Home Blog Bremen, Duitsland: een mooie stad met een rijke geschiedenis

Bremen, Duitsland: een mooie stad met een rijke geschiedenis

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wanneer de meeste mensen aan Duitsland denken, denken ze automatisch aan Berlijn Maar als je op zoek bent naar een stedentrip vol cultuur en geschiedenis, zoek dan niet verder dan stedentrip Bremen, Duitsland! Deze stad ligt in het noordwesten van Duitsland op 2 uur rijden van de grens bij Emmen.

Het heeft meer dan 550.000 inwoners en wordt beschouwd als een historische hanzestad aan de rivier de Weser. Maar het is ook een bruisende havenstad waar veel te zien en te doen is. Je zult je nooit vervelen in deze bruisende stad met zijn vele attracties, zoals de wijk Schnoor, het stadhuis, en de Böttcherstrasse. En vergeet niet wat van de plaatselijke keuken te proeven – zoals Bremer Klaben of Labskaus!

Een stedentrip Bremen of vakantie Bremen

Bremen is een mooie stad in Duitsland die je per trein of auto kunt bereiken. Als je de trein neemt, is de dichtstbijzijnde halte Bremen Hauptbahnhof, dat in het centrum van de stad ligt. Van daaruit is het een klein eindje lopen naar de meeste bezienswaardigheden. Als je met de auto gaat, is Bremen te bereiken via de A1 autobahn. Bremen is een levendige stad waar veel te doen is, van het verkennen van de historische oude stad tot een bezoek aan het museum voor moderne kunst.

Wanneer kun je de stad het beste bezoeken?

De stad ligt in de noordwestelijke deelstaat van Duitsland. De gemiddelde temperaturen in zowel Bremen als Nederland zijn gematigd, met kille winters en warme zomers. Maar omdat de gemiddelde temperaturen in Bremen iets kouder zijn (een paar graden), verschillen ze van die in Nederland. Je kunt deze stad daarom het hele jaar door bezoeken.

Gezellige stad Bremen

Bremen is een historische stad in het noorden van Duitsland die altijd een bezoek waard is. Als toerist is er van alles te doen. Bremen heeft een mooie oude stad met veel gezellige cafés, winkels en restaurants. De stad heeft ook een aantal interessante musea, waaronder het Bremer Stadsmuzikantenmuseum en het stadhuis van Bremen. Bovendien zijn er in Bremen het hele jaar door veel festivals, waaronder het Bremen Jazz Festival en de Bremen Freimarkt. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, of gewoon lekker wilt eten en drinken.

Bremen bezienswaardigheden

Het Rathaus

Het Rathaus Bremen, of stadhuis, is een van de meest iconische monumenten van de stad. Het gotische gebouw dateert van 1405, en het is gemakkelijk te zien waarom het al eeuwenlang een populaire toeristische bestemming is. De buitenkant is versierd met indrukwekkende beeldhouwwerken, en het interieur is al even verbluffend, met zijn hoge plafonds en glas-in-loodramen. Als je geluk hebt, kun je zelfs een glimp opvangen van het beroemde Rat Catcher beeld op het dak.

Böttcherstrasse

De historische straat in het centrum van Bremen. In het verleden waren in de straat veel boterbakkers gevestigd, vandaar de naam. In de jaren 1920 kocht koffiehandelaar Ludwig Roselius de straat en liet de oude gebouwen opknappen. Daardoor werd de Böttcherstrasse een van de belangrijkste toeristische attracties van Bremen. Tegenwoordig is de straat omzoomd met cafés, winkels, en musea.

De Kathedraal van Bremen

De kathedraal van Bremen is een must-see voor elke bezoeker aan de stad. Het imposante gotische bouwwerk domineert de skyline, en de omvang is adembenemend. Het interieur is al even indrukwekkend, met hoge plafonds en gebrandschilderde ramen. De kathedraal heeft ook een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 11e eeuw. En voor wie verder wil verkennen, zijn de aangrenzende catacomben een bezoek meer dan waard.

De Bremer stadsmuzikanten

De Bremer Stadsmuzikanten is voor toeristen een leuke plaats om te bezoeken omdat het een mooi voorbeeld is van Duitse folklore. Het verhaal van de Bremer Stadsmuzikanten gaat over een groep dieren die naar de stad Bremen reist om muzikant te worden. De dieren zijn allemaal heel verschillend en hebben hun eigen unieke talenten. Het verhaal wordt verteld door middel van muziek, dans, en komedie. De Bremer Stadsmuzikanten is een leuke plek om over de Duitse cultuur en geschiedenis te leren. De vertolkers zijn erg getalenteerd en de show is erg onderhoudend.

Het Marktplein

Het marktplein in Bremen is een geweldige plek om als toerist te bezoeken. Het is een grote, open ruimte met veel winkels en restaurants, en het bruist er altijd van de mensen. Er is hier ook veel geschiedenis – het plein bestaat al eeuwen, en er vonden in de loop der jaren veel belangrijke gebeurtenissen plaats. Als je geïnteresseerd bent in architectuur, zul je genieten van het zien van de verschillende stijlen gebouwen die het plein omringen. En als je op zoek bent naar souvenirs, zijn er tal van winkels die van alles verkopen, van plaatselijke levensmiddelen tot handgemaakte kunstnijverheid.

De wijk Schnoor

Dit is een wijk in de binnenstad van Bremen. De naam Schnoor is verwant met het Nederlandse woord snoer en betekent touw voor op zeilschepen. In de 13de eeuw werd in deze buurt een franciscaner klooster gebouwd en de bijbehorende rooms-katholieke Sint-Janskerk (gebouwd in 1380) heeft de eeuwen doorstaan en werd in 2016 gerestaureerd. Tot ze in het begin van de 19de eeuw gedempt werd, liep een kleine zijrivier van de Weser, de Balge, door de wijk. In die tijd woonden er veel vissers die van hieruit met hun vangst reisden om op de markt te verkopen. Tegenwoordig is Schnoor een populaire toeristische bestemming, met bezoekers die de charmante oude huizen komen bekijken en een stap terug in de tijd zetten.

Kunstmuseum Kunsthalle Bremen

Het museum herbergt een collectie kunst van de Middeleeuwen tot nu, en het is bekend om zijn opvallende architectuur. Kunsthalle Bremen werd opgericht in 1823, en het is sindsdien verschillende keren uitgebreid. De meest recente uitbreiding werd voltooid in 2013, en het voegde een nieuwe vleugel aan het museum toe. Kunsthalle Bremen is van dinsdag tot zondag voor het publiek geopend, en het biedt allerlei educatieve programma’s voor kinderen en volwassenen.

Duits Scheepvaartmuseum

Het museum richt zich op de maritieme geschiedenis van Duitsland en het Duitse volk. Het museum heeft exposities over de Duitse zeevaart, navigatie, maritieme handel en nijverheid, scheepsbouw, walvisvangst en visserij. Het Duits Scheepvaartmuseum Bremen heeft ook een grote bibliotheek met boeken over maritieme geschiedenis en navigatie. Het museum ligt in de wijk Schnoor in Bremen. Het Duits Maritiem Museum Bremen is een van de toonaangevende maritieme musea in Europa.

Een stedentrip geschikt voor iedereen

Bremen is een uitstekende vakantieplek voor volwassenen en jongeren die van geschiedenis en cultuur houden. Het centrum van de stad is heel compact, dus bijna alles ligt op loopafstand. Je kunt alle activiteiten van Bremen in één weekend bekijken, dus daarom uitermate geschikt voor een stedentrip. In de zomer kun je langs de rivier de Weser blijven hangen of picknicken. In de kathedraal van Bremen kun je trouwens mummies zien!

Wordt Bremen jouw volgende vakantiebestemming?