Wadlopen: wat is het en waar kan je het doen?

Het staat al jaren op mijn lijstje maar toch heb ik het nog nooit gedaan: wadlopen. Deels, omdat ik niet helemaal wist waar je dat kon doen. En ook deels, omdat het mij geen prettig idee leek al dat blubber. Met mijn geluk zit ik al binnen een paar stappen muurvast of zak ik langzaam weg in het natte zand.

Maar zo erg zal het vast niet zijn toch dat Wadlopen? Daarom is het tijd om het eerste wat mij tegenhoudt weg te nemen, we gaan op zoek naar plaatsen waar je kunt wadlopen!

Wat is wadlopen eigenlijk?

Bij wadlopen loop je als het laag water is over het wad. Dit kan je individueel doen of met een georganiseerde groep. Dat laatste vind ik zelf een wat prettigere gedachte. Niet alleen, omdat ik waarschijnlijk de eerste ben die vast zit, maar ook, omdat die precies weet wanneer het water weer opkomt en waar de meeste dieren te zien zijn.

Wadlopen is behoorlijk zwaar. Het lijkt een eitje, een aantal kilometer lopen, maar over het natte zand is dat zeker niet zo. Je bent na zo’n dag echt behoorlijk gesloopt en de dag erna heb je zeker weten spierpijn.

De instaptochten zijn de zwerftochten. Die zijn voor iedereen vrij toegankelijk, ook als je niet sportief bent. Deze vertrekt bijvoorbeeld vanuit Pieterburen. Je loopt tijdens zo’n tocht een rondje over het wad en kunt zo kennis maken met het hele fenomeen wadlopen.

Heb je hierna de smaak te pakken dan kan je een oversteek maken naar de waddeneilanden Schiermonnikoog of Ameland. Nou was mijn eerste gedachte: “ga weg ben je beginnerstocht, ik wil naar Ameland”. Maar waarschijnlijk ga ik daar al snel spijt van krijgen. Ook de site van één van de organisatoren staat “alleen voor getrainde wandelaars” en dat ben ik zeker niet.

Het enige voordeel van zo’n oversteek is dat ze je wel weer netjes terugbrengen, je hoeft dus niet alsnog terug te lopen.

Welke dieren zie je onderweg?

Wadlopen doe je voor de beleving én de omgeving. Want als ik zo intensief bezig ben dan wil ik op z’n minst een zeehond zien.

Hoewel de kans nooit honderd procent is, is het toch zeer aannemelijk dat je tijdens de wandeltocht wat zeehonden tegen zult komen. Ook lopen er diverse soorten krabbetjes over het wad en je zult kwallen voorbij zien zwemmen.

Andere dieren die je kunt tegenkomen zijn voornamelijk allerlei vogelsoorten. Je kunt een wadloopgids kopen waarin alle dieren staan die je tegen kunt komen. Zo kan je ze ook makkelijker spotten. Ook helpt het zeker om een gids mee te nemen, die kan je ook precies vertellen waarop je moet letten.

Je wadloopoutfit

Mijn eerste gedachte was nou dan trek ik iets aan wat vies mag worden of ik ga lekker op blote voeten. Dat is dus het stomste wat je kan doen, weet ik nu ook.

Goede wandelschoenen of hoge sneakers zijn een must. En schoenen waarop je kunt vertrouwen dus die niet ineens hun zool verliezen, want zonder goed schoeisel kan je niet verder.

De kans is daarnaast groot dat je onderweg nat wordt. Dus het is geen overbodige luxe om een korte broek of zwembroek aan te doen. (ik zou niet in je bikinibroekje gaan, of trek er anders een surfshort overheen)

Het weer kan ineens omslaan waardoor het wat kouder wordt. Zorg dat je genoeg lagen bij je hebt. Een windjack dat je op kunt vouwen en in je tas kunt doen is heel prettig om bij je te hebben. Het is op het wad kouder dan op het land dus kleed je goed aan.

Tenslotte is het verstandig je goed in te smeren en waardevolle spullen goed te verpakken zodat je niks kwijtraakt. Daarbij is het ook fijn om iets te eten en te drinken mee te nemen. Je verbrandt onderweg toch een hoop calorieën.

Wat kost het?

Ga je zelf het wad op zonder gids dan zal het je hooguit wat parkeer- en benzinegeld kosten of het bedrag voor het kaartje van het openbaar vervoer.

Wil je een georganiseerde tocht dan ben je tussen de €11 en €35 kwijt afhankelijk van de lengte en intensiviteit van je gekozen tocht.

Ondanks de corona worden er nog steeds veel tochten georganiseerd. Onder andere wadloop.nl en wadlopen.com organiseren diverse tochten. Evenals veel lokale restaurants en campings in het noorden van het land.

Leukste kortingsacties!

Bianca
Bianca
Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje op Facebook of Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Bommelerwaard: wat is er te zien en doen?

Nou moet ik iets bekennen, ik had nog nooit van Bommelerwaard gehoord... Sorry, maar nu weet ik wat het is er waar je het...

Aviodrome – bezienswaardigheden, tickets en korting!

Het Aviodrome staat al jaren op mijn verlanglijstje. Vliegen heeft toch iets magisch en ik kan er enorm van genieten als het vliegtuig vaart...

This is Holland in Amsterdam: wat is het en is het de moeite waard?

In Amsterdam zijn er veel toeristische activiteiten. Van rondvaarten en musea, tot enge kelders en films. "This is Holland" is ook zo'n toeristische ervaring...

Omniversum Den Haag: wat is er te zien en praktische informatie

Het Omniversum in Den Haag, ik rijd er regelmatig langs, maar zelden om deze bioscoop te bezoeken. Terwijl het juist een enorme populaire plek...

Futureland Rotterdam, wat is er te doen?

Bij Futureland was mijn eerste gedachte: "is dat een dancefestival?". Maar nee, het is een educatief uitje in het havengebied van Rotterdam en nog...

Snowworld Zoetermeer in coronatijd

Afgelopen maandag waren wij in Snowworld Zoetermeer. Nu de kans op wintersport het aankomende seizoen zo goed als nihil is - zeker zoals we...

Nieuwste posts

Mijn Disney Kerstboom met Haunted Mansion thema

Vandaag heb ik mijn kerstboom neergezet en die wil ik toch even met jullie delen. Het is namelijk een Disney kerstboom, althans geïnspireerd door...

Lidl Kerstverlichting met app – review

Vanmorgen stond ik in alle vroegte bij de Lidl. In eerste instantie wilde ik de slimme kerstverlichting online bestellen, maar vandaag besloot ik toch...

AquaZoo Leeuwarden: bezienswaardigheden en korting

Nu ik in de wereld van de dierentuinen ben gedoken ontdek ik steeds meer parken waar ik nog nooit van had gehoord. AquaZoo Leeuwaarden...

Meest gelezen

De 4 leukste pretparken voor volwassenen

Als je er samen een dagje op uit wilt trekken is er genoeg keus. Je kunt naar het strand, een stad of museum bezoeken,...

Jaarkaarten voor Nederlandse pretparken

Wanneer je net als wij een liefhebber bent van pretparken dan ga je meerdere malen per jaar. Een jaarkaart is dan vaak een stuk...

Review Safari Park Beekse Bergen – zo zag mijn dag eruit!

Met deze hoge temperaturen en een beetje fantasie waan je je al snel in Afrika. Daar horen natuurlijk ook wilde dieren en een safari...
delingen