Wat is handiger: een grote of kleine tablet?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Toen ik pas een nieuwe tablet wilde kopen verbaasde ik me over de enorme keus die je daarin hebt. Grote schermen, kleine schermen, met rand, zonder rand, Apple, Android, Microsoft. Kreeg er spontaan keuzestress van. Want zo’n tablet is niet goedkoop en je wilt er toch weer wat jaartjes mee doen. Vooral op de vraag wat nu handiger is: een grote of kleine tablet kon ik niet echt een antwoord vinden.

Uiteindelijk heb ik, na lang zoeken, gekozen voor een grote tablet. Dat wil zeggen een tablet met een groot scherm, 11 inch om precies te zijn. Je hebt ze zelfs nog groter, maar die vind ik echt te groot om mee te nemen.

Nu hoeft dit niet te betekenen dat voor jou een grote tablet ook de beste keus is. Laten we kijken naar de voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van een grote tablet

Het formaat van een grote tablet is zowel een voor- als een nadeel. Voordeel van het grote scherm is dat er meer op past. Het voelt meer als een minicomputer dan als een grote smartphone.

Dat is handig als je bijvoorbeeld veel filmpjes bekijkt op je grote tablet of als je deze gebruikt voor werk. Omdat ik de tablet ook gebruik voor werk en het bijhouden van deze website is het grote formaat wel een stuk praktischer.

Dat geldt ook voor schoolwerk. Er past gewoon meer op het scherm waardoor je minder hoeft te scrollen.

En tenslotte voor gaming is het ook handig, omdat je meer ziet.

Nadeel van een grote tablet is dat deze minder praktisch zijn om mee te nemen. Zeker de wat grotere tablets, zoals de 12,9 inch iPad neem je niet echt makkelijk mee. En ze wegen ook best wat. Wil je een tablet die je makkelijk mee kunt nemen en wil je niet gaan slepen met een grote tas? Dan zou een kleinere tablet een uitkomst zijn.

Voor- en nadelen van een kleine tablet

Een kleine tablet is handig voor onderweg. Je neemt deze makkelijk mee in elke tas. Ook is het een praktischer formaat wanneer je deze als e-reader gebruikt of wanneer je de tablet voornamelijk gebruikt om te internetten. Dan is het vaak al een hele uitkomst wanneer je telefoonscherm net iets te klein is.

Een ander voordeel is de prijs. Kleinere tablets zijn vaak goedkoper. Behalve de iPad mini, deze is een stuk duurder dan de standaard iPad. Dat komt ook deels door de betere specs. Over het algemeen zijn kleine tablets dus ook goedkoper.

Waarom ik voor een grote tablet heb gekozen

Na heel lang twijfelen en vergelijken heb ik gekozen voor een grote tablet. Zoals ik hierboven al schreef gebruik ik deze ook om onderweg aanpassingen te kunnen maken aan de site. Dan werkt een groot scherm wel een stuk handiger.

Ook heb ik daarbij een hoes met toetsenbord genomen. Zo verandert de tablet ineens in een mini laptop wat nog praktischer werkt. Zeker wanneer je veel typewerk moet doen. Juist hierdoor heb ik minder behoefte aan een traditionele laptop en heeft mijn tablet deze functionaliteiten over genomen.

Dat vind ik echt een groot voordeel van een grote tablet, je kunt er een laptop van maken door een draadloos toetsenbord toe te voegen. Dan is het vaak een goedkopere oplossing dan daadwerkelijk een laptop te kopen. Plus je neemt een tablet nou eenmaal makkelijker mee dan een laptop.

Enige nadeel vind ik dat boeken lezen toch wel lastig is op het grote scherm. Het wordt dan wel erg uitvergroot en het lees niet heel lekker. Dan lees ik liever op mijn telefoon.

Bekijk hier een uitgebreid aanbod van tablets in allerlei soorten en maten!