Home Blog 6 dingen waar je op moet letten wanneer je nú een vakantievilla boekt!

6 dingen waar je op moet letten wanneer je nú een vakantievilla boekt!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In deze tijd moet je wat creatiever zijn met je vakantie. Het advies is niet te ver en – om afstand te kunnen houden – met zo min mogelijk mensen. Campings zijn dan niet de meest handige vakantieplek. Zeker als het sanitair gedeeld wordt.

Daarom hoor ik in mijn omgeving dat iedereen massaal aan de vakantievilla gaat. Ze zijn niet aan te slepen. Het liefst een beetje luxe en als het kan in de buurt. Over de grens mag, maar niet te ver weg.

Na maanden thuiszitten willen de meesten toch eens wat anders dan hun achtertuin. En de buren. Dus op vakantie, een villa huren.

Maar er zijn dan wat zaken waar je op moet letten!

Kan je annuleren?

Je wilt er niet aan denken, maar er is nog steeds een kans dat we de zomervakantie in eigen land én huis moeten doorbrengen.

Wanneer je een accommodatie boekt voor deze zomer is het handig om in ieder geval de annuleringsvoorwaarden goed te bekijken. Want een corona-uitbraak op je vakantiebestemming is helaas voor veel verzekeraars geen reden om uit te betalen via de annuleringsverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld de voorwaarden van Aegon waar ik tot voorkort een reisverzekering had.

Je bent dan gebonden aan de goodwill van degene die het huisje verhuurt. Of de reisorganisatie waar je dat hebt gedaan. Dat kan dus betekenen dat je het geld voor je vakantievilla niet terugkrijgt mocht de reis niet door kunnen gaan vanwege corona.

Nou was ik best nieuwsgierig hoe bijvoorbeeld Belvilla daar mee omgaat. Het grappige is dat als ik zoek er veel huisjes in wintersferen worden getoond. Denk dat veel huiseigenaren deze zomer als verloren beschouwen. Als je nu een huisje wilt boeken, kies er dan eentje waar de tekst “kosteloos omboeken toegestaan” bij staat. Anders krijg je te maken met annuleringskosten.

Hoe kom je thuis?

Nou ben ik zeker niet het persoon dat snel banggemaakt kan worden. Maar dit vind ik zelf ook een goede om in mijn achterhoofd te houden. Stel dat er in je vakantieland een nieuwe lockdown komt, hoe kom je dan thuis?

En waar verblijf je dan? Want ik kan mij zo voorstellen dat je voor je vakantievilla ook tijdens de lockdown zult moeten betalen.

Daarbij, hoewel we het altijd zeggen als we op vakantie zijn, wil je uiteindelijk toch een keer naar huis. Naar je familie, huisdieren en plantjes. Je hobbies weer uitvoeren en gewoon weer boodschappen doen in je eigen, vertrouwde supermarkt.

Daarom zou ik zelf voor een vakantie in de buurt kiezen, gewoon voor de zekerheid.

Mag je überhaupt wel naar het vakantieland?

Nog zo iets om rekening mee te houden deze zomer, want je mag dus niet naar elk vakantieland.

Op Nederlandwereldwijd vind je een overzicht van de vakantielanden en het advies van de overheid. Is deze oranje of rood? Dan heeft dat effect op je reisverzekering. In veel gevallen ben je dan niet eens verzekerd.

In sommige landen willen ze zelfs geen Nederlandse vakantiegangers. De VS bijvoorbeeld of Denemarken. Maar ook Turkije en Marokko hebben een oranje reisadvies. Dit betekent dat je er alleen naartoe mag als het noodzakelijk is.

Ook de gebruikelijke vakantielanden weten op dit moment nog niet wat ze met de Nederlandse toeristen willen. Frankrijk, Cyprus, Griekenland en Spanje hebben op dit moment nog gesloten grenzen. Er wordt verwacht dat dit snel veranderd. Maar voor mij is dit persoonlijk een reden om dit jaar de vakantie in één van die landen over te slaan.

Is er wel iets te doen in de omgeving?

Het leukste van op vakantie gaan vind ik zelf de omgeving ontdekken. Op plekken komen waar je normaal gesproken niet snel komt én gezellig eten in een lokaal restaurant.

Dat zal dit jaar wat minder spontaan zijn als daarvoor. Elk land heeft eigen coronaregels. In Frankrijk komt het gewone leven weer langzaamaan op gang. Restaurants zijn weer open en ook de pretparken en musea openen langzaamaan hun poorten.

Houd er wel rekening mee dat er een maximaal aantal bezoekers geldt voor de meeste plaatsen én dat je verplicht bent om een mondkapje te dragen in bijvoorbeeld musea.

Waar je voorheen zorgeloos en op de bonne fois weg kon gaan, zal je voor de zomer van 2020 iets meer huiswerk moeten doen. En ook ter plekke goed op de hoogte moeten zijn en blijven van de geldende regels.

Met hoeveel gezinnen mag je in één villa?

De meeste vakantievilla’s zijn enorm. Daar kan je gemakkelijk met twee of zelfs drie gezinnen in. Maar het is nog maar de vraag of dat ook deze zomer kan.

Je kunt hiervoor het beste de regels raadplegen van de verhuurders. Want het RIVM heeft hier dus geen regels voor. Zowel CenterParcs als Landal geven aan dat ze 1 huishouden per huisje toestaan, maar dat ze het niet controleren.

Denk dat dit bij de meeste aanbieders zo geldt maar controleer de regels in jouw vakantieland voordat je boekt. Zo voorkom je teleurstellingen.

Dit is misschien het jaar om die “Bed-and-Breakfast” over te slaan

En dan bedoel ik de vakantievilla’s waarbij ook de gastfamilie aanwezig is. Zoals bijvoorbeeld de Meilandjes. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar in deze tijd wellicht niet zo praktisch.

Je zit toch op een kleiner oppervlak met mensen die je niet kent. Zelfs als het jou niks uitmaakt of je besmet raakt, wil je het toch niet op je geweten hebben dat één van de eigenaren ziek wordt.

Vaak zit er toch een oud dametje bij – die meestal heel lekker kan koken – en ik zou me heel rot voelen als ik die zou aansteken.

Aan de andere kant, als ze hiervan leven zou ik het ook weer sneu vinden als mensen niet zouden komen. Bedenk in ieder geval vooraf of het een dealbreaker is voor jou om met vreemden in een huis te zitten.