allerbelangrijkste is als je de tuin zelf gaat aanleggen

Hulp! Mijn vriend wilde het in eerste instantie allemaal zelf doen – mannen! – maar ik had toch wat hulptroepen opgetrommeld. Natuurlijk met de verplichte 1,5m afstand.

We zijn ontzettend blij met de hulp en het is echt een project dat je niet alleen of met z’n tweeën wilt doen. Het kan wel maar dan ben je veel langer bezig.

Zonder hulp was het echt niet zo mooi geworden.

Zou ik het nog een keer doen?

Ja en nee. Ja, want je kunt het prima zelf doen als je er tijd voor vrij maakt. Plus daarbij de juiste materialen aanschaft. Dat scheelt ook een hoop.

Nee, want het is echt wel een hele klus. We hebben soms echt met enorme twijfels gestaan. Als dit maar goed komt.

We zijn wel ontzettend blij met het eindresultaat. Dus wil je graag je tuin aanpakken maar kan je in deze tijd geen tuinman meer vinden? Of heb je niet het budget voor een tuinman? Weet dan dat je het ook goed zelf kunt doen.

Deel je dan wel het eindresultaat?