Stedentrip Split: prachtige stad in kleurrijke omgeving!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Split heeft zich de laatste jaren in sneltreinvaart een reputatie als vakantiebestemming verworven. De stad heeft niet alleen een rijke historie, maar is ook de ideale uitvalsbasis voor allerlei tripjes in de omgeving. Flaneren door de oude binnenstad door smalle steegjes, hoppen langs de eilanden die er voor de kust liggen, wandelen op de beboste heuvel Marjan of gewoon een dagje luieren aan één van de stranden in de nabije omgeving.

Zelfs een uitstapje naar een Italiaanse stad behoort er tot de mogelijkheden. We maken een rondgang langs de voornaamste toeristische trekpleisters van de havenstad.

Bezienswaardigheden in Split

Paleis van Diocletianus: hart van de stad

Eén van de meest opvallende bouwwerken in Split is het Paleis van Diocletianus, de barbaarse Keizer die hier in alle rust van zijn pensioen genoot. Een ruïne die de bezoeker terug in de tijd voert naar een periode waarin het Romeinse keizerrijk nog heerste in de Dalmatische regio.

De oude gebouwen binnen het immense complex zijn inmiddels een onderdeel van de oude binnenstad van Split. Het is een mengelmoes van pittoreske winkeltjes, horecagelegenheden en karakteristieke witte woningen. Dat geeft de restanten van het paleis een geheel eigen atmosfeer. Compleet anders dan die van vele andere ruïnes elders, die doorgaans zijn gelegen op een afgelegen en desolate plek.

De overblijfselen van het Paleis van Diocletianus vormen daarentegen het hart van een bruisende omgeving met levendige straatjes en smalle steegjes. Mede daarom is het historische erfgoed één van de meest populaire attracties in Kroatië geworden.

Zeker doen: een wandeling door de ondergrondse kelders waar je onder meer leuke Kroatische souvenirs kunt kopen. Onderdeel van het stadscentrum is ook de Kathedraal van Sint-Domnius en we vinden er ook het smalste straatje van Europa! En dat zonder entreeprijs…

Wandelen door Marjan Forest Park

Voor een fijne wandeling is het Marjan Forest Park een prima bestemming. Het ligt op een landtong op de heuvel Marjan. Vanaf de bijna 180 meter hoge top die bereikbaar is via een lange witte trap heb je een prachtig uitzicht over de stad Split en de Adriatische Zee.

Marjan herbergt meerdere toeristische attracties, zoals een fraaie botanische tuin en een dierentuin. Ook zijn er nog meerdere monumentale overblijfselen te vinden, zoals een grotendeels gerestaureerde tempel waar ooit Benedictijner monniken verbleven.

Fotogeniek Vestibule

De Romeinse heersers zoals Diocletianus wilden uiteraard ongestoord verpozen in het paleis. Daarvoor werd de Vestibule gebouwd, een plek die toegang gaf tot de verblijven van de keizer.

Deze cirkelvormige ruimte wordt in de zomermaanden regelmatig bevolkt door Klapa, zangkoren die a capella de traditionele volksliederen ten gehore brengen. Juist door de vorm van de Vestibule komen de klanken van de koren hier optimaal tot hun recht. De plek is ook een dankbare locatie voor fotoreportages.

Bekijk de leukste uitjes in en rond Split

Kleurenspel bij Biševo

Wie Split bezoekt, moet zeker ook de naburige eilanden bezoeken. Populair zijn de grotere eilanden Brač en Hvar, maar wie echt iets bijzonders wil meemaken moet naar de Blauwe grot van het eiland Biševo. Het is de meest opvallende grot langs de grillige kustlijn en één van de voornaamste toeristische attracties in de Adriatische Zee.

De grot – Modra špilja – kan met kleine bootjes worden bezocht en zorgt op het moment dat het zonlicht binnenvalt voor een indrukwekkend kleurenspel tussen blauwe en zilverkleurige elementen. Een andere opvallende grot is die van de monniksrob. De nog altijd met uitsterven bedreigde diersoort was de vroegere bewoner van deze Medvidina-grot. Ook deze grot is een geliefde toeristische trekpleister.

Abseilen bij de Cetina

Iets avontuurlijker ingesteld? Dan heeft de rivier de Cetina die ontspringt in het nabijgelegen Ortis nogal wat mogelijkheden. Het is de ideale plek om te raften, maar ook biedt de omgeving de mogelijkheden tot paragliden of canyoning.

Naast dergelijke activiteiten is ook de ‘zipline’ bij de waterval van Velika Gubavica een geliefde plek voor de thrillseekers. Spectaculair abseilen op hoge snelheid vanaf de ruim vijftig meter hoge top!

Voor de cultuurliefhebbers

Het Nationaal Theater is één van de oudste cultuurtempels van Kroatië en de ideale plek voor een ongedwongen avondje uit. Het gebouw is op zich al een bezoek waard, want de goudgele gevel trekt meteen de aandacht. Ook het interieur is oogverblindend mooi.

Vrijwel iedere dag is er een voorstelling en veel daarvan zijn ook voor buitenlanders prima te volgen. Zo worden er regelmatig dansvoorstellingen gegeven en de prijzen zijn er heel billijk. Dat geldt ook voor het merendeel van de restaurants in de omgeving, dus zo’n cultureel avondje is prima te combineren met een smakelijke opwarmer.

Flaneren op de Riva

Shoppen in Split? Het kan hier prima gecombineerd met een wandeling op de Riva. Neem er vooral de tijd voor, want dat doen de inwoners van Split namelijk ook als ze zich bewegen over deze boulevard die loopt van haven tot aan de binnenstad.

De vele terrasjes nodigen voortdurend uit tot het nuttigen van een lekkere kop koffie met een smakelijk stuk notentaart of stuk cheesecake. In Kroatië maken ze van dat soort lekkernijen ware kunstwerkjes. Eigenlijk zonde om op te eten…

Aan rust toe? Baden bij Bačvice

Moe geworden van alle indrukken? Dan is het strand van Bačvice de ideale plek om even uit te rusten. Het is een redelijk unieke plek in Kroatië, omdat het een zandstrand is. Opvallend, want elders in Kroatië vinden we toch vooral stranden die worden gedomineerd door kiezelsteentjes.

Heel fijn aan het strand van Bačvice is de heel geleidelijk aflopende kustlijn. Lekker om even in te dobberen en zeker zo fijn wanneer er kinderen mee zijn op vakantie. Op dit strand werd ook het Kroatische spelletje Picgin voor het eerst gespeeld. Het ondiepe water leent zich prima voor deze lokale liefhebberij, waarbij een soort tennisbal zo lang mogelijk uit het water moet worden ‘geslagen’.

Geniet liggend op het strand van de vreemdste capriolen die daarbij worden uitgehaald óf, nog leuker, doe eens een keertje mee. Mag best, want Kroaten doen het weliswaar in een iets minder gejaagd tempo, ze zijn altijd heel hartelijk!

Enthousiast geworden over een vakantie naar Split?