Home Blog Waar gaat Pocahontas (tekenfilm) over en waar kan je deze film online bekijken?

Waar gaat Pocahontas (tekenfilm) over en waar kan je deze film online bekijken?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Pocahontas is een tekenfilm die veel van ons uit onze jeugd kennen. De film ging in 1995 in première en is dus 25 jaar oud. Een echte klassieker!

Maar waar ging de film ook alweer over?

Het verhaal

In deze film gaat het over een groep Engelsen die op zoek gaan naar de nieuwe wereld (Amerika). Ze komen aan land waar ook de stam van Pocahontas woont. Zij is de dochter van het stamhoofd en uitgehuwelijkt aan een machtige krijger. Maar deze vrije geest wil dat helemaal niet en gaat op zoek naar haal doel in het leven.

Wanneer de Engelsen aan land komen gaan zij op zoek naar goud. De leider van de groep wil namelijk machtig en rijk worden.

Zo ontstaat er een ontmoeting tussen Pocahontas en de Engelse John Smith. Zij worden verliefd en proberen vrede te stichten tussen de stam en de hebberige Engelsen.

Of dit uiteindelijk lukt en of ze samen nog lang en gelukkig leefden zie je in deze film.

Voor wie is deze film?

Officieel is deze film vanaf 6 jaar vanwege enge gebeurtenissen en geweld.

Het is – hoewel er ook een zachte verhaallijn in zit – geen lieve, zoetsappige film. Er wordt oorlog gevoerd, gevochten, er worden mensen gedood en ze willen zelfs iemand executeren.

Best heftig he voor een kinderfilm. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen maar in de jaren ’90 was dit heel normale kost.

Wist je trouwens dat Pocahontas echt bestaan heeft? Er is zelfs een professor die expert is in het leven van deze dochter van het opperhoofd. Hoewel het verhaal in het echt minder zoetsappig was. Sterker nog, het is niet eens zeker dat het ook daadwerkelijk een liefdesverhaal was.

Maar terug naar het verhaal en voor wie de tekenfilm Pocahontas geschikt is. Zeker vanaf 6 jaar maar bedenk ook of je deze film geschikt vindt voor jouw kinderen. Het is wel een mooie geschiedenisles. En je leert ze dat geweld nooit de oplossing is. Heerlijk he die opvoedkundige Disney-films!

Kijken of niet?

Wat is er nou leuker dan een marathon houden met alle klassieke Disney films? Of om jouw kleintjes kennis te laten maken met de films die jij keek toen je hun leeftijd had?

Om die redenen zou ik de film zeker kijken.

Daarbij is het een Disney film maar niet zoetsappig met prinsen, prinsessen en kijk ze eens gelukkig zijn. Het laat wat meer zien dat in de echte wereld niet iedereen even aardig is en dat niet alles goedkomt. Ook om die reden zou ik deze film zeker bekijken.

Tenslotte is Pocahontas ook één van de echte powervrouwen, nog voordat het hip werd. Ze koos haar eigen pad, nam initiatief en zorgde uiteindelijk voor een goede afloop. Dat mag ook best gezien worden. Het is beter dan een prinses die wacht tot een prins haar komt redden…dat is zó niet meer van deze tijd. Daarbij denken we nu vast allemaal aan onze eigen partner en hoe groot de kans is dat deze ons komt redden…. Ja dan kan je het beter zelf doen, niet? 🙂

Wat mij betreft zeker kijken maar zorg wel dat je kinderen oud genoeg zijn dat ze tegen de enge scènes kunnen en de boodschap begrijpen.

Waar kan je deze film bekijken?

Sinds eind september 2019 hebben we in Nederland Disney Plus. Dit is een streamingdienst met alle Disney (teken)films, maar ook series, shows en alles van Marvel, Star Wars en National Geographic.

Een abonnement op Disney Plus kost €6,99 per maand en dan mag je de films onbeperkt kijken. En in elke taal. Zo stond bij mij de instelling al eens op Portugees en Duits. Je kunt dit heel makkelijk wijzigen maar het is best gek als Mickey ineens Portugees praat. Aanmelden kan hier!

Alternatief

Vind je het verhaal toch iets te heftig? Maar wil je wel een avonturenfilm met een stoere vrouw in de hoofdrol? Kies dan voor Vaiana.

Deze film gaat over de dochter van een stamhoofd in Hawaii die ook haar eigen plan trekt. Ze lost hierbij een groot probleem op dat zorgt voor honger en dorst in haar dorp. Natuurlijk doet ze dat op geheel eigen wijze en met twee grappige sidekicks.