Home Blog Stedentrip Helsinki: norse Finnen, dure drank maar een prachtig land!

Stedentrip Helsinki: norse Finnen, dure drank maar een prachtig land!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eigenlijk heb ik in de titel mijn gehele stedentrip naar Helsinki samengevat (nee hoor!). Maar laten we bij het begin beginnen.

Helsinki is een stad in het zuiden van Finland. Het ligt direct aan het water en wordt omringt door allemaal – sprookjesachtige – eilanden. Vanuit de haven vertrekken er diverse watertaxi’s en veerboten naar deze eilanden. Hier kan je genieten van de rust, het uitzicht en gezellig eten.

De snelste manier om in deze stad te komen is het vliegtuig. Vanaf Amsterdam vertrekken er meerdere vluchten per dag naar Helsinki. De luchthaven ligt op ongeveer 30 minuten van de stad. Om hier te komen kan je gebruik maken van de – goede – rechtstreekse treinverbinding. Of zoals ik lekker met de taxi.

Verwacht trouwens geen gezellig gesprek met de taxichauffeur, maar je wordt keurig van punt A naar B gebracht. Zeker als je naar een bekend hotel gaat in de stad.

Waar logeren?

Zelf heb ik tijdens mijn stedentrip in het gedeelte Punavuori gelogeerd. Dit is de wat hippere wijk met de boetiekhotels en de verschillende restaurants.

Vanuit hier kan je eenvoudig te voet de stad bezichtigen. Eigenlijk alles ten zuiden van het station oogt klassiek en gezellig. Hoe noordelijker je gaat, hoe minder sfeervol. Maar misschien is dat meer mijn persoonlijke mening.

Het zuidelijke gedeelte aan het water heeft echt de chique ogende gebouwen en straalt een bepaald soort luxe uit. Hier kan je heerlijk rondstruinen.

Wat is er te doen?

Het leukste aan Helsinki zijn de eilandjes voor de kust. Suomenlinna is zeker een aanrader. Hier waan je je in een groene oase en kan je diverse dingen bezichtigen. En je hebt gelijk een mooi uitzicht over de stad.

Behalve dat zijn er een aantal gebouwen die je zeker moet bezichtigen:

  • Helsinki Kathedraal (denk aan Sacre Coeur in Frankrijk)
  • Uspenski Kathedraal (in Russische style)
  • Oude Markthal

Verder is het echt een stad om rond te lopen en te struinen. Lekker langs het water of in de parken.

Zelf vond ik het fijn om een rondje hard te lopen. Je bent sportief bezig en de stad leent zich er uitstekend voor.

Eten en shoppen?

Beiden hartstikke goed te doen. Door de ligging direct aan zee staat er veel verse vis op de kaart. Maar ook de gegrilde vleesgerechten zijn heerlijk.

Aanraders zijn:

  • Restaurant Saaga aan de Bulevardi
  • Restaurant EMO aan de Kluuvikatu
  • Putte’s Bar and Pizza aan de Kalevankatu

Over het algemeen is eten iets duurder dan wij gewend zijn in Nederland. Al vond ik dat bij bovenstaande pizzatent nog reuze meevallen. Drank is echt stukken duurder. Voor een glas wijn betaalden wij op de luchthaven €35. Zo duur vind je het zelfs op de meest toeristische plaatsen in Nederland niet.

Qua winkels zijn het veel merken die we hier ook hebben. Er zijn een aantal winkelstraten die allemaal bij elkaar liggen. De écht Finse winkeltjes zijn meer gericht op toeristen. Zelf heb ik niet echt iets traditioneels kunnen vinden. Maar wie weet zocht ik wel verkeerd.

De taal (en Finnen)

De taal….geen touw aan vast te knopen. Bij de meeste talen kan ik er vaak nog wat woordjes uithalen maar bij het Fins heb ik dat helemaal niet.

Met name de jongere generatie spreekt wat woordjes Engels. Of begrijpt het in ieder geval. Bij anderen zal het handen-en-voetenwerk worden. In de supermarkt helpt het om het bedrag te vragen wat op de kassa staat. En naar de supermarkt is een múst, want je kan niet naar Finland zonder een reep chocolade van Karl Fazer te halen. Of twee…

De Finnen zijn beleefd en vriendelijk. Als je ze iets vraagt. Maar ook heel erg op zichzelf. Op straat kijken ze je niet aan en wordt je eigenlijk ook niet gegroet. In de winter is het op straat echt uitgestorven. Maar dan is het ook vroeg donker. Zomers is het juist bijna de hele dag licht.

Dat was best vreemd toen ik om 3 uur ’s nachts wakker werd en het buiten midden op de dag leek. De zon stond hoog aan de hemel. Toen heb ik wel 3 keer op mijn klok moeten kijken om te zien of ik mij niet verslapen had.

’s Winters ben ik er ook geweest. Dan loop je om 16.00 ’s middags buiten en is het aardedonker. Na het avondeten ging ik nog even de straat op om – hoe kan het ook anders – chocolade te halen. Nou het leek wel midden in de nacht, zo donker en uitgestorven was het.

Hoewel dat altijd iets spookachtigs heeft, alleen lopen in een donkere, vreemde stad. Vond ik het in Helsinki erg vredig. Als vrouw alleen heb ik mij eigenlijk nauwelijks onveilig gevoeld. De enige plek die je beter kunt vermijden als je alleen bent is de omgeving van het station. Hier kunnen wat ongure types rondhangen.

Helsinki, aanrader of niet?

Helsinki heeft mij echt positief verrast. Het is een prachtige stad met mooie gebouwen en schattige eilandjes. Je kunt er prima een weekendje vermaken.

Langer zou ik heel eerlijk niet doen, want zoveel is er niet te bezichtigen of te doen. Maar het leent zich zeker voor een weekend met z’n tweeën.

Het is een modern land waarin alles tot in de puntjes is geregeld. Openbaar vervoer is goed en de rechtstreekse verbinding tussen de luchthaven en de stad wijst zich vanzelf.

Alleen de taal blijft lastig, maar behalve dat zou ik er zeker nog eens naartoe willen. Al was het alleen maar voor zo’n rustgevend rondje hardlopen langs het water.