Winkelen in Antwerpen: Meir, koopzondag en solden

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Antwerpen vind ik altijd een fijne stad om in te winkelen. Het is lekker overzichtelijk, parkeren doe je vlakbij de winkels en er is genoeg keus.

Nog leuker is het tijdens de solden – de uitverkoop. Dit vindt twee keer per jaar plaats, ‘één keer in de zomer en één keer in de winter. De zomercollectie maakt dan plaats voor de wintercollectie en vice versa. Tijdens de solden kan je heel goedkoop een compleet nieuwe garderobe scoren.

Niet zo vreemd dat deze periodes heel veel mensen naar het winkelcentrum in Antwerpen trekken. De wintersolden vindt meestal plaats in januari, de zomersolden in juli. Dit zijn de enige twee periodes waarin kledingwinkels hun collectie met korting mogen verkopen. Een goed excuus om te winkelen in Antwerpen, vind je niet?

Waar vind je de winkels in Antwerpen?

De meeste winkels vind je in Antwerpen tussen het Centraal Station en de kathedraal. Je begint je shoppingavontuur op de Keyserlei en loopt dan via de bekendste winkelstraat in Antwerpen – de Meir – door naar de Schoenmarkt. Vanaf hier kan je rechtsaf naar de winkeltjes bij de kathedraal of linksaf naar de luxewinkels als Louis Vuitton, Hermes en Lacoste. Deze winkels vind je bij de Komedieplaats en Huidvetterstraat.

Voor het winkelen in Antwerpen kan je prima een dag uittrekken. Er zijn zoveel winkels dat je genoeg tijd nodig hebt om alles te bekijken. Of je gaat een weekendje, nog leuker!

Welke winkels zijn er?

Eigenlijk elk merk dat je je kunt bedenken zit in Antwerpen. H&M, Zara, Primark, Mac, Kruidvat, HEMA, Tommy Hilfiger, Nespresso.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er. Vanzelfsprekend heb je hier ook lokale winkels en souvenirshops. In de Meir zit een warenhuis met nog veel meer spullen en merken.

Al met al een perfecte plek om je geld uit te geven. Zeker tijdens de Solden!

Hebben ze koopzondag in Antwerpen?

Ja, maar niet elke zondag. Alleen de eerste zondag van de maand zijn de winkels geopend. De andere weken is er dus geen koopzondag in Antwerpen.

Dat is best bijzonder. Zelf woon ik ook in een grote stad en daar zijn de winkels eigenlijk altijd open. Ook op zondag. Maar in Antwerpen dus niet. Houd daar rekening mee wanneer je een bezoek of een weekendje weg plant.

Openingstijden van de winkels

De meeste winkels in Antwerpen zijn tussen 10.00 en 18.00 geopend. Dit is een gemiddelde, sommige winkels – zoals de Primark – zijn bijvoorbeeld tot later geopend. Op zondag gaan de winkels meestal pas rond het middaguur open. Eigenlijk net als bij ons.

Bereikbaarheid en parkeren

Vanuit Nederland zit je eigenlijk zo in Antwerpen. Vanuit Den Haag – waar ik woon – en je er binnen 2 uurtjes. Ga je rond de spits dan zal je iets langer onderweg zijn. Zeker op de ring rond Antwerpen kan het dan behoorlijk druk zijn.

Zelf zet ik de auto altijd in de Parking Meir op de Eiermarkt. Goed bereikbaar, vlakbij de winkels en vrijwel altijd wel een plekje vrij.

Een andere goede garage is Q-Park Antwerpen aan de Kammenstraat. Ook deze is goed te bereiken. Zo heb je een alternatief als de eerste garage vol staat. Je kunt ook langs de weg parkeren, dan betaal je voor een kaartje bij de parkeerautomaat.

Gratis of goedkoper parkeren kan ook op één van de P+R plaatsen. Vanaf hier neem je het openbaar vervoer naar de stad.

Trouwens, over openbaar vervoer gesproken. Ook met de trein kan je Antwerpen snel en eenvoudig bereiken. Vanuit een aantal grotere stations in Nederland rijdt er een internationale trein rechtstreeks naar deze Belgische plaats. Vanaf Antwerpen Centraal loop je dan zo naar de winkels.

Coronamaatregelen update

Vanwege de toename in het aantal coronabesmettingen gelden er momenteel strengere regels voor Antwerpen. Mondkapjes zijn verplicht in de winkels en het advies is om alleen te gaan winkelen. Daarbij geldt er een avondklok waarbij je verplicht binnen moet zijn tussen 23:30 en 06:00. Tenslotte zijn ook de regels in de horeca verder aangescherpt.

De meeste regels gelden overigens niet alleen in België maar in het gehele land. Voor meer informatie kan je hier een liveblog volgen.