Menu
Disneyland Paris / Walt Disney World

Verschil tussen Phantom Manor en Haunted Mansion

Misschien heb je ze allebei weleens voorbij horen komen als iemand het heeft over een Disney spookhuis: Phantom Manor of Haunted Mansion. Het zijn beiden Disney attracties en allebei even populair onder de bezoekers. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Phantom Manor en Haunted Mansion?

Hoewel het allebei spookhuizen zijn in Disney pretparken, die aan de buitenkant eruitzien als statige landhuizen, zijn ze behalve dat ook best verschillend. Maar laten we eerst kijken naar de overeenkomsten!

Overeenkomsten tussen Phantom Manor en Haunted Mansion

Allereerst de buitenkant. Zowel Phantom Manor als Haunted Mansion zien er aan de buitenkant uit als een landhuis dat ergens op een heuvel ligt. Ietwat verlaten en vervallen, maar nog steeds in goede staat. Het zijn wel verschillende huizen. Géén van de Disney spookhuizen is hetzelfde.

Bij beiden begint de attractie bij het hek. Vanuit hier loop je het pad op richting de voordeur van het gebouw. Deze gaat voor je open en je komt binnen in een grote hal. Hierna ga je een kamer in waar het net lijkt alsof de schilderijen steeds langer worden.

Tenslotte stap je uit in een gang en loop je een klein stukje naar de karretjes waarmee je de verdere reis vervolgt door het gebouw.

De rit zelf

Madame Leota Phantom Manor
Madame Leota

Ook die lijken best op elkaar. Je gaat door de gangen van het huis en komt er al snel achter dat het er spookt. Madame Leota – de waarzegster in de zwevende bol – staat je in zowel Phantom Manor als Haunted Mansion te woord. Ook de scene met de balzaal zie je in allebei de attracties.

In de beide Disney Spookhuizen ga je daarna naar buiten en zul je de zingende hoofden tegenkomen. Net als wat zombie’s die uit hun kisten komen.

Maar wat zijn dan de verschillen tussen Phantom Manor en Haunted Mansion?

Phantom manor verschil met Haunted Mansion
Melanie en haar vader

Eén van de verschillen is de locatie. Phantom Manor bevindt zich enkel en alleen in Disneyland Paris, Haunted Mansion in Disneyland Californië, Walt Disney World en Tokyo Disneyland. Maar dat is niet het grootste verschil.

Phantom Manor is namelijk speciaal ontwikkeld om in het thema van Frontierland te passen. Als bezoeker van deze verlaten stad bezoek je het landhuis van de rijkste man van Thunder Mesa – de eigenaar van de mijn Henry Ravenswood. Hij is al jaren overleden maar al snel kom je erachter dat hij nog rondspookt in het huis. Toch draait het verhaal in de attractie niet om hem maar om zijn dochter Melanie. Alle mannen waarmee zij ooit wilde trouwen verdwenen vlak voor de bruiloft. Hierdoor wacht de eeuwige bruid nog steeds op haar bruidegom.

Waar in Haunted Mansion willekeurige geesten leven in het verlaten landhuis. Zie je in Phantom Manor vooral Melanie en haar vader. Haar vader als geest en Melanie als mooie bruid in haar witte jurk. Wanneer je het gebouw verlaat – maar nog steeds in de attractie zit – kom je in Phantom Manor terecht in de spookversie van Thunder Mesa – het stadje van Frontierland. Je wordt welkom geheten door de burgemeester, ziet bandieten elkaar beschieten en er zitten geesten in de saloon. Aan het eind staat Henry je op te wachten met een vers gegraven graf. Of jij het volgende spook in de attractie wilt worden.

Haunted Mansion heeft niet echt een verhaallijn. Hier zie je een verzameling kleurrijke spoken die nu leven in dit gebouw. Mijn favoriet is de bruid. Dat is overigens weer een andere dan die van Phantom Manor. Bij Melanie uit Phantom Manor liet haar vader de bruidegommen verdwijnen. De bruid in Haunted Mansion doet dat zelf. Zo op het oog lijkt het een vriendelijke vrouw, maar als je dichterbij komt blijkt ze een hakbijl verstopt te hebben. Spooky!

De rit eindigt bij Phantom Manor en Haunted Mansion hetzelfde. Het karretje rijdt langs een aantal spiegels waar je erachter komt dat er geesten meeliften met jouw wagentje. Vervolgens is het tijd om uit te stappen en de attractie te verlaten.

Is het de moeite waard om ze allebei te zien?

Wat ik nog weleens hoor is dat mensen attracties in Walt Disney World overslaan, omdat ze deze kennen uit Disneyland Paris. In het geval van Haunted Mansion zeker niet doen. Phantom Manor is mooier en heeft een beter verhaal. Maar ook de Haunted Mansion is zeker de moeite waard. Er zitten zoveel verschillen tussen deze attracties dat het moeilijk voor te stellen is dat ze toch veel op elkaar lijken. Je zult zien dat het zonder het Spook uit Phantom Manor toch een andere beleving is. Daarnaast vind ik het fijn dat er een “verteller” in Haunted Mansion zit die je een soort rondleiding geeft. En in het Engels, dus dan kan je er alles van verstaan!

HANDIGE TIPS & SITES

  • Op zoek naar tickets voor dagjes uit? Kijk voor je entreekaartjes koopt op Tripper.nl, Vakantieveilingen, de webshop van het AD of Ticketveiling en bespaar gemiddeld €10 op een entreekaartje!
  • Er tijdens de herfstvakantie een weekje uit, zonder risico? Bij CenterParcs kan je nu heel makkelijk je boeking annuleren. Vind ik zelf een fijne gedachte!
  • Wil je ook dat je website snel laadt en je 24/7 iemand kan bereiken in geval van nood? Probeer dan Cloudways
Bianca Over mij

Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje op Facebook of Instagram.

Geen reacties

    Reageer

    delingen
    X