Home Blog Hoe leuk is een vakantie naar de Elzas? Wij zochten het uit!

Hoe leuk is een vakantie naar de Elzas? Wij zochten het uit!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Elzas is een regio met een eigenzinnig karakter en boordevol cultuur. De regio ligt in het noorden van Frankrijk en bevat allerlei leuke stadjes zoals het altijd gezellige en authentieke Straatsburg. Er is van alles te doen en je komt er erg snel vanuit Nederland. Over hoe je er komt, wat het weer is en het belangrijkste: wat er te doen is, vertellen we je hieronder allemaal. Denk je aan deze regio voor je volgende vakantie? Lees dan dus vooral verder als je denkt aan een Elzas vakantie.

Waar ligt Elzas en hoe kom je er?

Deze mooie regio is te vinden in het noorden van Frankrijk en je komt er gemakkelijk met de auto binnen een uur of 5. Mits je een beetje door kunt rijden natuurlijk. De Franse snelwegen staan bekend om vele files, dus dat kan nog wel een uitdaging zijn. Vooral tijdens het hoogseizoen en de bekende Franse vakantiedrukte. W

il je die drukte vermijden, dan is er altijd nog optie 2: de trein. De Elzas heeft vele stations in vrijwel iedere stad en er rijdt er altijd wel een naar de stad waar jij een hotel boekt. Straatsburg heeft een goede verbinding met Brussel bijvoorbeeld, waardoor je ook weer niet veel verschillende treinen hoeft te pakken. Natuurlijk is het mogelijk om daarnaast met de bus te gaan richting deze regio.

Het weer in Elzas is warmer dan hier, maar niet té warm

De hele regio bezit een landklimaat. Wat betekent dat de zomers hier lekker zonnig en ook warm zijn. De temperatuur ligt dan rond de 25 graden ongeveer. De winters zijn dan ook weer echt “winters”, wat betekent dat er veel regen valt en het wel koud kan worden af en toe. Vooral december en januari zijn erg koude maanden.

Wat is er te doen in en rondom Elzas?

Het romantische Colmar

De bezienswaardigheden in de Elzas verschillen per stad. Maar ook per deelgebied hier is er veel variatie. Enkele highlights hebben we uit de collectie activiteiten gepikt en we vertellen hieronder daar meer over. Dit zijn de meest gekozen opties door de reiziger, maar er is dus nog veel meer te doen voor je.

De Vogezen

Deze keten aan bergen gaat verder dan de Elzas alleen en strekt helemaal tot Zwitserland. De bergen zijn erg mooi en super leuk om te bewandelen of om doorheen te rijden als je kleine kinderen hebt. Neem bijvoorbeeld het natuurpark Ballons des Vosges. Met genoeg bosgebied, leuke Franse dorpjes en rivieren is dit park echt super romantisch te noemen.

Hier heb je vast en zeker veel wandelplezier en je kijkt je ogen uit als natuur enthousiasteling. Er zijn trouwens ook enkele meren, die liggen tussen de bergen en bossen als je niet zo van drukke steden houdt dan is een of misschien wel meer overnachting in een van de dorpjes hier echt aan aanrader!

De grootste stad in de Elzas: Straatsburg

Straatsburg is de hoofdstad van deze Franse regio en is zowel voorzien van een erg authentiek historisch centrum als een modern deel. Beide delen worden door een groot publiek jaarlijks bezocht, speciaal voor de sfeer die het ze uitstralen.

Het oude centrum zit bestaat bijvoorbeeld uit allerlei kleurrijke huisjes die langs de kleine riviertjes en bruggetjes staan. Allemaal nog in de originele staat en hierdoor lijkt dit deel van de stad wel een beetje op een uitvergroot, ouderwets dorpje. Maar er is meer te vinden hier, zoals een grote kathedraal.

Het moderne centrum is dan weer het tegenovergestelde. Hier zijn juist de hoge, moderne kantoorgebouwen, zoals het kantoor van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, te vinden. We raden aan om een hotel te boeken in het oude gedeelte, vooral met kinderen. Je komt met de bus, tram of auto snel in het modernere deel namelijk.

Vallée de Munster, waar je de originele Munsterkaas kan proeven

Munsterkaas staat wereldwijd bekend als een lekkere kaassoort met een unieke smaak. Het is een van de meer bekende Franse kaassoorten en de kaas is hier ontstaan. Je zou bij een van de vele restaurantjes hier Munsterkaas, of een van de andere bekende Franse kazen eten. Maar wat dacht je van een tour door een authentieke kaaswinkel, waar je kan zien hoe de kaas gemaakt wordt.

Wijnstreken met wel meer dan 100 Franse wijnen

Frankrijk staat, naast kaas, bekend om wijn. Veel wijn. Elke avond drinkt de typische Fransman en de volwassen toerist een wijntje met kaas. De Elzas is een regio die bekend staat als de broedplaats van vele soorten wijn en de regio heeft een landschap vol wijngaarden. Super leuk om doorheen te rijden, maar wederom ook de ideale gelegenheid om deel te nemen aan een wijnproeverij. Of zelfs meerdere!

Kinderen vermaken zich prima in La Montagne des Singes

Dit is niet zomaar je typische dierentuin. In La Montagne des Singes lopen ongeveer 200 bavianen los rond. Kinderen beschrijven het vrijwel altijd als een leuke ervaring omdat ze de dieren van wel erg korte afstand kunnen bekijken.

Tijgers en andere exotische dieren ga je hier niet tegenkomen, maar dus wel allerlei aapsoorten. Voor kinderen, zowel jong en oud, is het er erg leuk. Ook door de gidsen die alles weten over de apen en graag meer informatie delen. Ze spreken goed Frans, maar ook Engels. Dus menig kind heeft er geen moeite mee om een toer door het park te volgen. Die duren ongeveer een half dagje.

Een middeleeuws kasteel op een hoge heuvel

Het Kasteel van Haut-Koenigsbourg is gebouwd in de 12e eeuw. Iedereen die interesse heeft in historie moet hier naar toe gaan. Ook is het goed geschikt voor kinderen ouder dan 12. Het is niet supergroot namelijk, maar wel genoeg voor een half dagje middeleeuwse sferen ontdekken.

Voor wie is de Elzas de ideale bestemming?

Vooral de historie, natuur en authenticiteit van deze regio maken het een uitgelezen kans om een cultuur georiënteerde vakantie te pakken. Maar voor de avonturier, die graag uren in het bos rondwandelt en langs riviertjes trekt terwijl die in de avond geniet van een Frans restaurant, heeft de Elzas genoeg. Wie kan er dan minder goed terecht? We denken dan al gauw toch aan jongeren en dertigers die veel willen uitgaan. Vooral het uitgaanspubliek heeft hier minder kans van slagen, al heeft Straatsburg wel wat nachtclubs.

De Elzas, vooral voor de genieter van de Franse cultuur een ideale bestemming

De Elzas zit boordevol verrassende, maar toch authentieke elementen. Je weet nooit wat je allemaal gaat zien hier als je een beetje buiten de bekende paden zoekt. Maar toch weet je 100% zeker dat je genoeg cultuur meekrijgt en elke dag weer totaal iets anders kunt gaan doen als je wilt. Natuurlijk kun je ook elke dag aan de wijn en kaas zitten en het gemakkelijk een week volhouden.

Zie je de Elzas helemaal zitten als jouw volgende vakantiebestemming?