Weekendje weg met hond: hier wil je naartoe en dit neem je mee!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wat is er nou leuker dan een weekendje weg met de hond? Samen lange wandelingen maken door de bossen of over het strand. Even tijd voor het gezin, waar de hond natuurlijk een belangrijk onderdeel van is.

Het kan soms best een uitdaging zijn om een accommodatie te vinden waar je met de hond in mag verblijven. Er zijn nou eenmaal veel huisjes, appartementen en zeker hotels waar honden helaas niet zijn toegestaan.

Maar met een beetje zoeken en wat creativiteit kun je echt leuke plekjes vinden voor een weekendje weg met de hond!

Waarom een weekendje weg met de hond?

Waarom zou je de hond eigenlijk mee willen nemen op vakantie? Die vraag stel ik mij als hondenbezitter ook weleens. Zeker als je een hond hebt waarbij de opvoeding niet zo goed is blijven hangen kan het zelfs soms voor wat extra stress zorgen als je de hond meeneemt tijdens een weekendje weg.

Maar het kan ook heel leuk zijn. Niet alleen voor jou maar ook voor de hond. Die zit ook liever niet in een pension of logeert bij andere mensen. De hond is toch het allerliefst bij de eigen baasjes.

Dat merken wij altijd aan onze honden als we terugkomen van vakantie. Dan overladen ze je met kusjes en wijken ze geen seconde meer van je zijde. Daarom vind ik het best sneu als ik ze achter moet laten voor een weekendje weg.

En dat is voor mij ook de reden waarom ze lekker mee gaan.

Stiekem is dat ook best heel leuk. Waar je ook bent, het voelt meteen vertrouwd. Plus je hebt meteen een goede reden om er lekker op uit te trekken. Zeker als je niet vaak in de natuur komt is dit voor jou, en je hond, een hele belevenis om dit samen te doen.

Wat neem je mee tijdens zo’n weekendje weg met de hond?

Normaal gesproken neem ik altijd meer mee dan nodig is. Dat doe ik ook voor de honden.

Dan liep ik weer 6 keer naar de auto om de bench, mand, kleedjes, speeltjes, riem, handdoek, voer en nog veel mee te slepen naar het huisje. En uiteindelijk liggen ze het hele weekendje weg gewoon op de bank.

Daarom weet ik nu dat je alleen mee hoeft te nemen wat je echt gebruikt. Denk aan een voer- en waterbak, voer, een kleed of kussen om op te liggen, iets te spelen of knagen en natuurlijk de riem.

Boek je een speciaal hondenhuisje dan ligt er bij aankomst al een hoop voor jou en je hond klaar. Dan hoef je alleen nog het voer en de riem mee te nemen.

Waar je verder rekening mee moet houden

In huisjes, appartementen of hotels waar honden zijn toegestaan kan er vaak een maximum van 1 hond zijn. Dat is lastig als je er net als ik twee heb. Ze maken hierin meestal geen onderscheid in grootte. Mijn twee Fransjes passen 6x in een Berner Sennen. Toch maar ik er maar 1 meenemen.

Verder kan het zijn dat je extra moet betalen voor de hond. Meestal is dit €10 tot €20 per hond per nacht. Dit is voor de extra schoonmaak die ze moeten doen wanneer jullie weer naar huis gaan.

Het kan ook zijn dat een huisje vraagt of je zelf wilt schoonmaken bij vertrek. Juist omdat de hond mee was. Lees dus vooraf altijd de voorwaarden zodat je niet voor, onaangename, verrassingen komt te staan.

Weekendje weg met de hond in het buitenland

Het is ook heel leuk om de hond mee te nemen tijd een weekendje weg in het buitenland. Tijdens een stedentrip is dat misschien wat lastiger, maar verblijf je op een vakantiepark of in een huisje dan kan de hond prima mee.

Zo hebben wij de honden al meegenomen naar Duitsland, België, Frankrijk en zelfs Zwitserland. Je zag ze gewoon genieten daar. Niet alleen waren de baasjes de hele dag thuis, ze gingen ook nog eens vaak en lang wandelen, plus de hond kreeg lekker veel aandacht.

Ga je met de hond naar het buitenland dan is het goed om vooraf te informeren welke vaccinaties nodig zijn. Zo is in veel landen een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Gelukkig gaat deze 5 jaar mee dus die hoeven ze niet vaak te halen.

Verder is het belangrijk dat de hond zich prettig voelt tijdens een langere reis. De meeste mensen zullen met de auto naar hun bestemming gaan tijdens een weekendje weg met de hond. Houd je hond niet van lange(re) ritten dan kan dit nog best een uitdaging worden.

Vergeet ook niet af en toe even te stoppen zodat de hond kan eten of drinken en natuurlijk de behoefte te doen.

Tenslotte zijn sommige hondenrassen in het buitenland niet toegestaan. Zo mag je naar Frankrijk geen pitbullachtige honden meenemen, ook rottweilers en staffords vallen hieronder. Je kunt het beste voor je boekt navragen wat de regels zijn om teleurstelling te voorkomen.

Wanneer kun je de hond beter niet meenemen tijdens een weekendje weg

Dit is het onderdeel wat mijn honden toch iets minder vinden, ze liggen naast me tijdens het typen, het moment waarop je toch besluit de hond thuis te laten.

Een weekendje weg met de hond is leuk, maar beperkt je ook. Er zijn veel plaatsen waar de hond niet altijd mee mag, zoals winkels, restaurants, of dierentuinen en pretparken. Je hond zit dan de hele dag alleen in een vreemd huisje en dat kan vrij stressvol zijn.

Ook zul je dan waarschijnlijk ergens op de dag terug moeten naar het huisje om de hond uit te laten. Dat beperkt je echt heel erg in je vrijheid tijdens je weekendje weg.

Een andere reden om de hond thuis te laten is dat je deze ook tijdens je vakantie uit zult moeten laten. Uitslapen zit er dan voor velen niet in. En ook tijdens een weekendje weg kan het regenen, dan is een hond uitlaten minder leuk.

Tenslotte kun je de hond beter thuislaten wanneer je op stedentrip gaat, behalve als het geen probleem is de hond alleen achter te laten op de kamer. Wandelen door een stad is voor een hond soms vrij stressvol. Ook kun je niet even snel een winkel in, een bezoek brengen aan een museum of andere bezienswaardigheid of zelfs uiteten.

De hond voor een winkel vastbinden zou ik in een vreemde stad ook niet zo snel doen. Zelfs hier bij de lokale supermarkt in Den Haag weet ik zeker dat de hond weg is wanneer ik terugkom. Die laat ik dan ook thuis als ik boodschappen ga doen.

Huisjes waar de hond mee mag

Er zijn best leuke huisjes te vinden waar de hond mee mag. Voorbeelden zijn:

De leukste huisjes en vakantiehuisjes waar de hond ook mee mag