Home Blog De mooiste én leukste stranden van Nederland

De mooiste én leukste stranden van Nederland

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Er komt weer prachtig zomersweer aan en dat betekent maar één ding: we gaan naar het strand! Lekker pootje baden en bakken in de zon. En ’s avonds natuurlijk lekker wat eten in een gezellige strandtent.

Langs de gehele westkust van Nederland vind je het strand. Van gezellig en kleinschalig tot groots en toeristisch. Eén van de drukste stranden zit hier vlakbij om de hoek: Scheveningen. Maar er zijn nog veel meer leuke én gezellige stranden in Nederland. Dit zijn ze!

Scheveningen

Dit is misschien wel de bekendste badplaats van Nederland. Wanneer het zonnetje schijnt en de temperaturen aangenaam zijn dan komen hier massaal mensen vanuit het hele land, en ver daarbuiten, naartoe.

Scheveningen heeft alles wat je van een badplaats mag verwachten: een ruim strand, veel eettentjes, winkels en hotels. Het is er heerlijk vertoeven, zeker op iets mindere dagen. Wanneer het hier echt druk word dan ligt het al snel vol.

Zeker in deze tijd moet je er daarom vroeg bij zijn. Dat geldt zeker als je wilt parkeren. De paar plaatsen en parkeergarages die er zijn staan al vroeg vol. Je kunt daarom beter met het openbaar vervoer gaan.

Hoek van Holland

Hoek van Holland was tot voor kort een vrij rustige badplaats. Hier ging je naartoe als je de drukte van Scheveningen wilde omzeilen. Maar toch een lekker dagje aan het strand wilde doorbrengen.

Parkeerplaatsen waren vrijwel altijd wel beschikbaar en op het strand kon je ook altijd wel een plekje vinden.

Tegenwoordig is Hoek van Holland zo’n populair strand dat je er ook hier vroeg bij moet zijn. Zeker op warme dagen kan het door de drukte al snel vol zijn. Kom daarom op tijd.

Hoek van Holland heeft naast een ruim strand ook diverse winkeltjes en restaurants. Voor als je je zonnebrand bent vergeten of even lekker een visje wilt halen.

Wassenaar

Wassenaar heeft twee stranden die beiden de moeite waard zijn. De Wassenaarse slag is het “toeristische” deel, met de eettentjes en de winkels. Hier kan je vlakbij het strand parkeren al is het aantal plaatsen beperkt.

Wil je meer rust dan kan ik Meijendel aanraden. Na het eten van een pannenkoek bij het bekende pannenkoekenhuis loop je in een klein half uurtje naar het strand. Door deze ligging is het er vaak stukken rustiger dan op de stranden in de omgeving.

Noortwijk aan Zee

De naam zegt het eigenlijk al he. Noortwijk is een leuke plaats gelegen aan zee. Het heeft diverse parkeerplaatsen dichtbij het strand evenals diverse gezellige én hippe strandtenten.

Ook hier kan het wat drukker worden met toeristen maar lang niet zo druk als in Scheveningen. Noortwijk aan Zee staat daarnaast natuuurlijk ook bekend om het chique Huis ter Duin. En de vele watersportmogelijkheden.

Katwijk

Katwijk heeft een breed strand met een boulevard van zo’n 2 km lang. Langs de gehele strip kan je de auto parkeren. Al zul je op drukkere dagen best even moeten zoeken naar een plekje.

Wil je iets meer rust dan kan je een wandeling door de duinen maken of de fiets meenemen naar één van de vele strandopgangen tussen Katwijk en Noordwijk. Op sommige plekken heb je hier het hele strand voor jou alleen.

Er zijn alleen verder geen faciliteiten dus neem zelf iets te eten of drinken mee.

Zandvoort

We kennen Zandvoort natuurlijk van het Circuitpark dat echt letterlijk aan het strand ligt. Maar op warme dagen is dit ook een hele prettige badplaats.

Iets toegankelijk dan het mondaine Bloemendaal maar niet minder druk of populair. Zomers wordt deze plaats ook overspoeld door toeristen. Wil je op zo’n dag naar het strand van Zandvoort of naar een race op het circuit? Kom dan echt op tijd. Anders is er geen parkeerplaats meer te vinden.

Bloemendaal

Bloemendaal kennen we van de chique strandtenten. Hier ga je naartoe om gezien te worden. Je zou wel kunnen zeggen dat dit het St. Tropez van Nederland is. Minus de jachten.

Wat ik een groot nadeel vind van dit strand en het naastgelegen Zandvoort is de bereikbaarheid. De routes er naartoe hebben een lage capaciteit. Hierdoor sta je eigenlijk altijd wel in de file. Zeker als je aan het eind van de dag terug wilt.

Dan ben je met het openbaar vervoer waarschijnlijk een stuk sneller.

Egmond aan Zee

Dit is het meest pittoreske strand van de lijst. Hier krijg je nog het ouderwetse strandgevoel. Zoals je dat vroeger ook had toen je met je ouders op pad ging.

De stad heeft naast het strand ook een prachtige haven en het is gewoon een leuke stad om even te struinen. Egmond aan Zee is vrij toeristisch, al is het nog steeds stukken rustiger dan bijvoorbeeld Zandvoort.

Cadzand

Cadzand is het meest zuidelijke strand van Nederland, vlakbij de Belgische strand. Het is een prima badplaats met leuke winkeltjes en strandtentjes. Maar je gaat er natuurlijk naartoe om op het meest zuidelijke strand van Nederland te zijn.

Je kunt een bezoekje aan Cadzand leuk combineren met een dagje naar Knokke in België. Dit is een mondaine badplaats waar je onder andere heel lekker kunt eten en mensen kunt kijken.

Oostkapelle

Het laatste strand in Nederland vind je ook in Zeeland. Dit is net als Meijendel een plek waar je naartoe gaat voor rust. Je kunt er met de auto niet komen dus je zult even moeten wandelen of fietsen. Maar hierna word je beloond met een ruim strand zonder al dat massatoerisme.

Een rustige plek waar je even kunt bijkomen en kunt genieten van de zon.

Dit waren ze, de mooiste en leukste stranden van Nederland. Laat je weten waar jij naartoe bent geweest?