Universal Orlando of Walt Disney World?

Stel je bent in Florida en wilt hier de pretparkcultuur meepakken. Dan zijn er genoeg Parken waaruit je kunt kiezen. De bekendste twee zijn toch wel Universal Orlando en Walt Disney World. Beiden liggen op een kleine 20 minuten van elkaar rond de stad Orlando. Het zijn twee enorme resorts bestaande uit meerdere Parken, attracties, hotels en restaurants. Voor beiden heb je dan ook meerdere dagen nodig om alles te ontdekken. Maar wat als je die tijd niet hebt? Voor welk van de twee kan je dan het beste kiezen?

Universal of Walt Disney World

Als je mijn blogs een beetje kent weet je dat ik dol ben op Disney Parken. Met name Walt Disney World is écht mijn “happy place”. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dit ook het juiste Park voor jou is. Daarom hieronder een vergelijking van de twee Parken op basis van de resorts, attracties, hotels, prijs en unieke kenmerken.

De Resorts

Zowel Universal Orlando als Walt Disney World liggen in het midden van de staat Florida, vlakbij de stad Orlando. Vanuit Nederland is het ongeveer 10 uur vliegen. Vanaf de luchthaven zit je nog een half uur in de auto of taxi.

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Walt Disney World is enorm groot en bestaat uit 4 pretparken, 2 waterparken en een winkelgedeeltje met ook diverse restaurants. Universal is iets kleiner en heeft 2 pretparken, 1 waterpark en een winkelgedeelte. Qua keus wint Walt Disney World het, want met 4 pretparken en de 2 waterparken is er voor iedereen wel iets leuks te vinden.

Universal Orlando is een stuk overzichtelijker dan Walt Disney World. Je kunt eenvoudig lopen tussen de twee Parken of de train nemen tussen de twee Harry Potter gedeeltes. Binnen een paar minuten ben je dan in het andere Park. In Walt Disney World is dat lastiger. Je kunt dan alleen tussen Epcot en Hollywood Studios lopen, maar je bent al gauw 25 minuten onderweg. Wil je “hoppen” tussen de Parken dan ben je aangewezen op het transportsysteem.

Attracties

In beiden Resorts zijn er genoeg attracties waarmee je je kunt vermaken. Er zit wel een verschil tussen. Wellicht kan ik dat het beste uitleggen door een vergelijking te maken met Nederlandse pretparken.

Walt Disney World is een Resort voor de hele familie. Hier vind je weinig extreme thrillrides. Er zijn wel veel attracties, maar deze zijn voor jong en oud toegankelijk. Zoals dat bijvoorbeeld ook bij de Efteling het geval is. Ze zijn niet saai of kinderachtig maar iedereen durft erin. Zo sluit je niemand buiten.

Foto: Hulk achtbaan in Universal Orlando (bron Universal Media site)

Universal Orlando is meer te vergelijken met Walibi Holland. Althans, als je kijkt naar het type attractie dat zij bieden. Universal heeft met name meer thrillrides en focust zich op een wat ouder publiek. De mensen die Disney te kinderachtig vinden. Er zijn wel kinderattracties maar deze zijn veelal samengevoegd in speciale kindergedeeltes.

Hotels

Universal heeft 8 Resorts waaruit je kunt kiezen. Van budget (vanaf 85 dollar per nacht) tot luxe ($272 per nacht). Sommige Resorts liggen op loopafstand van de Parken, bij een aantal kan je gebruik maken van het gratis transport naar de Parken en Vulcano Bay (waterpark).

Disney World heeft iets meer Resorts, 33 in totaal. Dat zijn best een hoop slaapplaatsen waaruit je kunt kiezen. Ook zij bieden hotels in verschillende prijsklassen en op diverse locaties. Lopen naar de Parken is alleen mogelijk als je in een Epcot Resort slaapt of in het Contemporary hotel. Bij de andere Resorts moet je gebruik maken van het Disney transportsysteem. Dit kan de bus, maar ook boot, gondel of monorail zijn.

Prijs

Ja en dan de prijzen….Ben je de Nederlandse pretparken gewend dan zou ik hier even goed voor gaan zitten. Een dagkaart kost:

  • Universal $110
  • Walt Disney World $109

Leuk dat ze ook precies 1 dollar verschillen. Beiden zijn tickets voor 1 dag, 1 Park. Wil je meer Parken bezoeken dan loopt de prijs al snel op tot $200 per persoon. Ga je meerdere dagen dan bespaar je op het totale bedrag. Hoe langer je gaat des te meer korting je krijgt. Maar het blijft natuurlijk even slikken als je deze prijzen ziet.

Het is trouwens ook goed om te weten dat kinderen nauwelijks korting krijgen. Gemiddeld rond de $10 onder het bedrag voor volwassenen.

Wat maakt ze uniek

Beiden Resorts zijn uniek op hun eigen manier en de moeite waard. Naar Universal Orlando ga je voor de attracties. Ze hebben veel thrillrides en achtbanen. Een andere publiekstrekker zijn de twee Harry Potter gedeeltes. Als fan moet je hier echt geweest zijn. Waar ze minder goed in zijn is – behalve de Harry Potter gedeeltes – thematisering. De gebouwen zijn leuk aangekleed, maar de rest is gewoon een kil wandelpad.

Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure nieuwe achtbaan in Universal Orlando (bron: Universal Orlando Media site)

Walt Disney World is meer voor de beleving. Alles is gethematiseerd en uitgedacht. Attracties en de Parken hebben de Disney magie. Je kunt het ook niet vergelijken met Disneyland Paris. Vooral de service is van een compleet ander niveau. Je voelt je als gast echt gewaardeerd en Disney doet een extra stap om het jou naar de zin te maken. Daarnaast vind je hier natuurlijk ook de bekende Disney figuren, een múst voor kinderen.

Welke zou ik kiezen?

Eigenlijk kan je mijn antwoord hierop al een beetje raden :). Zelf kies ik voor Walt Disney World, vanwege de beleving en, omdat zij ook attracties hebben waar je niet draaiierig en misselijk uit komt.

Ga je met kleine kinderen dan zou ik ook absoluut Disney World aanraden. Voor oudere kinderen en bezoekers die niks met Disney hebben zou ik voor Universal Orlando gaan. Zeker als je van thrillrides houdt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven