Home Walt Disney WorldPraktische informatie WDW Vervoer in Walt Disney World, van bussen, monorails tot Minnie vans!

Vervoer in Walt Disney World, van bussen, monorails tot Minnie vans!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Walt Disney World is ontzettend groot, niet te vergelijken met Disneyland Paris. Om van het ene Disney Park naar het andere te komen ben je minimaal 30 minuten kwijt. Dat geldt ook om van je hotel naar de attractieparken te gaan, als je tenminste “on-site” logeert in een Disney Hotel. Goed vervoer in Walt Disney World is daarom essentieel.

Disney biedt hun gasten diverse gratis mogelijkheden om tussen de Parken en Hotels te reizen. Je moet hiervoor wel al op het resort zelf zijn. Al bieden de meeste hotels in de omgeving ook gratis vervoer naar Walt Disney World en de andere pretparken in de regio zoals SeaWorld en Universal Orlando. Tussen de Parken ben je hoe dan ook aangewezen op de bus, auto, boot, monorail of gondel.

Waarom je vervoer in Walt Disney World écht nodig hebt?

De eerste keer dat ik naar Walt Disney World ging vond ik het best vreemd al dat vervoer tussen de Parken. Zeker als je Disneyland Paris gewend bent denk je al gauw “ik loop wel van mijn hotel naar de Disney World Parken”. En hoewel dat bij sommige hotels mogelijk is, ben je bij de meeste afhankelijk van de bus. Zelfs als je kunt lopen zijn er momenten waarop je liever gebruikt maakt van de bus, monorail of boot.

Een voorbeeld hiervan is tijdens de zomer. Het is dan gemiddeld 35 graden en in de volle zon bloedheet. Aan het begin en eind van de dag is het dan nog goed te doen en kan je bijvoorbeeld van Epcot naar het Hollywood Studios Park lopen. Maar rond het middaguur is het echt niet uit te houden. Dan ben je blij dat je de boot kunt nemen.

Daarnaast loop je ontzettend veel in de Parken zelf. Ze zijn een stuk groter dan pretparken die je gewend bent. Als ik terugkijk naar mijn stappenteller van mijn laatste bezoek aan Walt Disney World dan liep ik tussen de 10 en 15 kilometer per dag. Dat is inclusief het stilstaan in de wachtrij. Het is dan een feestje om even uit te rusten in de bussen met airconditioning.

Welk type vervoer is er?

Disney World biedt een aantal gratis vervoersopties, van:

 • Orlando International Airport naar je Disney Hotel en terug
 • Je Disney Hotel naar de Parken en terug
 • Je Disney Hotel naar Disney Springs en terug
 • Vervoer tussen de Parken
 • Vervoer tussen de Disney Springs Hotels naar de Parken en terug

Het vervoer start ruim voor het openen van de Parken en stopt minimaal 1 uur na sluitingstijd, afhankelijk van het type vervoer.

Wanneer je in een hotel buiten het Disney resort slaapt kan je het beste vooraf bij de receptie naar de bustijden informeren. Deze rijden meestal niet zo frequent als de Disney bussen. Toen ik in een hotel buiten het Resort verbleef was er een bus die ’s ochtends twee keer een rondje langs de Disney Parken deed en ’s avonds 2 maal reed om iedereen op te halen. Het nadeel hiervan was dat de laatste bus toen vertrok tijdens de vuurwerkshow die we hierdoor moesten missen.

Disney World bussen

Er zijn twee typen Disney World Bussen, de Magical Express en de pretparkbussen. De Magical Express bussen rijden tussen Orlando International Airport en Walt Disney World. Deze dienst zit inbegrepen bij een verblijf één van de Disney Hotels maar je moet vooraf wel een plaats in de bus reserveren. Bij aankomt op de luchthaven meld je je bij de balie en brengt de bus je comfortabel en snel naar je Disney Hotel. Eerder schreven we al een artikel over het vervoer tussen Orlando Intl. Airport en Disney World, hierin vind je ook meer terug over hoe Disney’s Magical Express werkt.

De andere Disney World bussen zal je tijdens je verblijf regelmatig gebruiken. Deze brengen je van je hotel naar de parken, vervoeren je tussen de parken en brengen je ’s avonds weer terug. Je hoeft geen Disney Hotelgast te zijn om hier gebruik van te maken. Zelfs als je geen geldig entreeticket hebt kan je nog steeds een rondje maken met deze bussen.

Hoe werkt het?

Elk Disney Hotel – en Swan en Dolphin – hebben naast de lobby een bushalte. Grotere resorts als bijvoorbeeld Caribbean Beach hebben meerdere bushaltes. Bij deze bushaltes hangt een (digitaal) bord met daarop welke bussen er rijden en zelfs ook de aankomsttijden van de eerstvolgende bus. Meestal is er ook iemand van Disney aanwezig om je vragen te beantwoorden.

Wanneer je bus is gearriveerd stap je in en wordt je bij het pretpark of Disney Springs afgezet. Elk Disney Park en Disney Springs hebben een eigen busgedeelte. Hier zijn meerdere haltes met daarvoor een groot bord. Op dat bord staat jouw resort en een nummer. Dat nummer is van de halte die je moet hebben. Ga naar deze om de bus naar je hotel te nemen.

Het bussysteem in Walt Disney World lijkt overweldigend maar het wijst zich echt vanzelf! Goed om te weten is dat de bussen 45 minuten voor opening van het Park starten, ongeveer elke 20 minuten rijden en tot een uur voor sluitingstijd van het Park vanaf je hotel vertrekken. De laatste bus vanaf de Parken vertrekt 2 uur na sluitingstijd, je hoeft je dus niet te haasten.

Monorail

Een andere vorm van transport is de monorail. Deze rijdt tussen:

 • Transportation and Ticket Center <-> Magic Kingdom
 • Transportation and Ticket Center <-> Epcot
 • Tussen Magic Kingdom, Contemporary, Polynesian en Grand Floridian

Het Transportation and Ticket Center is een hub waar je terechtkomt als je met de auto naar Magic Kingdom gaat. Je komt dan niet direct bij het pretpark uit, maar je moet dan nog met de boot of monorail. In deze hub stoppen ook de bussen van de hotels buiten het Walt Disney World resort en je kunt hier ook de openbare bus nemen naar bijvoorbeeld de Florida Mall, SeaWorld en Universal Orlando.

De monorail is een prettig vervoersmiddel en een attractie op zich. Het is een leuke rit lang de dure hotels in de buurt van Magic Kingdom en als je de monorail naar Epcot neemt dan gaat deze zelfs door het Park. Vanuit de lucht kan je dan de attracties en alle andere bezienswaardigheden bekijken.

Je mag zo vaak als je wilt met de monorail, ritjes zitten namelijk inbegrepen bij je entreetickets. Maar zelfs als je geen kaartje hebt mag je nog steeds aan boord. De monorails rijden zeer regelmatig, je hoeft vrijwel nooit langer dan 10 minuten te wachten. Ze starten 30 minuten voor opening van de Parken met rijden en de laatste vertrekt een uur na sluitingstijd.

Boten in Walt Disney World

Wil je op een comfortabele en vaak rustigere manier reizen dan biedt Walt Disney World ook water transport. Dit zijn boten die elke 15 of 30 minuten varen tussen de Disney Parken, Hotels en Disney Springs.

Routes:

 • Transportation and Ticket Center <-> Magic Kingdom
 • Grand Floridian, Polynesian, Fort Wilderness <-> Magic Kingdom
 • Hollywood Studios <-> Swan/Dolphin, Beach Club, Yacht Club, Boardwalk <-> Epcot
 • Port Orleans, Old Key West, Saratoga Springs <-> Disney Springs

Om de boot naar de pretparken of Disney Springs te pakken ga je naar de goed aangegeven plek. Er staan altijd bordjes die je naar de steigers wijzen waarvandaan de boten vertrekken. Aan boord zijn er diverse zitplaatsen, maar het aantal is beperkt. Op piektijden kan de boot daarom al snel vol zitten. Dan kan het sneller zijn om alsnog de bus te nemen. Als het slecht weer is varen de boten niet en ben je sowieso aangewezen op de bus.

Minnie vans

Het klinkt niet alleen schattig, zo zien ze er ook uit! Deze nieuwe manier van transport is een busje waar je maximaal 6 personen in kwijt kunt. Het is privévervoer waardoor je niet hoeft te wachten op de bus en altijd verzekerd bent van een zitplaats. Maar hier moet je wel voor betalen!

Een Minnie Van reserveer je via de Lyft app. Dit is een soort Uber en werkt op dezelfde manier. Je selecteert de route en het type voertuig – Minnie Van in dit geval. Daarna begeef je je naar de aangegeven plaats en je wordt opgepikt.

In het verleden kostte een ritje met de Minnie Van $25. Dit was een vast bedrag ongeacht het aantal mensen of de afstand. Tegenwoordig betaal je een minimum van $15 plus een bedrag per mile. Hierdoor kom je nu tussen de $30 en $40 voor een rit.

De Minnie Van rijdt alleen op het Disney Resort. Dus tussen de hotels, Parken en Disney Springs. Er is ook een Minnie Van die je van en naar de luchthaven brengt, maar deze kost…schrik niet… $150 per enkele reis exclusief fooi. Ter vergelijking, voor een normale rit met een Lyft of Uber ben je $20 kwijt.

Met de auto

Het laatste vervoermiddel dat je kunt gebruiken om tussen je hotel en de Parken te reizen is de auto. Als je een auto hebt gehuurd kan je deze natuurlijk ook in Walt Disney World gebruiken, al is dit niet de meest voordelige keus. Je moet namelijk betalen om deze te parkeren bij je Disney Hotel. De kosten liggen tussen de $13 en $24 per nacht. Je kunt voor dit bedrag wel gratis parkeren bij de Disney Parken. Parkeren bij Disney Springs en de Waterparken is gratis voor alle gasten.