Vliegen met KLM in deze tijd: richtlijnen en hoe gaat het aan boord?

door Bianca
Gepubliceerd op: Laatste update:

Recent moest ik voor mijn werk naar het buitenland. Hiervoor heb ik voor het eerst in deze coronatijd gevlogen met KLM. Voor covid vloog ik ook geregeld met deze maatschappij dus het leek me leuk om de ervaringen te vergelijken zodat je weet wat je kunt verwachten.

In dit artikel neem ik je mee door mijn vlucht, van aankomst op Schiphol tot de bagagecontrole, het boarden en de vlucht. Mocht je na het lezen van het artikel een vraag hebben neem dan contact met mij op of laat een berichtje achter onder het artikel.

Vliegen met KLM in coronatijd: Schiphol

We vertrokken vanaf Schiphol. Nadat ik was afgezet voor de terminal ging ik opzoek naar de poortjes voor de bagagecheck. Die bevonden zich niet achter de incheckbalies maar ervoor, tegen het raam.

Je ging hier door de poortjes en vervolgde je weg naar boven tot je bij de bekende bagagecheck kwam.

Hoewel het behoorlijk druk was op de luchthaven stroomde het hier goed door. Na wat zigzaggen gewacht te hebben in de rij waren we aan de beurt. Schoenen konden aanblijven en ook de elektronica bleef gewoon in de tas. Dat was een verschil met voor de corona waarbij ik vaak minutenlang bezig was om mijn bagage leeg te halen om mijn tablet te vinden.

Ditmaal was ik er echt zo doorheen. Even door de bodyscan, die was ook in orde, en toen spullen pakken en door.

Na de bagagecheck waren de winkeltjes en restaurants gewoon geopend. Hiervoor golden op het moment van vliegen geen extra maatregelen.

Behalve dat er wordt gevraagd om een mondkapje te dragen. Dat doe je vanaf het moment dat je door de poortjes gaat richting de bagagecheck. Het kapje gaat dan niet meer af, want ook in het vliegtuig heb je deze gewoon op.

Wij haalden wat te eten en drinken een aten dit op in het zitgedeelte bij de Starbucks. Zolang je eet mag je mondkapje gelukkig wel af. Maar eigenlijk iedereen die daar zat had geen mondkapje op.

Hierna gingen we naar het vliegtuig.

Vliegen met KLM, het boarden

Het boarden verliep in zones. Heel onhandig van voor naar achter. Ze wilden de business class natuurlijk de kans geven om als eerste aan boord te gaan, maar dat betekent ook dat iedereen langs je loopt. Misschien in deze tijd niet de meest handige zet.

Op korte Europese vluchten heb je niet veel beenruimte (ik ben 1.76m)

Wij hadden de achterste zone en mochten als laatste aan boord. Je moet dan langs alle rijen waar mensen zitten of nog bezig zijn met hun bagage. Nogmaals, ik zou het andersom hebben gedaan want dan kom je met zo min mogelijk mensen in aanraking. Maar er zal vast een goede reden zijn waarom zij van voor naar achter boarden.

Het vliegtuig zat helemaal vol. Een klein vliegtuig met 2 rijen van 3. Gewoon zoals het voorheen was, zonder stoel tussen je vrij. Als je je hier niet prettig bij voelt kun je het beste een ticket voor de business class boeken. Zij hadden wel de stoel in het midden vrij.

Service van KLM aan boord

Aan boord was het eigenlijk als vanouds. Het cabinepersoneel kwam. Geregeld langs voor een hapje en een drankje. Tijdens mijn vlucht kreeg ik:

  • een broodje kerrie-eiersalade
  • Een mini cupcake
  • Een bekertje fris
  • Een bekertje koffie

Je kan ook kiezen voor sappen, wijn, bier en andere warme dranken. Er werd vrijwel continu afval opgehaald. Al heb ik de laatste paar minuten niemand meer gezien (ik schrijf dit artikel in het vliegtuig, hoog boven de wolken)

Verder vragen ze je om pas je mondkapje af te doen als het cabinepersoneel weg is. Zodat je het voor hun ook een gezonde omgeving houdt. Dat vond ik geen probleem en ik heb dan ook keurig gewacht tot ze weg waren.

Wat is er anders aan vliegen met KLM in deze tijd?

Het meest opvallende zijn de verplichte mondkapjes. Dat lijkt best irritant maar we zitten inmiddels zo’n 2 uur in de lucht en ik merk niet eens dat ik het kapje op heb. Het went vanzelf.

Verder krijg je bij binnenkomst een desinfectiedoekje. Voor je handen en wat je verder nog meer aanraakt.

Maar wat mij echt opvalt is hoeveel mensen er hoesten in het vliegtuig. Echt niet normaal veel. Kindjes en volwassen hoesten hier bijna onafgebroken na elkaar. Niet echt een heel prettig gevoel ondanks dat de lucht gezuiverd wordt. Nou ben ik niet heel bang om ziek te worden, maar ik heb nog wat leuke reisjes voor de boeg dus blijf ik liever gezond.

Weet dus dat niet iedereen even eerlijk is bij het invullen van het formulier bij de incheck. Er wordt je dan namelijk gevraagd of je verklaard gezond te zijn. Als ik sommige mensen zo hoor hoesten denk ik dat ze daar niet helemaal eerlijk op geantwoord hebben.

Dit is trouwens niks ten nadele van KLM. Het personeel is heel vriendelijk en doet hun best alles zo gezond mogelijk te laten verlopen. Daarom zou ik zo weer met KLM naar een volgende bestemming vliegen. Het is me ook in coronatijd erg goed bevallen.


Leukste kortingsacties!

Nog meer leuke artikelen

Laat een reactie achter