Menu
Disneyland Paris

Wie regelt het geluid, verlichting en de parades in Disneyland Paris?

Als je in Disneyland Paris loopt hoor je overal muziek. Elk themagedeelte heeft een eigen soundtrack. En natuurlijk tijdens de parades en shows, waarbij elke praalwagen zelfs een eigen geluidssysteem heeft. Maar wie regelt dat eigenlijk? Normaal gesproken krijg je dit controlecentrum in Disneyland Paris niet te zien. Als gewone bezoeker kan je er zelfs niet eens komen. Maar vandaag krijgen we toch een kijkje achter de schermen en maken we kennis met het P.C.C.R. Team – de mensen die het geluid, de verlichting en muziek tijdens de parades regelen in Disneyland Paris. Met dank aan het InsidEars team!

Wat is P.C.C.R?

P.C.C.R. staat voor de Park Central Controle Room. Dit is een centrale ruimte in elk van de twee Disney Parken. Vanuit hier wordt de parademuziek, de mededelingen en sommige verlichting geregeld. In het Walt Disney Studios Park vind je deze ruimte op de eerste verdieping van Studio 1. Als je er de volgende keer loopt kijk dan zeker naar boven, naar de mensen die een deel van de magie mogelijk maken.

Het team bestaat uit 10 mensen die verspreid werken over de twee Parken. Ze hebben vrijwel allemaal een andere achtergrond. Uitvoerend, techneuten en programmeurs, onder leiding van een Stage Manager. Het blijft natuurlijk 1 grote show.

Hoe ziet hun dag eruit?

Ze beginnen een uur voordat het Park opent met het testen van de systemen en computerprogramma’s. Ze controleren met name de automatische systemen, zoals de muziek in de verschillende landen maar ook de aankondigingen. Die mededelingen – bijvoorbeeld dat het Park geopend is of dat de parade eraan komt – zijn hun belangrijkste taak van de dag. Ze zorgen dat deze op het juiste moment worden uitgezonden.

Daarnaast verzorgen zij elke dag de Disney Stars on Parade. Dit gaat volgens een uniek systeem – helaas krijgen we daar geen tipje van de sluier van – die ook in de andere Disney Parken wereldwijd wordt gebruikt.

Tijdens speciale seizoenen zoals kerst en halloween verzorgen zij het geluid en sturen zij de verlichting aan op de paraderoute en bij de verschillende podia in het Park. Je zou kunnen zeggen dat zij zorgen voor de beleving tijdens deze geliefde seizoenen. Ze werken hiervoor nauw samen met het Entertainment team om te zorgen dat alles soepel verloopt. Wist je bijvoorbeeld dat het 2 weken kost om het geluid en de verlichting goed te krijgen voor het Halloweenseizoen?

Trouwens, iets waar de gewone bezoeker nooit over nadenkt maar best slim is gedaan door Disney zijn de praalwagens. Dan met name het GPS systeem waarmee het team live de locatie kan volgen en het geluid perfect kan afstemmen op de locatie. Luister maar eens goed tijdens een parade. Per praalwagen verandert de muziek en het geluid. Dit geluid komt niet alleen uit de wagen zelf maar dus ook uit de speakers langs de route. En dat is veelal handwerk.

Hun dag eindigt met de mededeling instarten dat het Park sluit. Hiervoor vindt nog wel Disney Illuminations plaats – de avondshow met vuurwerk. Maar deze wordt vanuit een andere locatie aangestuurd. Het P.C.C.R. Team zorgt er dan wel weer voor dat na de show de gewone achtergrondmuziek aangaat en aanblijft voor 90 minuten na sluitingstijd. Toen ik in het Disneyland Hotel sliep heb ik mij weleens afgevraagd of je de hele nacht de Main Street U.S.A. muziek kan horen, maar dat is dus niet zo.

Dank aan het P.C.C.R. en het InsidEars team voor het delen van dit verhaal. Zelf vind ik het altijd leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen, jij ook?

Bianca About Author

Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje op Facebook of Instagram.

No Comments

    Leave a Reply