Walt Disney World tijdens orkaanseizoen, is het te doen?

We kennen allemaal de beelden van tv: overstromingen, verwoeste huizen en enorme windstoten. Orkanen zijn geen pretje en kunnen serieuze schade aanrichten. Regelmatig treffen deze orkanen Florida, maar gelukkig zijn ze niet allemaal even sterk. Als je tijdens het orkaanseizoen naar Walt Disney World gaat is er een kans dat het resort geraakt wordt en de Parken noodgedwongen dicht gaan. Dat is tot nu toe 5 keer eerder voorgekomen sinds de opening.

Het orkaanseizoen loopt van begin juni t/m eind november. Dat betekent dat er een groot deel van het jaar is waarop je Disney World eigenlijk zou moeten vermijden. Maar is dat ook realistisch? Alle 4 de keren dat ik naar Walt Disney World ben geweest was tijdens orkaan seizoen. (1x in juli, 3x aug/sept). En slechts 1 keer was het zo heftig dat de Parken dicht moesten. Hieronder mijn ervaring met Walt Disney World tijdens orkaanseizoen.

Hoe groot is de kans dat een orkaan Walt Disney World raakt?

Niet zo heel groot. Disney World opende de deuren in 1971. Sindsdien zijn de Parken 5 keer gesloten geweest, omdat er een hevige orkaan aankomt. Bij orkanen van een lagere categorie blijven de Parken gewoon open. Je zult wel veel overlast hebben van wind en regen, ook zal er geen vuurwerkshow of (uitgebreide) parade zijn, maar je kunt wel gewoon de diverse attracties bezoeken.

Bij een categorie 4 of 5 kijken ze naar het pad van de orkaan. Komt deze in de buurt van Disney World en blijft de orkaan van een hoge categorie? Dan is de kans aanwezig dat ze de Parken zullen sluiten.

Wat gebeurt er als er een orkaan aankomt?

Het voordeel van orkanen is dat ze deze ruim van tevoren aan zien komen. Op de website van het National Hurricane Center kan je alle orkaanactiviteit bekijken. Je kunt zien welke er gevormd worden, wat hun pad is en de verwachte sterkte. Natuurlijk zijn dit altijd voorspellingen, maar vaak hebben ze het bij het goede eind.

Wanneer er een orkaan in de richting van centraal Florida gaat dan houdt Walt Disney World deze goed in de gaten. De veiligheid van gasten staat altijd voorop, zeker in een land dat bekend staat om de schadeclaims. Een groot bedrijf als Disney zal er alles aan doen om deze te voorkomen. Komt er een orkaan van een hogere categorie op Disney World af dan volgen zij het pad op de voet.

Meestal veranderen de orkanen op het laatste moment van richting of zwakken deze af zodra ze boven land komen. Dan heb je in Disney World nog steeds slecht weer, maar niet zo erg dat de Parken dicht moeten. Tot nu toe is het 5x voor gekomen dat Walt Disney World echt dicht moest, in:

  • 1999 voor Orkaan Floyd
  • 2004 voor Orkaan Frances
  • 2004 voor Orkaan Jeanne
  • 2016 voor Orkaan Matthew
  • 2017 voor Orkaan Irma

Hoe weet je dat er een orkaan aan komt?

Op het moment dat er een orkaan van de hogere categorie richting Disney World komt dan hoor je dat overal. Het staat in de kranten, je ziet het op tv en het nieuws op het internet. Zodra je dit hoort moet je het goed in de gaten houden, zodat je weet wat voor impact het gaat hebben op je vakantie. Gaan de Disney Parken écht dicht dan zal je vooraf geïnformeerd worden door je hotel. Zij laten je ook weten wat de procedure is zodra de orkaan langsraast. Het advies is altijd om binnen te blijven en op het hoogtepunt in een kamer te zijn zonder ramen. Je kunt dus het beste de tijd in een badkamer doorbrengen.

Dat klinkt heel eng, maar de hotels in Disney World en daar omheen zijn gebouwd om tegen een stootje te kunnen. Veel mensen komen vanuit hun huizen langs de kust naar Disney World om daar de orkaan uit te zitten, omdat het een heel veilige plek is.

Zodra de orkaan weg is gaat Disney heel hard aan de slag om alles op te ruimen en de schade te herstellen. In de Parken zie je er de volgende dag – op wat omgewaaide bomen na – niks meer van. Het kasteel, de attracties en alle gebouwen in alle 4 de Disney World Parken zijn gebouwd om te blijven staan tijdens een orkaan van de hoogste categorie. Mensen vragen zich soms af of Disney niet compleet verwoest wordt door een orkaan, maar dat is zeker niet het geval.

Mijn ervaring tijdens orkaanseizoen in Walt Disney World

In 2017 was ik begin september in Walt Disney World. Toen kwam één van de grootste orkanen ooit – Irma – recht op Orlando af. Miami en de Florida Keys zouden de grootste klap krijgen, maar zelfs als de orkaan Orlando zou bereiken zou deze nog categorie 4 of 5 zijn. Wanneer je dit hoort is het best even schrikken. Je weet niet precies wat je moet verwachten en of dit het einde van je vakantie betekent. Het thuisfront belde ook regelmatig om te vragen of we daar niet weg moesten, want ook in Nederland was orkaan Irma al groot nieuws.

Wij hadden het geluk dat 7 september de laatste dag van onze vakantie was. Voordat de orkaan Disney World zou bereiken hadden wij gelukkig Florida verlaten en waren we weer veilig terug in Nederland. Vanaf 21.00 op zaterdag 9 september 2017 waren de Disney Parken gesloten om pas die dinsdag weer te heropenen.

In de dagen daarvoor is Disney World druk met alle voorbereidingen. Alles wat los zit – en weg kan waaien – wordt opgeborgen of vastgezet. Schermen met doeken om delen die verbouwd worden te verbergen worden weggehaald, kraampjes verdwijnen en ook de tafels en stoelen worden veilig binnen opgeborgen. Wanneer de orkaan dichterbij komt merk je dat de drukte in de Parken afneemt. De locals zijn heel druk met de voorbereidingen en komen dan niet naar Disney World. Je ziet eigenlijk alleen maar toeristen rondlopen.

Moeten we Walt Disney World tijdens orkaanseizoen vermijden?

Of je tijdens het orkaanseizoen naar Disney World wilt moet je voor jezelf bepalen. Er zit altijd een kans in dat er een orkaan richting Orlando komt en dat de Parken sluiten. Deze kans is niet heel groot. Zelf ga ik altijd tijdens dit seizoen en tot nu toe heb ik altijd geluk gehad.

Daarnaast is Disney World één van de veiligste plekken om te zijn tijdens een orkaan. De gebouwen zijn er speciaal voor gemaakt. Ze zorgen daarnaast voor entertainment zodat je je niet hoeft te vervelen. De Parken blijven meestal maar 1 of 2 dagen dicht, dus je mist niet veel van je vakantie.

De keren dat Disney World dicht ging vanwege een orkaan was in de maand september. Als je orkanen wilt vermijden dan zou ik niet in deze maand gaan. Verder zou ik het er zelf gewoon op wagen en lekker naar Walt Disney World tijdens orkaanseizoen gaan. Durf jij het ook aan? Deel hieronder je mening!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven