Bourgogne: een heerlijke regio voor een vakantie in Frankrijk

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bourgogne is een streek in het oosten van Frankrijk, die bekend staat om zijn wijnen en schilderachtige landschap. Als je een ontspannen vakantiebestemming zoekt waar je kunt genieten van lekker eten en wijn, dan is Bourgogne de perfecte plaats voor jou. De streek is de thuisbasis van enkele van de beste wijnen ter wereld, en er zijn volop mogelijkheden om te gaan wijnproeven en te leren over de verschillende soorten wijn die in Bourgogne worden geproduceerd. Behalve om zijn wijnen is Bourgogne ook beroemd om zijn prachtige landschap, dat je kunt verkennen door te wandelen of te fietsen.

Bourgogne vakantie, de reis er naartoe

Bourgogne is een wijnbouwgebied in het oosten van Frankrijk dat bekend is om zijn rode wijnen. De streek is vanuit Nederland gemakkelijk per auto of trein te bereiken. Met de auto doe je er vanuit Amsterdam ongeveer zes uur over om Bourgogne te bereiken. De snelste manier om met de trein te reizen is de hogesnelheidsdienst Thalys van Amsterdam naar Parijs te nemen, en dan in Parijs over te stappen op de TGV naar Bourgogne.

Het weer tijdens je Bourgogne vakantie

Het klimaat is gematigd, met koele zomers en relatief zachte winters. De streek Bourgogne kan echter af en toe onderhevig zijn aan zware regens en onweer. De beste tijd om Bourgogne te bezoeken is tijdens de zomermaanden, als het weer warm en droog is.

Bourgogne meer dan alleen wijn

Bourgogne is een prachtige streek. Er is echter veel meer in Bourgogne dan alleen wijn. In de streek vind je ook prachtige glooiende heuvels, pittoreske dorpjes, en talloze wandelroutes. Bovendien heeft de Bourgogne verschillende grote meren, perfect om te zwemmen of te varen op een warme zomerdag.

Bezienswaardigheden Bourgogne

De Abdij van Fontenay

De abdij ligt midden in een groene vallei, ver weg van de bewoonde wereld, zodat je in de omgeving ook heerlijk kunt wandelen. Het gebouw is omgeven door een muur en is opgetrokken in een romaanse stijl. Duizenden bezoekers komen elk jaar om het bijzondere klooster te bewonderen dat in 1119 gesticht werd en daarmee het oudste klooster van Frankrijk en het best bewaarde van Europa is.

Bij je bezoek kun je rondwandelen door de verschillende gebouwen en kamers en het leven van de monniken uit de 12e eeuw ervaren. Onderweg kom je veel te weten over het kloosterleven en het is ook mogelijk een rondleiding door het klooster te volgen.

Kasteel van Cormatin

Dit Kasteel was vroeger een typisch middeleeuws kasteel. Het werd echter in de zeventiende eeuw omgebouwd tot een prachtig kasteel en het heeft een verbluffend mooi interieur dat geïnspireerd is op de Renaissance periode. Het kasteel van Cormatin is een van de weinige op de zeventiende eeuw geïnspireerde kastelen die in heel Frankrijk overgebleven zijn.

Bij een bezoek kun je verschillende ongelooflijk mooie kamers bekijken die compleet zijn met beschilderde plafonds, indrukwekkende trappenhuizen, gave schilderijen en antieke meubels. Bovendien is het buitenterrein ook lieflijk met groene tuinen die bloemen en fonteinen hebben.

Hoofdstad Dijon bezoeken

Dijon is een historische stad in de Bourgogne, Frankrijk. De stad is bekend om zijn mooie architectuur en statige huizen. Dijon herbergt ook een aantal musea, waaronder het Musée des Beaux-Arts. Bezoekers aan Dijon vinden er een verscheidenheid aan winkels en restaurants om te verkennen. De stad herbergt ook een aantal parken en tuinen. Dijon is een ideale bestemming voor wie de Franse cultuur en geschiedenis wil ervaren.

Wijngaarden van de Côte d’Or Bourgogne

Deze wijngaarden zijn wereldberoemd om hun productie van Pinot Noir en Chardonnay. Deze schilderachtige wijnstreek is vol van prachtige glooiende heuvels, historische kastelen, en schilderachtige stadjes. De Côte d’Or is de perfecte plaats om te genieten van een ontspannen uitstapje om wijn te proeven. Er zijn vijf verschillende wijnroutes die je door de streek kunt volgen, elk met een andere selectie wijnen.

Bekijk nog meer leukste uitstapjes in deze regio!

De Morvan

Dit is een prachtige, bergachtige streek in midden Frankrijk. Het gebied is perfect voor avonturiers en wandelaars, met zijn vele paden, bossen, meren en rivieren. De hoogste top in de Morvan is Bois-du-Roi, op 902 meter. Vanaf de top van Bois-du-Roi heb je een prachtig uitzicht over de glooiende heuvels en groene valleien. De stadjes in de Morvan zijn ook erg charmant, met hun geplaveide straatjes en schilderachtige café’s.

Cluny

Deze stad is vooral bekend vanwege de abdij van Cluny, die eens de grootste en machtigste abdij van Europa was. De abdij raakte gedeeltelijk in verval nadat ze tijdens de Franse Revolutie geplunderd en gedeeltelijk afgebroken was. Sindsdien is ze echter gerestaureerd en er is nu een heel gave 3D reconstructie van het gebouw. Bezoekers van Cluny kunnen ook veel te weten komen over de invloed van de abdij op het religieuze, politieke en artistieke leven in Europa.

Canal de Bourgogne

Een historisch kanaal. De sfeer van vroeger is langs het kanaal nog heel goed bewaard gebleven, met veel stenen bruggen, bochten, en schattige dorpjes aan de oevers. Het Canal de Bourgogne is 241 kilometer lang, en je passeert 189 sluizen als je de lengte ervan aflegt. Een populaire activiteit is het huren van een speciale Canal boot, waarmee je het Canal de Bourgogne in je eigen tempo kunt verkennen.

Bovendien zijn er langs de oevers veel mooie bezienswaardigheden die zeker een stop waard zijn. Château de Tanlay en Château d’Ancy-le-Franc zijn goede voorbeelden van zulke bezienswaardigheden.

Voor wie is de Bourgogne echt een aanrader?

Bourgogne is een ideale bestemming voor stellen en gezinnen. Er zijn een aantal activiteiten om van te genieten, zoals wijnproeverijen, sightseeing, en wandelingen door de bossen en wijngaarden. De streek herbergt ook een aantal met Michelin-sterren bekroonde restaurants, waardoor het een geweldige plek is voor fijnproevers. Bourgogne is een ideale bestemming voor iedereen die van lekker eten en wijn houdt, en die de geschiedenis en cultuur van Frankrijk wil ontdekken

Zoek je een kampeerplek, dan zijn er in de omgeving tal van mogelijkheden. Voor iets meer luxe zijn er ook talloze vakantiehuizen en appartementen te huur. Welk soort accommodatie je ook kiest, je zult zeker een heerlijke tijd hebben tijdens je vakantie in de Bourgogne.

Wordt de prachtige Bourgogne jouw volgende vakantiebestemming?