Home Blog VPS hosting: mijn zoektocht naar een eigen server

VPS hosting: mijn zoektocht naar een eigen server

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wil je je website online hebben dan heb je daar oa. hosting voor nodig. Meestal doe je dit op de plek waar je ook je domeinnaam hebt staan.

Als je jouw eigen webadres registreert dan wordt ook gevraagd om hosting te nemen. Dit kost hooguit een paar tientjes per maand en je kan met je website aan de slag.

Dat was ook mijn geval bij Hostnet, een prima partij, goede bereikbaarheid, maar wat was mijn website traag. Dus ik bellen naar Hostnet: “het aantal bezoekers van uw website is te hoog voor het hosting plan, heeft u weleens over een VPS nagedacht?”

Nagedacht wel maar ik dacht altijd dat dit heel technisch en heel duur was. Blijkt niet zo te zijn, zelfs ik kan het, verderop meer daarover.

Dus ik begon mijn zoektocht naar een eigen VPS met een belletje naar Hostnet.

Waarom het geen Hostnet VPS werd

De account manager bij Hostnet vertelde mij dat ik, omdat ik weinig technische kennis heb, een Managed VPS nodig had. Ok, prima, maar wat kost dat dan?

“Nou mevrouw, met uw bezoekersaantallen €250 per maand.” Uhm, wow, dat is best een stap omhoog van de 20 euro die ik toen per maand betaalde voor de gedeelde hosting.

Maar ja dat had ik nodig voor een snelle website, aldus Hostnet, toch maar een nachtje over slapen en verder zoeken.

Via via kwam ik terecht bij een andere Nederlandse partij die dezelfde opties voor €116 per maand aanbood. Nou had ik toch alweer mooi de helft bespaard.

Eigenlijk was ik van plan mij hier aan te melden totdat ze iets over zichzelf vertelden. Kleine partij en eigenlijk alleen tijdens kantooruren te bereiken. Dat vind ik een risico, aangezien ik meestal in het weekend aanpassingen maak aan de site. En heel eerlijk, als ik een technisch probleem heb wil ik iemand kunnen bereiken, ook in het weekend.

Dus toch maar even verder zoeken.

De partij die ik uiteindelijk koos

Via Reddit en een Webmaster forum kwam ik terecht bij een partij die Cloudways heet. Zij zijn een tussenpersoon die de technische zaken regelen en je kiest dan zelf waar je je server wilt hebben.

Door het lezen van reviews kwam ik erachter dat de servers van DigitalOcean een goede prijs-kwaliteitsverhouding hadden en Cloudways bood deze aan. Een andere goede en betaalbare optie is Vultr, ook die bieden zij aan. Maar die zijn iets duurder.

Omdat Cloudways een gratis proefperiode biedt maakte ik een account aan en binnen een paar minuten had ik een eigen server, van DigitalOcean voor slechts $20 per maand. Ja je leest het goed, een eigen VPS voor nog geen 20 euro in de maand. Dat is nog even een verschil met Hostnet. En het is een Managed VPS dus je hoeft zelf vrijwel geen technische kennis te hebben.

Hoe verhuis je je bestaande site?

Durf je het niet aan om dit zelf te doen? Dan kan je gebruik maken van de gratis verhuisservice van Cloudways, zij nemen je dan al het werk uit handen.

Heb je geen zin om daarop te wachten, omdat je net als ik geen geduld hebt :)? Dan kan je de site ook heel makkelijk zelf verhuizen. Heb ik ook gedaan en dat ging echt ontzettend snel!

Ze hebben hiervoor – in het geval van Wordpress – een plugin die je installeert op je site. Je vult de gegevens in van je server (ze vertellen je precies welke) en de tool kopieert het automatisch. Je hoeft er zelfs niet bij te blijven, je krijgt een mailtje als het proces gedaan is.

Hierna ga je de site testen. De gegevens staan in je Application op de server. Echt het wijst zich vanzelf, zo niet dan kan je contact opnemen via de chat met het Cloudways team, zij zijn echt altijd te bereiken. Daarbij hebben ze voor ongeveer alles een handleiding geschreven die je als naslagwerk kunt gebruiken.

Na het testen is het tijd om je site te verhuizen. Je domeinnaam laat je staan waar deze staat, maar je gaat de DNS veranderen. Weet je niet hoe dit moet? Neem dan contact op met het bedrijf waar je domeinnaam geregistreerd staat of met Cloudways support. Het is heel makkelijk, maar je moet even weten wat je doet.

Mijn ervaring tot nu toe

Tot nu toe ben ik hartstikke tevreden. De site is stukken sneller dan eerst, ik heb nu eindelijk de kans deze uit te breiden in andere talen, en ik weet dat als ik iets sloop (en dat kan ik!) ik altijd terug kan vallen op het Cloudways support team.

Zelfs als het mijn eigen fout is lossen ze het keurig op en je kunt ze altijd direct spreken. Het enige nadeel is dat ze een tooltje hebben in de chat die vraagt eerst te kijken of je het zelf kunt oplossen. Gewoon door blijven klikken en blijven zeggen dat je hulp nodig hebt, dan krijg je vanzelf de mogelijkheid om met een agent te spreken. Klein trucje, maar als ik om hulp vraag dan heb ik vaak al uitgeplozen of ik het zelf niet kan oplossen en dan wil ik gewoon iemand spreken.

Wil je ook Cloudways proberen? Dat kan nu geheel gratis. Je kunt dan gelijk de snelheid van de server testen door er een proefwebsite op te maken. Of je eigen website, via de tool, te verhuizen. Zo zie je gelijk hoeveel je er qua snelheid op vooruit gaat.

Zelf ben ik heel blij dat ik geen gebruik heb gemaakt van de twee hosting partijen die mij tussen de €100 en €250 wilden laten betalen voor hetgeen ik nu $20 per maand voor betaal. Bizar!

Heb je een vraag over Cloudways dan mag je die natuurlijk ook altijd aan mij stellen, ik ben niet heel technisch, maar ik help graag!

Foto ter illustratie