Home Blog Te zien en doen in Stavanger, Noorwegen. De toegangspoort voor de fjorden.

Te zien en doen in Stavanger, Noorwegen. De toegangspoort voor de fjorden.

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Stavanger, de derde grootste stad van Noorwegen, is een ideaal uitgangspunt als je een bezoek aan de fjorden wil combineren met culturele en culinaire ervaringen. Stavanger is met ongeveer 200.000 inwoners een compacte stad met als hoogtepunt de Gamle Stavanger, een 18e-eeuwse wijk langs de haven.

Hier wandel je langs houten huizen of een van de vele bezienswaardigheden en musea die de stad rijk is. Door zijn ligging is Stavanger een populaire toegangspoort tot de fjorden.

Vanuit hier bereik je snel de meest gefotografeerde fjord van Noorwegen, de Preikestolhytta. Als centrum van de Noorse olie-industrie is Stavanger een welvaartsstad, waar je goed kan winkelen en in hoogstaande restaurants het beste uit de Noorse keuken op je bord krijgt.

Waar ligt Stavanger en hoe kom je er?

Stavanger ligt in het zuidwesten van Noorwegen en is vanaf Nederland op verschillende manieren te bereiken. Sinds 2022 kunnen automobilisten 6 dagen per week vanuit Delfzijl met de boot van Holland Norway Lines naar Kristiansand. Vanuit hier rij je langs een spectaculaire kustroute in ruim 7 uur naar Stavanger.

Kies je voor het vliegtuig, dan vertrekken er dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Stavanger. Vanaf het vliegveld Stavanger Sola sta je binnen een half uur in het centrum de stad. Verblijf je in de steden Oslo, Bergen of Kristiansand, dan kun je ook kiezen voor een rechtstreekse bus- of treinverbinding.

Het weer in Stavanger

In Noorwegen is het weer onvoorspelbaar en voor Stavanger is dit niet anders. Tussen de maanden juli en september is de temperatuur met een gemiddelde van 20 graden aangenaam, terwijl de maanden april tot en met juni de droogste maanden zijn.

De herfst is behoorlijk nat en in winter daalt de temperatuur rond de 5 graden. Door de ligging van Stavanger komt de temperatuur in de winter slechts af en toe onder de 0 graden uit.

Uit Noorwegen komt de uitspraak “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”. Hou hier rekening mee als je Stavanger gaat bezoeken.

Wat is er te zien en doen doen?

Stavanger is een stad voor liefhebbers van cultuur, de betere Noorse keuken en shopaholics. Bovendien is het een stad voor natuurliefhebbers en wandelaars die vlak buiten de stad hun hart kunnen ophalen. Hier wandel je door het oude centrum of stap je op een boot om de fjorden vanaf het water te bewonderen. Vlak buiten de stad zijn enkele stranden te vinden bij een van de zeldzame vlakke stukken land in Noorwegen. Onderstaande hoogtepunten zijn wandelend of op korte afstand goed bereikbaar.

Maak een stadswandeling

De wijk Gamle Stavanger ligt tussen de haven en het centrum. In deze oudste wijk van de stad staan ongeveer 170, voornamelijk witte houten huizen uit de 18e eeuw. De meeste huizen zijn bewoond of in gebruik als pittoreske winkel. In Gamle Stavanger staat het Maritime museum, waar je informatie krijgt over de scheepvaart vanuit Stavanger door de jaren heen.

Vanuit Gamle Stavanger loop je naadloos door naar de haven of het centrum. Vanaf een van de vele terrassen langs de haven krijg je een mooi uitzicht over de baai, waar vissersboten, plezierjachten en cruiseschepen aanmeren. In het centrum is Ovre Holmegate de fotogeniekste straat. Kleurrijke huizen, winkels en restaurants wisselen elkaar hier af.

De oudste kathedraal van Noorwegen is de Domkerk die stamt uit de 12e eeuw. Na een brand is 1272 is de Gotische kerk in oude stijl opgebouwd, waardoor het oorspronkelijke karakter bewaard is gebleven. In de kerk geven glas-in-loodramen, de houten preekstoel en heiligenbeelden de kerk een voorname uitstraling.

Bezoek museums

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de olie- en gasindustrie, dan is het Norwegian Petroleum Museum de plek waar je meer te weten komt over de geschiedenis van deze bedrijfstak. Maquettes en interactieve onderdelen maken het museum ook geschikt om met kinderen te bezoeken. In het museum is een ruimte ingeruimd voor de negatieve aspecten van oliewinning.

Het Arkeologisk Museum is een compact museum waar onder meer kleding, juwelen, werktuigen en wapens uit de tijd van de Vikingen te zien zijn. De voorwerpen komen niet alleen uit de regio, maar uit heel Noorwegen. Dit is een museum waar kinderen en volwassenen van genieten.

Nog meer Vikingen kom je tegen in het nieuwe Viking House. Hier neem je plaats in een Vikingschip waar je met een VR-headset in 3D het verhaal te horen krijgt over Vikingkoning Harald Schoonhaar. Na afloop van de film mag je op de troon met een Vikingzwaard op de foto.

Aanschouw het natuurschoon

Vlak buiten de stad, op het eilandje Sør-Hidle ligt de kunstmatige tropische tuin Flor og Faere. Een bijzondere plek in het hoge noorden waar tussen begin mei en eind september twee keer per dag een rondleiding wordt gegeven.

Neem een ferry vanaf Lauvik naar Tau of Oanes en pak de bus naar de wereldberoemde Preikestolhytta. In 4 tot 5 uur wandel 8 kilometer je naar de 600 meter hoge top. De preekstoel is een van de mooiste uitkijkpunten ter wereld, met een adembenemend uitzicht over de Lysefjord. Denk eraan om goede wandelschoenen aan te trekken.

Aan dezelfde Lysefjord is Kjerag een bijzondere plek voor een prachtige foto. Een
groot rotsblok, de Kjeragbolten is op een hoogte van 1084 meter ingeklemd tussen twee bergwanden. Veel mensen klimmen op het blok om zich te laten vereeuwigen. Hou rekening met een flinke wandeling om Kjerag te bereiken.

Voor wie is deze bestemming?

Stavanger is een bestemming voor jong en oud. De stad combineert een mooie, compacte stad aan het water en veel bezienswaardigheden. Het is een stad om tijdens een rondreis te bezoeken, of om een week te blijven als je de omliggende fjorden gaat bezoeken. Liefhebbers van de Noorse keuken komen in een van de vele goede restaurants zeker aan hun trekken.

Het is een prima uitgangspunt om de zuidelijkst gelegen fjorden te bezoeken. De stad is compact en daardoor goed te belopen. Zittend langs de haven van deze welvarende stad krijg je een goed beeld van het Noorse leven. Verschillende musea richten zich op de geschiedenis van de stad en het roemrijke verleden van de Vikingen.