Pretparkvergelijking: Walibi of Efteling? Wat is de beste keus?

Dit soort artikelen vind ik echt leuk om te schrijven, want hiermee weet ik gewoon dat ik jullie echt op weg kan helpen. Dit artikel gaat over de keuze Walibi of Efteling. Misschien wel de twee bekendste pretparken van Nederland. Je ziet ze ook het meest voorbij komen als reclame.

Nou zijn de twee pretparken zo ontzettend verschillend dat ze beiden wel een bezoekje waard zijn. Maar je kunt er natuurlijk maar één kiezen. Daarom hebben we voor deze vergelijking een aantal categorieën opgesteld:

  • Het park
  • De attracties
  • Restaurants
  • Overnachten
  • Kindvriendelijkheid

Per categorie gaan we kijken wat Walibi of de Efteling te bieden hebben en welk van de twee daarom de betere keus is. Of misschien wordt het wel een gelijkspel. Laten we beginnen met het vergelijken van de pretparken.

Walibi of Efteling: de pretparken

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Walibi ligt in Biddinghuizen, in Flevoland. Om er te komen moet je enkele kilometers door het polderlandschap. In de weide omgeving is er weinig te zien of te beleven.

Het park zelf is open en staat boordevol attracties. Aan de aankleding hebben ze aanzienlijk minder aandacht besteed dan de Efteling. Het is niet echt een plek waar je lekker kunt struinen als je niks met attracties hebt.

Dat is in de Efteling anders. Dit pretpark ligt in Kaatsheuvel naast een natuurgebied. Het park staat boordevol groen en is mooi aangelegd. Hier heb je stukken waar je kunt lopen zonder een attractie tegen te komen. En heb je niks met attracties dan kan je hier struinen door het Sprookjesbos.

Qua aankleding wint de Efteling het echt van Walibi. Efteling is echt een mooier pretpark. Dat zie je ook terug aan de aankleding van de wachtrijen en het verhaal achter de attractie. Daar is gewoon meer tijd aan besteed.

Dus zoek je het mooiste pretpark? Dan is Efteling de beste keus!

De attracties

Zowel de Efteling als Walibi hebben tientallen attracties. In beide parken ben je zo een dag zoet. Walibi richt zich meer op de wat oudere bezoeker. Vanaf tieners tot volwassenen. Dit zie je ook terug aan de attracties.

Want wat Walibi van andere pretparken onderscheid zijn de thrillrides. En dan met name de achtbanen. Untamed is het meest recente pareltje, een achtbaan waar je in Nederland geen gelijke voor zult vinden. Houd je van achtbanen en andere thrillrides? Dan zou ik zeggen kies voor Walibi.

Dat wil niet zeggen dat Efteling geen goede achtbanen heeft. Mijn favorieten hier zijn Baron 1898 en Joris en de Draak. Top achtbanen waar je zeker eens in moet. Maar ze hebben er nou eenmaal niet zoveel als Walibi.

Wat Efteling dan weer beter doet zijn de attracties voor jonge bezoekers. Walibi heeft daar slechts een handjevol van. Attracties voor bezoekers die niet van thrillrides en achtbanen houden vind je nauwelijks in Walibi maar in de Efteling volop. Daarom is de Efteling juist weer de beste keus voor gezinnen met jonge gezinnen en voor mensen die juist van rustige attracties houden.

Daarom is dit een gelijkspel, beiden hebben geweldige attracties maar voor een andere doelgroep.

Restaurants

We weten allemaal dat je niet voor de restaurants naar een pretpark moet. Het maakt niet uit of je voor Walibi of Efteling kiest, bij beiden is het voornamelijk een vette hap. Denk aan frietjes, frikandellen en broodjes worst.

Toch wint de Efteling deze categorie.

In de Efteling heb je meer keuze uit restaurants. Ook restaurants waar je naast de gefrituurde hapjes ook nog wat anders kunt kiezen. Nog steeds niet het meest gezonde, dik belegde broodjes, een warme maaltijd of pannenkoeken, maar je hebt gewoon meer keus dan in Walibi. Het park heeft zelfs een eigen Laplace vestiging waar je ook terecht kunt voor een simpel soepje met vers brood.

Bij beiden parken kan je ook zelf je eigen eten en drinken meenemen. Dit kan je opeten in de daarvoor bestemde gedeeltes. Zelf vind ik het altijd lekkerder om iets te halen in het pretpark zelf. Maar ik gruwel dan ook van kleffe boterhammen. Snacks zou ik sowieso wel meenemen, iets van een cracker of een stuk fruit. Die vind je in beide parken nauwelijks.

Overnachten

Zowel de Efteling als Walibi bieden mogelijkheden om op loopafstand van het pretpark te overnachten.

Bij Walibi kan dit in Walibi Village. Een vakantiepark met allemaal vrijstaande huisjes voor groepen tot maximaal 12 personen. Dit vakantiepark is handig als je wat verder van Walibi vandaan woont en ’s avonds te moe bent om terug te rijden. Bijvoorbeeld na Fright Nights. Maar het kan ook dienen als basis voor uitstapjes in de regio, bijvoorbeeld naar het pittoreske Elburg.

Efteling heeft het qua overnachten toch beter voor elkaar. Zij hebben 3 verschillende accommodaties die rondom het park zijn gebouwd. Twee vakantieparken en het befaamde Efteling hotel. Ook hier merk je dat ze meer aandacht hebben besteed aan de aankleding van de vakantieparken. Huisjes zijn gethematiseerd, maar lang niet zo goed als het hotel.

Wat ik zelf de mooiste kamers vind zijn de suites in het Efteling Hotel. Die hebben elk een eigen thema. Niet goedkoop maar wel echt een droom om eens in te mogen overnachten.

Qua overnachting is het eigenlijk een gelijkspel, ondanks dat Walibi Village toch wat sfeer mist. Zowel Walibi als Efteling bieden de bezoekers een mogelijkheid om op loopafstand van het pretpark te blijven slapen.

Kindvriendelijkheid

Het maakt niet uit welk pretpark je kiest, Walibi of Efteling, ze zijn beiden heel kindvriendelijk. Ze bieden de nodige faciliteiten plus de beiden pretparken hebben attracties die ook voor de allerkleinsten te bezoeken zijn.

Toch wint ook in deze categorie de Efteling. Dat komt eigenlijk door het Sprookjesbos. Wat de Efteling heel goed doet is met het park richten op gezinnen met jonge kinderen. De groep die vaak te klein is voor de meeste attracties. Die groep hoeft zich ook in de Efteling niet te vervelen. Juist in het Sprookjesbos kunnen zij zich enorm goed vermaken.

Walibi heeft een aantal attracties zonder minimale lengte, maar daar zou ik niet speciaal voor naar het park gaan. Dan is Efteling in dit geval een betere keus.

Walibi of Efteling, wat is de beste keus?

Als je het mij zou vragen dan zou ik voor allebei kiezen, het zijn beiden hele leuke pretparken met elk hun eigen pluspunten.

Walibi is een pretpark voor gezinnen met oudere kinderen, vriendengroepen en volwassenen. Houd je van thrillrides dan zit je hier goed. De achtbanen in Walibi zijn echt hoogwaardig en met name Untamed is geweldig. Dit pretpark is voor mensen die over de kop willen gaan, willen gillen, uitstappen en het nog een keer doen.

Efteling is meer voor de hele familie. Hier kan je met opa en oma naartoe, maar ook met een baby, en iedereen heeft dan een geweldige dag. Voor liefhebbers van thrillrides zijn er attracties, maar over het algemeen zijn de attracties voor iedereen geschikt. Hier vind je klassiekers als Droomvlucht en Carnaval Festival, maar ook de erg geliefde attractie Symbolica.

Kortom, de beste keus hangt af van wat je verwacht van een pretpark. Ga je liever zo vaak mogelijk over de kop of maak je er juist een minder spannend dagje van met het hele gezin? De keus is aan jou!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven