Strandhuisjes in Nederland: wat zijn het en waar vind je ze?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Je ziet ze steeds meer: strandhuisjes. Van die schattige houten gebouwen die tegen de duinen zijn aangebouwd. Vaak rustig gelegen maar toch dichtbij de faciliteiten in de buurt. Denk aan strandtenten, winkels en een parkeerterrein.

Er komen tegenwoordig ook steeds meer varianten op deze strandhuisjes. Met meerdere verdiepingen bijvoorbeeld waardoor ze meer mensen kwijt kunnen of ze apart kunnen verhuren. Of huisjes die qua uiterlijk zo modern zijn dat ze het schattige van de strandhuisjes compleet kwijt zijn.

Maar die vergeten we voor nu maar even. Laten we nog even teruggaan naar wat strandhuisjes eigenlijk zijn?

Wat zijn strandhuisjes?

Je kunt ze nog het best vergelijken met kleine bungalows. Soms met een kleine vliering waarop een tweede bed staat. Maar meestal bestaan de huisjes uit maar 1 verdieping.

Het is er schattig klein, maar toch zit alles er in. Een keuken, badkamer en een toilet. Die ook weer heel mooi van pas komt als je overdag aan het zonnen bent. Er zijn twee kamers, een zit- en een slaapkamer.

En dat was het hele huisje. Het lijkt niet veel maar wat heb je nou nodig als je op het strand slaapt. Ook zijn de huisjes ruimer dan ze op het eerst oog lijken. De strandhuisjes in Katwijk of Kijkduin bijvoorbeeld zijn 35m2 groot. Dat is vergelijkbaar met een ruime stacaravan. De strandhuisjes in Julianadorp zijn zelfs nog een stukje groter, 45m2.

Behalve de ruimte binnen heb je een klein terras met stoeltjes en een tafeltje. Zie je jezelf daar al zitten met een glas wijn en wat lekkers, kijkend naar de zonsondergang?

Waar vind je deze huisjes?

Hierboven heb ik al een aantal locaties genoemd, namelijk Katwijk, Kijkduin en Julianadorp. Maar er zijn nog meer plaatsen waar je op het strand kunt logeren. In Zeeland bijvoorbeeld in Vlissingen of Cadzand, maar ook in Bloemendaal en Zandvoort.

Eigenlijk elke grote badplaats in Nederland heeft wel een aantal huisjes staan. Er is echter een maar…

Je mag namelijk niet in alle strandhuisjes logeren. He wat?

Sommige strandhuisjes zijn alleen voor gebruik overdag. Een plek om je om te kleden en even uit de zon te zijn. Aan het eind van de dag worden deze weer afgesloten en zul je een slaapplek ergens anders moeten zoeken. Een plek waar dit gebeurt is bijvoorbeeld op Texel. Hier is het zelfs verboden om in de strandhuisjes te slapen.

Waar boek je ze?

Wanneer de online strandhuisjes intypt vliegen de vele boekingswebsites je om de oren. Als je goed zoekt kom je dan vanzelf op de website van de aanbieders van de huisjes zelf uit. Zij helpen je graag met het boeken van je huisje.

Zorg trouwens wel dat je dat zo snel mogelijk doet. Zeker als je tijdens de zomervakantie in zo’n huisje wilt verblijven. Ze zijn namelijk enorm populair en er is maar een beperkt aantal huisjes beschikbaar dus ze zitten zo vol.

Daarnaast is het verstandig om op de parkeermogelijkheden te letten. Bij de huisjes in Kijkduin kan je gratis parkeren. Die bij Katwijk hebben geen gratis parkeerterrein in de buurt, hier moet je het standaard tarief van de boulevard betalen.